Een '10' voor de dartel dribbelende Simon Tahamata

een-10-voor-de-dartel-dribbelende-simon-tahamata-
een-10-voor-de-dartel-dribbelende-simon-tahamata-

Socials

Jaap Visser van Kick uitgevers (de boekenpartner van Ajax) schrijft elke week een blog over de geschiedenis van Ajax.

'Simon, Simon', scandeert het uitgelaten stadion en de kleine linksbuiten loopt gelukzalig glunderend naar de spelerstunnel, waar trainer Leo Beenhakker hem nog eventjes zal liefkozen.

Op de harde leerschool van Ajax is Simon Tahamata taaier geworden, zowel fysiek als mentaal. Hulptrainer Bobby Haarms is vaak met hem in de weer, waardoor 'Siempie' steeds beter in staat is zijn grote voetbalkwaliteiten ook onder druk te tonen. Tegen PSV staat de bescheiden Molukker op als grote Ajacied.

Lichtpunt in een duistere voetbaltijd

Eind jaren 70 breekt voor het Nederlandse voetbal een periode van duisternis aan. De vaardige pingelaar Tahamata wordt als een lichtpunt gezien, maar soms is Simon wat timide, dan deinst hij terug voor brute tegenstand in het veld, of raakt hij uit zijn evenwicht door het racisme dat Molukkers in Nederland nogal eens treft.

Midweeks heeft Ajax zich op Cyprus te schande gemaakt door in de Europa Cup, na een 10-0-thuisoverwinning, met 4-0 van Omonia Nicosia te verliezen. De landskampioen liep er de kantjes af, terwijl Simon zich op de reservebank zat te verbijten. Beenhakker vond dat hij rust nodig had.

Willy Scheepers ondersteboven gespeeld

Tegen PSV wenst Ajax zich te revancheren en Simon wil laten zien hoe fit en in vorm hij is. Arme Willy Scheepers. De nieuwe rechtsback van PSV, 18 jaar pas, wordt volledig ondersteboven gespeeld door de dartel dribbelende Tahamata. Simon passeert hem over de achterlijn, fopt hem met een hakbal, speelt hem tussen de benen door en maakt hem met zijn lichaamsschijnbewegingen tureluurs.

Ajax wint met 4-1 en Simon, die ook fraai de 3-1 van Frank Arnesen voorbereidt, scoort 2 keer. Vlak na rust maakt hij knap de 2-0 door in de loop met rechts een voorzet van Arnesen af te ronden en in de laatste minuut krijgt hij het publiek op de banken met een meesterlijke lob.

Ernstige vormcrisis
Bij de laatste Ajax-aanval, een door Ruud Krol opgezette counter, wordt hij eerst nog lomp van de sokken gelopen door zijn murw gespeelde bewaker Scheepers. Liggend ziet Simon hoe Jan van Beveren met de voet de inzet van Tshen La Ling keert en staat op als de bal zijn kant op rolt. Van bijna 20 meter buigt hij die, weer met rechts, over de PSV-keeper en net onder de lat in het doel.

Van het weekblad Voetbal International krijgt Tahamata het rapportcijfer 10 en zijn schitterende spel tegen PSV maakt hem ineens tot veel meer dan een held van Molukse jongeren. Simon wordt een nationale ster en omdat hij zo moeilijk 'nee' kan zeggen, laat hij zich leven door het publiek. Een ernstige vormcrisis is het gevolg, maar taaie Tamahata zal die ook zelf weten te bezweren.

Fotobijschrift (boven): Willy Scheepers weet niet waar hij Simon Tahamata zoeken moet.
Beeld: Ajax Erfgoed

Bekijk ook: Tot ziens Tahamata

Ajax Jaarboek

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl