Geboren leiders De Ligt en Veltman stralen op Open Dag

geboren-leiders-de-ligt-en-veltman-stralen-op-open-dag-
geboren-leiders-de-ligt-en-veltman-stralen-op-open-dag-

Socials

Natuurlijk was De Ligt er vorig jaar ook al bij. De dag kende toen echter vanwege de gebeurtenissen rondom Abdelhak Nouri een sober karakter. Daarom beklom de meest recente captain van Ajax 1 dit weekeinde voor het eerst het podium voor de Johan Cruijff ArenA om zich samen met zijn team te tonen aan het toegestroomde publiek.

Vlak voordat De Ligt het podium op gaat laat hij weten uit te kijken naar de eerste kennismaking van die dag met de supporters. ,,Er staan gigantisch veel mensen voor het podium. Dat is voor ons als team ontzettend leuk. Ik ben benieuwd wat deze dag ons nog brengt. Het is voor de fans een mooi moment om ‘ons’ als spelers van dichtbij mee te kunnen maken.”

ALL SMILES! ���� #AjaxOpenDag

Een bericht gedeeld door AFC Ajax (@afcajax) op 29 Jul 2018 om 4:01 (PDT)

Fans klappen handen stuk
De pas 18-jarige voetballer uit Leiderdorp oogt relaxed. Rustig praat hij door over z’n recente aanvoerderschap. ,,Vorig jaar kreeg ik aan het einde van het seizoen de aanvoerdersband. In eerste instantie was die natuurlijk voor Joël (Veltman, red.). Daarna kreeg ik ‘m. Dat vond ik toen al mooi om te doen.”

Achter de centrale verdediger vormen de Ajacieden al een rijtje om het podium te betreden. De presentator van de dag, die ook speaker is in de ArenA, vraagt de fans om hun handen stuk te klappen voor keeper Andre Onana. De Ligt kijkt om en ziet z’n teammaten met handgebaren duidelijk maken dat hij toch ook echt in de rij moet komen staan. ,,Sorry man, ik moet echt naar het podium toe!”

Selfies vliegen om je oren
De fans krijgen waarop ze gehoopt hadden, stuk voor stuk worden hun helden naar voren geroepen. Begeleid met ieder hun eigen opkomstliedje en vuurwerk worden de Ajacieden toegejuicht. De vreugde rondom de aangetrokken Daley Blind en Dusan Tadic blijkt ook deze middag weer groot. Ook Hakim Ziyech en Kasper Dolberg blijven publiekstrekkers.

Dat blijkt een uurtje later ook tijdens de handtekeningensessie. Al snel is de poptempel vol. Als de sessie begint, vliegen de selfies je in Afas Live om de oren. Ineens staan de jongste supporters oog in oog met hun grote helden. Voor Veltman is het inmiddels niks nieuws meer. ,,Mijn 5e keer volgens mij.”

'Het gaat stukje bij stukje beter'

Hij weet hoe waardevol een arm om een fan heen al kan zijn. ,,De jonge supporters vinden het gaaf dat ze je toch even kunnen aanraken. Ook papa’s en mama’s zeggen dan tegen hun kinderen: ‘Zo dichtbij ben je nog nooit geweest’. Je kan het je als speler bijna niet voorstellen dat ‘even aanraken’ zoveel betekent voor de jonge fans, maar voor kinderen is het een prachtig moment. En daar doe je het voor.”

De 26-jarige voetballer zelf revalideert momenteel van een kruisbandblessure aan z’n rechterknie die hij in april opliep in een thuisduel tegen VVV-Venlo. Dat de fans hem en zijn kwetsuur niet zijn vergeten bleek wel aan de steunbetuigingen die hij ontving gedurende de Open Dag.

,,Veel supporters vragen wanneer ze mij weer op het veld zien en hoe het met mij gaat of wensen mij sterkte. Het gaat stukje bij stukje beter. Ik zit nu twaalf weken na de operatie. Ik heb als doel om in januari weer aan te sluiten. Alles wat daarvoor zit is meegenomen. Al denk ik niet dat ik in die paar weken voor de winterstop risico ga nemen. Dan kan ik beter in de tweede seizoenshelft aansluiten.”

'Ik stond woensdag ook 2 keer keihard te juichen'

Terwijl de Open Dag op z’n einde loopt roepen een paar jonge fans om een foto met Veltman. ,,Ik kom er zo aan jongens,” lacht de verdediger terug, die nog even een blik vooruitwerpt op het komende seizoen.

,,Kijk, woensdag zat ik op de tribune van de Johan Cruijff ArenA en zag ik m’n teammaten met 2-0 winnen van Sturm Graz. Toen stond ik zelf ook 2 keer keihard te juichen op de tribune. Het liefst sta je daar zelf, tussen de jongens in, maar zo’n overwinning geeft je ook de power om keihard aan je herstel te werken en zo goed mogelijk straks terug te komen.”

Lees ook: 'What a day | Selfies Ajax-liederen en handtekeningen
Bekijk ook: Van heinde en verre naar Open Dag Ajax

Tekst: Ajax.nl/Frank Venema
Beeld: Ajax.nl/Jasper Ruhé

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl