Kuffour maakte in 1995 als Bayern-speler pijnlijk kennis met Ajax

kuffour-maakte-in-1995-als-bayern-speler-pijnlijk-kennis-met-ajax-
kuffour-maakte-in-1995-als-bayern-speler-pijnlijk-kennis-met-ajax-

Socials

Kuffour was ruim 10 jaar verdediger bij Bayern München. De verdediger debuteerde in 1994-1995 onder trainer Giovanni Trapattoni op het hoogste niveau. Met Bayern won hij onder meer de Champions League (2001), Wereldbeker (2002) en 6 Bundesliga-titels.  

Kuffour somt de spelers uit het Ajax-elftal van april 1995 nog altijd moeiteloos op

In zijn debuutseizoen stond Kuffour in de halve finale van de UEFA Champions League tegenover Ajax. ''In München speelden we met Bayern een goede wedstrijd. We hielden stand, al was Ajax een zeer lastige tegenstander om tegen te spelen. Ajax had een zeer talentvol team, vol quality players'', kijkt Kuffour terug.

De nu 42-jarige Ghanees somt de spelers uit het Ajax-elftal van april 1995 nog altijd moeiteloos op. Zelfs de invalbeurt van Patrick Kluivert in zowel München als Amsterdam staat Kuffour nog steeds bij.  

'Ajax was hard op weg naar winst CL'
Hoe goed Ajax werkelijk was, werd pas écht duidelijk in de return in het Olympisch Stadion. Kuffour beleefde zelfs letterlijk een pijnlijke avond. ''In Amsterdam ging het flink mis voor ons. Dit is één van de weinige verliespartijen met Bayern die ik me nog goed kan herinneren. Ajax was hard op weg naar de winst van de Champions League.''

'Toch had het 1e Ajax-doelpunt niet toegekend mogen worden'

''Toch had het 1e Ajax-doelpunt niet toegekend mogen worden. It was a foul'', klinkt ook 23 jaar later nog verontwaardiging door in de stem van Kuffour. Vlak voordat Jari Litmanen de 1-0 maakte, probeerde de Fin al te scoren met een volley. Die poging mislukte. Kuffour kreeg de schoen van Litmanen in zijn gezicht. De verdediger bleef vlak voor zijn eigen doellijn liggen, gehavend en met de handen voor zijn gezicht. Kort daarop scoorde de ongedekt gelaten Litmanen alsnog op aangeven van Ronald de Boer.  

"Ik bloedde uit mijn mond of neus. Waar weet ik niet meer precies. Dat doelpunt had nooit goedgekeurd mogen worden. Maakt ook niet meer uit. Ik kon gelukkig verder. Dat was ook 1 van mijn kwaliteiten als speler: altijd doorgaan. I had to be strong.''

Ajax overklaste Bayern uiteindelijk en speelde 1 van de mooiste wedstrijden in de clubhistorie en de geschiedenis van de CL. Litmanen scoorde die memorabele avond 2 keer. Finidi, Ronald de Boer en Marc Overmars droegen 1 doelpunt bij aan de 5-2-overwinning. De Amsterdammers walsten naar de finale en wonnen een maand later de CL. AC Milan werd in Wenen met 1-0 geklopt.

Kuffour had die pijnlijke avond uiteraard niet kunnen vermoeden dat hij in januari 2008 zelf Ajacied zou zijn. Halverwege het seizoen 2007-2008 nam Ajax de verdediger over van AS Roma. De 5 maanden in Amsterdam brachten niet het succes waarop door beide partijen was gehoopt.

'Het was alsof ik bij Ajax weer op school zat'

Desondanks bewaart Kuffour goede herinneringen aan zijn korte periode als Ajacied. "Bij Ajax leerde ik toch weer nieuwe dingen. Het was alsof ik als student op school zat'', vertelt de 3-voudig Ghanees voetballer van het jaar.

"Je kunt altijd een betere verdediger worden. In 2008 speelde ik met jonge spelers die later zijn uitgegroeid tot sterren. Luis Suarez bijvoorbeeld, maar ook Jan Vertonghen, Thomas Vermaelen en Gregory van der Wiel. Edgar Davids zat ook in die selectie. Hij was 1 van de weinige spelers die ouder was dan ik.''

Analyseren
Kuffour besloot zijn succesvolle carrière in 2010. De gelouterde en gelauwerde oud-speler van zowel Ajax als Bayern keerde na zijn loopbaan terug naar Ghana. Kuffour handelt in onroerend goed en is voetbalanalist van de Zuid-Afrikaanse sportzender SuperSport. "Ik ben er in München en Amsterdam waarschijnlijk niet bij. Maar ik zal de wedstrijden tussen Ajax en Bayern zeker analyseren voor SuperSport.’’

Lees ook: Ajax maakt na rust verschil met Fortuna Sittard

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Beelden: Ajax.nl/Louis van de Vuurst 

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl