Dappere apies van Ajax 2 geven les in technisch verfijnd voetbal

dappere-apies-van-ajax-2-geven-les-in-technisch-verfijnd-voetbal-
dappere-apies-van-ajax-2-geven-les-in-technisch-verfijnd-voetbal-

Socials

Jaap Visser van Kick uitgevers (de boekenpartner van Ajax) schrijft elke week een blog over de geschiedenis van Ajax.

John de Wolf, de Rotterdamse mannetjesputter in dienst van FC Groningen, weet wat zijn ploeg te doen staat in de 2e bekerronde tegen de reserves van Ajax: erin kleunen. In zijn column in noordelijke huis-aan-huis-bladen heeft de centrumverdediger aangekondigd 'die Amsterdamse apies even keihard te zullen aanpakken'.

Maar de hongerige De Wolf gaat tegen Ajax lelijk voor schut, zoals hem dat later als aanjager van Feyenoord ook geregeld zal gebeuren. FC Groningen wordt in een bijna lege Meer weggespeeld en krijgt volgens de krant het Nieuwsblad van Noorden 'een lesje in technisch verfijnd en beweeglijk voetbal'.

Eeneiige 'man of the match'
Uitblinkers bij Ajax 2, dat eerder ook al Eredivisionist Sparta uit het bekertoernooi werkte, zijn de 19-jarige aanvaller Richard Sneekes, de 16-jarige verdediger Marciano Vink en de 17-jarige Frank en Ronald de Boer, de tweeling uit Grootebroek die tot eeneiige 'man of the match' wordt uitgeroepen.

Afgang van het 1e elftal

De euforie rond het 2e elftal wordt bij Ajax de volgende dag al gesmoord door de afgang van het eerste, dat het bij FC Den Bosch lelijk laat afweten. Op zondag 15 november 1987 loopt de eerste keus van Johan Cruijff slaapwandelend door stadion De Vliert en verliest met 1-0. Maar de eigenzinnige technisch-directeur haalt zijn schouders op.

''We zaten met 2 teams in de beker en nu nog met 1'', zegt Cruijff, die aankondigt in de volgende bekerronde gewoon het sterkste elftal te zullen opstellen. Dat mag ook, want de reglementen bepalen dat een voetballer die in een seizoen minder dan 23 wedstrijden in het eerste heeft gespeeld, ook in het tweede kan worden opgesteld.

'We zijn geen sociale instelling'

Maar is het dan niet lullig voor die dappere apies van Ajax 2 als ze plaats moeten maken voor de grote jongens van het eerste? Aan die vraag heeft Cruijff geen boodschap. ''Hallo zeg, we zijn een profclub en geen sociale instelling.'' Wanneer Cruijff begin 1988 met slaande deuren vertrekt uit de Meer gaat het bekersucces van Ajax 2 nog even verder. Als in de 3e ronde met Volendam de 3e Eredivisieclub is verslagen, begint het speculeren op een eindzege van het 2e elftal.

'Er is maar 1 Ajax'
''Wat dan, gaan we dan met 2 teams Europa in?'', willen ze bij Ajax weten. ''Nee'', maakt KNVB-secretaris Jan Huijbregts meteen maar even duidelijk. ''Voor de Europa Cup-toernooien schrijven wij verenigingen en geen elftallen in. En er is maar 1 Ajax.''

Zo is dat en dat ene Ajax gaat met zijn, op papier, 2e elftal, in de kwartfinale lelijk onderuit tegen RKC, dat dan nog in de eerste divisie speelt. De 2-1-nederlaag in Waalwijk is dus gewoon de 2e bekerafgang in 1 seizoen.

Fotobijschrift (boven): Ronald (links) en Frank de Boer vieren met junior Marciano Vink de bekerzege van Ajax 2 op FC Groningen.
Beeld: Ajax Erfgoed

Ajax Jaarboek

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl