Het wil niet klikken tussen Ajax en sublieme Zoltán Varga

het-wil-niet-klikken-tussen-ajax-en-sublieme-zoltan-varga-
het-wil-niet-klikken-tussen-ajax-en-sublieme-zoltan-varga-

Socials

Jaap Visser van Kick uitgevers (de boekenpartner van Ajax) schrijft elke week een blog over de geschiedenis van Ajax.

Johan Cruijff is weg en hoe lang de 30-jarige Piet Keizer nog de Ajax-kar wenst te trekken, is de vraag. In de Meer is behoefte aan versterking en voorzitter Jaap van Praag koopt 2 buitenlanders met een bevlekt blazoen: Zoltán Varga (28) en Arno Steffenhagen (24).

De Hongaarse middenvelder en de West-Duitse aanvaller waren ploeggenoten bij Hertha BSC, waar zij werden meegezogen in het Bundesliga-schandaal, een enorme omkoopaffaire waarin forse straffen werden uitgedeeld.

Niet aan de pannen komen

Ook Varga en Steffenhagen, die zich van geen kwaad bewust toonden, werden geschorst en namen de wijk naar Schotland (Aberdeen) en Zuid-Afrika (Hellenic FC). Via deze omwegen komen zij in het najaar van 1973 naar Amsterdam, om, zoals Van Praag het noemt, 'trainer George Knobel meer armslag te geven'.

Na, met Cruijff, 3 keer achter elkaar de Europa Cup te hebben gewonnen, is Ajax inmiddels onderuitgegaan in het internationale elitetoernooi, maar in de Eredivisie loopt de landskampioen nog altijd voorop.

In de thuiswedstrijd tegen Telstar (7-2) mogen Varga en Steffenhagen in de slotfase van de reservebank, om zoals het in een krantenverslag wordt omschreven, 'te kijken in de keuken van Ajax, waar ze echter nog niet aan de pannen mogen komen'.

De doodstraf voor hoogverraad

Steffenhagen weet zich in de gunst van het publiek te ijveren en zal zich bij Ajax 2,5 jaar lang verdienstelijk maken als overal inzetbare aanvaller. Maar Varga flopt in Amsterdam en dat is even spijtig als opmerkelijk, want met zijn gave techniek en creatieve spelgedachten is hij toch eigenlijk een echte Ajax-voetballer. Maar op de een of andere manier klikt het niet tussen de spichtige en schichtige Zoltán en Ajax.

Varga is een fraai product van de Hongaarse school, die vooral in de jaren 50 en 60 alom werd geroemd. Met de nationale ploeg won hij goud op de Olympische Spelen van 1964 en met zijn club Ferencvaros een jaar later de Jaarbeursstedenbeker, de voorloper van de UEFA Cup. In 1968 nam hij de benen toen het Hongaarse elftal Mexico aandeed en voor die vlucht werd, wegens hoogverraad, de doodstraf tegen hem uitgesproken.

Schitteren op het Kasteel
Geschorst in West-Duitsland en vervloekt in het communistische Hongarije, lijkt Varga bij Ajax zowaar op te bloeien. Op Tweede Kerstdag 1973 schittert Zoltán op het Kasteel van Sparta, waar Ajax met 2-1 wint, mede dankzij een sublieme goal van Varga, die prompt met Cruijff wordt vergeleken.

Maar die druk kan hij niet aan. Na 12 competitiewedstrijden, en slechts 2 doelpunten, zal Varga, wiens Duitse straf er dan inmiddels opzit, gedesillusioneerd naar Dortmund vertrekken, en is Ajax ook in eigen land van zijn troon gestoten.

Fotobijschrift (boven): Arno Steffenhagen en Zoltán Varga (rechts) wachten tijdens Ajax-Telstar (7-2) op hun invalbeurt.
Beeld: Nationaal Archief/Anefo, 926-8772

Ajax Jaarboek

Lees ook: Start de kerstvakantie met het Ajax Winterfestival