Jaap Visser van Kick uitgevers (de boekenpartner van Ajax) schrijft elke week een blog over de geschiedenis van Ajax.
Aan het einde van de gouden jaren '70 van het Nederlandse voetbal, met Europese triomfen van Feyenoord (1x), Ajax (3x) en 2 finaleplaatsen van de nationale ploeg op een wereldkampioenschap, is het beste er bij de oude rivalen ruimschoots vanaf. Bij Feyenoord roept Wim Jansen nog herinneringen op aan Rotterdamse hoogtijdagen, maar de nijvere middenveldstrateeg weet zich inmiddels omringd door mindere goden als Harry Melis en Wim van Til.
Inspirator Ruud Krol node gemist
Ruud Krol is de laatste van de gouden Ajax-generatie en als leider van de verdediging ook de ideeënman achter het Amsterdamse aanvalsspel. Maar hij is geblesseerd en zijn vervanger Wim Meutstege wil vooral geen fouten maken. De oud-Spartaan houdt het simpel, verdedigt goed, maar kan niet tippen aan de team-inspirator die zo node wordt gemist. Zonder Krol is de aanvalsopbouw volkomen risicoloos en daarom nooit verrassend.
Kemphanen berusten in patstelling
Ajax-Feyenoord ontbeert kwaliteit, maar is toch een uur lang een boeiende tweestrijd, met kansen over en weer. Als al het heen en weer rennen, maar niet tot een doeltreffende aanval leidt, berusten de kemphanen in een patstelling. Daardoor behoudt koploper Ajax zijn voorsprong op achtervolger Feyenoord en zal uiteindelijk ook kampioen worden.
Johan Cruijff op de tribune
Behalve Ruud Krol bevindt ook Johan Cruijff zich onder de 29.500 toekijkers in het stijf uitverkochte stadion. 'Jopie' is klaar met voetballen bij Barcelona en bereidt zich bij zijn ouwe liefde voor op het afscheidsfeest dat op 7 november in het Olympisch Stadion zo akelig zal worden verpest door een getergd Bayern München.
Krol en Cruijff zien dat de 88e editie van de Klassieker zonder doelpunten blijft, en dat is voor het eerst, en tot op de dag van vandaag (wanneer de erfrivalen elkaar voor de 185ste keer treffen) ook voor het laatst.
De Meer: veilige voetbalkuip
Geen winnaar dus in de Meer, of het moet de politie zijn, aldus Charles Taylor, de voetbalcommentator van De Telegraaf. In een tijd dat supportersgeweld binnen de stadionmuren nog aan de orde van de dag is, roemt Taylor de stevige preventieve aanpak van de Amsterdamse politie. Die had alle provocaties over en weer zo serieus genomen, dat er rond het knusse Ajax-bolwerk in de Watergraafsmeer uitbereide controles werden gehouden en er zelfs preventief arrestaties werden verricht.
En daardoor was de Meer, zoals Taylor schrijft, ‘een veilige voetbalkuip waarin het heerlijk rustig toeven was’.
Fotobijschrift hoofdfoto: Stanley Brard zet Tscheu La Ling de voet dwars. Links Harry Melis.
Tekst: Ajax.nl/Jaap VisserBeeld: Ajax.nl/Erfgoed