Het diepe dal in het post-Cruijff-tijdperk

het-diepe-dal-in-het-post-cruijff-tijdperk-
het-diepe-dal-in-het-post-cruijff-tijdperk-

Socials

Jaap Visser van Kick uitgevers (de boekenpartner van Ajax) schrijft elke week een blog over de geschiedenis van Ajax.

Dat er nog geen 8.000 toeschouwers zijn komen opdagen voor de 3e thuiswedstrijd van het seizoen is alleszeggend. De Amsterdamse aanhang heeft niets met het Ajax van de teruggeroepen trainer Kurt Linder. De West-Duitser stelt de verkeerde spelers op en speelt het foute voetbal: met maar 2 spitsen en veel te afwachtend, heel anders dan onder Johan Cruijff, toen avonturierszin het spectaculaire spel kenmerkte.

'Drie jaar pressievoetbal heeft niets opgeleverd'

Maar Cruijff is inmiddels trainer van Barcelona en voorzitter Ton Harmsen heeft zijn skivriend Linder weer te hulp geroepen. In 1982 was Kurt met Ajax kampioen geworden, maar dat kwam vooral omdat Cruijff als voetballer terugkeerde op het oude nest.

Toch ziet Harmsen in Linder de ervaren coach die het roekeloze uit het veel te offensieve voetbal van Ajax kan halen. 'Drie jaar pressievoetbal heeft ons niets opgeleverd', verklaart Harmsen zijn opmerkelijke trainerskeus. Het is een sneer naar de trainer Cruijff die inderdaad geen kampioenschap behaalde, maar wel een Europa Cup won en Ajax vermakelijk liet voetballen.

'Behoorlijk gênant allemaal'

Zes jaar na zijn Amsterdamse succes lijkt Linder, hoewel hij pas halverwege de 50 is, volledig te zijn vervreemd van het topvoetbal. Hij heeft nog slechts een paar maanden bij zijn oude club Young Boys gewerkt en runt al jaren een Zwitserse fysiotherapiekliniek. Er is geen enkele klik met de spelers van Ajax, van wie vooral de jongeren hem als een verdwaalde ouwe man zien.

Linder wordt niet serieus genomen, op de training zelfs openlijk gedold en in het veld roept Jan Wouters steeds harder dat de tactiek niet deugt. Dennis Bergkamp zegt daarover in zijn biografie: 'Als de trainer iets riep, stond Jan te gebaren naar de kant van: wat is dit? En dan riep Linder naar Wouters dat het dan maar op Jans' manier moest. Het was behoorlijk gênant allemaal.'

Anderhalve man en een paardekop
Ajax verliest van Fortuna Sittard en FC Twente en speelt ternauwernood met 3-3 gelijk tegen Roda JC. De anderhalve man en een paardenkop in de Meer roepen om de terugkeer van Cruijff en om het vertrek van het bestuur ('Harmsen rot op'). Dat 1e gebeurt niet, maar Linder stapt wél op en wordt vervangen door het hulptrainersduo Louis Van Gaal/Spitz Kohn.

Het is een chagrijnige boel in de Meer

Harmsen en zijn mannen rotten ook op, met achterlating van een financiële bende die de club een ook al gênante zwart-geld-affaire kost. Het is een chagrijnige boel in de Meer waar Ajax ook nog eens zal worden getroffen door een staafincident met een zware Europese schorsing tot gevolg. In het post-Cruijff-tijdperk moet de club stevig afzien alvorens de gelukkige jaren negentig onder Louis van Gaal zullen aanbreken.

Fotobijschrift (boven): Voorzitter Ton Harmsen (links) presenteert zijn vriend Kurt Linder als de bij Ajax terugkerende trainer.
Bron: Anefo

Ajax Jaarboek

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl