Nieuwkomer Gerrit maakt de 1000e in Ajax-show

nieuwkomer-gerrit-maakt-de-1000e-in-ajax-show-
nieuwkomer-gerrit-maakt-de-1000e-in-ajax-show-

Socials

Jaap Visser van Kick uitgevers (de boekenpartner van Ajax) schrijft elke week een blog over de geschiedenis van Ajax.

Volendamse Gerrit heet nog maar net Gerrie (dat vinden de Amsterdamse bijgoochems in de Ajax-selectie nu eenmaal lekkerder klinken), wanneer hij in de thuiswedstrijd tegen Telstar de zieke Piet Keizer mag vervangen. Mühren linksbuiten, het mag een wat vreemde plek voor hem zijn, maar Gerrit kan alles en bovendien is hij met zijn linkerbeen nog beter dan met zijn rechter.

Indrukwekkend loopvermogen
Hij heeft een fabelachtige techniek, een indrukwekkend loopvermogen en is altijd bereid om meters te maken als anderen het laten afweten. Omdat hij zo geweldig goed kan voetballen en bovendien een echte teamspeler is, hebben zo’n beetje alle grote Ereivisie-clubs in de zomer van 1968 achter hem aangezeten.

Gerrit wordt Gerrie

De bescheiden Mühren wilde op zijn 22ste echter maar naar 1 club: Ajax, omdat niets hem mooier lijkt dan samen te voetballen met Johan Cruijff en Piet Keizer.

Maar Mühren moet geduld hebben, want Rinus Michels houdt vooralsnog vast aan een tweemans-middenveld met Henk Groot als spelbepaler en Bennie Muller als controleur. En in een voorhoede met Sjaak Swart, Klaas Nuninga en Cruijff en Keizer valt al helemaal geen plekje te veroveren.

De grote Ajax-jongens mogen Gerrit al meteen als een volwaardige ploeggenoot beschouwen (en hem respectvol Gerrie dopen), Mühren moet zich in zijn 1e Amsterdamse seizoen wel tevreden stellen met invalbeurten.

Doelpunt met eeuwigheidswaarde
Zoals tegen Telstar, dat door de landskampioen met speels gemak wordt opgerold. Er is nog maar net afgetrapt in de Meer wanneer Mühren de 1-0 op een presenteerblaadje krijgt. Na een voorzet op maat van rechtsbuiten Swart doet Cruijff wat hij zelden doet: hij trapt mis.

Tevreden, maar vol ambitie

Omdat de Telstar-verdediging daardoor wel compleet op het verkeerde been staat, heeft de Volendamse gelegenheidslinksbuiten de 1-0 vervolgens voor het intikken. Een doodsimpel doelpunt, maar wel 1 met eeuwigheidswaarde, want het is Ajax’ 1000e in 14 jaar betaald voetbal.

Vandaag 72 jaar geleden werd Gerrie Mühren geboren.

�� 1x Wereldbeker
�� 3x Europa Cup I
�� 2x Europese Supercup
�� 3x Landskampioen
�� 3x KNVB Beker
⚽️ 5x Hooghouden vs @realmadrid pic.twitter.com/3EaJ9pRpK9

— AFC Ajax (@AFCAjax) 2 februari 2018

Het wordt 9-2 in de Meer waar Ajax een show opvoert waarin Mühren, zoals de kranten zullen melden, moeiteloos meedraait. Met dank aan de tegenstander uit Velsen en IJmuiden die het keurig netjes houdt. 'Waarom zo braaf?', wordt trainer Piet de Visser na afloop gevraagd. 'Omdat we geen harde spelers hebben', luidt zijn antwoordt. 'En als je dan gaat lopen forceren, dan worden die lui van Ajax alleen maar nog vinniger.'

Gerrie is van Ajax-klasse
Mühren heeft zich in de geschiedenisboeken gewerkt en het Amsterdamse publiek laten zien dat hij van Ajax-klasse is. Tevreden, maar ook vol ambitie neemt hij weer plaats op de reservebank. Het zal nog even duren voordat Gerrie zijn vaste plaats links op het middenveld verovert, in een ploeg die zal uitgroeien tot de beste van de wereld.

Fototbijschrift (boven): Gadegeslagen door Henk Groot en gehinderd door Frans van Essen (rechts) en Fred André kopt Gerrie Mühren de bal naar het Telstar-doel.
Bron: Jac. de Nijs, Nationaal Archief/Anefo, 921-7799

Ajax Jaarboek

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl