O9-trainer Verhage wil elke dag beter worden

o9-trainer-verhage-wil-elke-dag-beter-worden
o9-trainer-verhage-wil-elke-dag-beter-worden

Socials

Jullie spelen zaterdag de laatste wedstrijd voor de winterstop tegen Vitesse O9. Zin in?
"Het is een goede tegenstander, maar ik denk als wij ons plan volgen dat het goedkomt. We willen onze tegenstander links- en rechtsom passeren, vooruit dribbelen en passen en met zowel links als rechts kunnen scoren. Die 3 dingen, in combinatie met een snelle balverovering, gaan we zaterdag laten zien."

Hoe ziet het team van O9 eruit?
"We hebben een selectie van 13 spelers en we trainen 3 keer per week. De wedstrijden worden gespeeld op 2 veldjes en op ieder veld is het 6 tegen 6. Omdat we dit jaar een smalle selectie hebben doen er iedere zaterdag ook nog 4 jongens van Ajax O8 mee. Vanuit ons schuiven er ook incidenteel spelers door naar O10. Zo krijgen ze allemaal voldoende uitdaging omdat we de juiste weerstand zoeken voor ieder individu."

Sinds enkele jaren speelt de jongste jeugd bij Ajax de zogenoemde Twin Games. Wat houdt dat in?
"De velden waarop de jongens eerst speelden waren heel groot. Toen is ervoor gekozen om op kleinere veldjes te spelen en een wedstrijdduur van 4 keer 15 minuten aan te houden. Zo komen spelers vaker aan de bal en moeten ze sneller keuzes maken. Hun technische kwaliteiten verbeteren als ze minder ruimte hebben."

'Frenkie de Jong nemen we vaak als voorbeeld'

Wat staat er voorop, plezier of presteren?
"Onze jongens moeten leren omgaan met succes én teleurstelling. Laatst wonnen we met 42-12 van Sparta O9, maar toch waren we niet helemaal tevreden vanwege het spel. Het resultaat telt dan niet. Als het afgesproken plan niet loopt dan confronteer ik ze daar mee. Kinderen moeten ook leren wat er fout gaat en wat er beter kan. Ook daar leren ze van."

"Op het moment dat het goed gaat wordt dat ook benoemd, natuurlijk. Terugkomend op je vraag: plezier staat voorop. Maar ik merk dat het enorm samenhangt. Als kinderen onvoldoende succesbeleving voelen, hebben ze minder plezier. En het is aan ons om de spelers te stimuleren juist plezier met elkaar te hebben, tijdens trainingen én wedstrijden."

Wat wil je de jongens op deze leeftijd meegeven?
"Wat wij willen is mensen inspireren met aanvallend voetbal. We willen dat spelers allemaal een tegenstander kunnen passeren, het 1-tegen-1 volledig domineren en dat ze kunnen samenspelen. Frenkie de Jong beheerst dat als geen ander, die nemen we vaak als voorbeeld. Als verdediger kijken we vaak naar Matthijs de Ligt. Hij is nog erg jong maar beschikt over enorme leiderscapaciteiten als aanvoerder van Ajax 1."

'Toen ik jarig was kreeg ik filmpjes met leuke boodschappen'

Wat vind je mooi bij deze leeftijdscategorie?
"Bij Ajax krijgt elk kind een kans, waar je ook vandaan komt. Dat vind ik een kracht van de club. Het zijn 13 fantastische jongetjes, ik mag ze heel graag. Ze komen de kleedkamer in, geven elkaar een hand of een boks en de sfeer is goed. Laatst maakte een speler een tekening voor me, daar stond op wat ik goed deed als trainer en wat ik moest verbeteren. Die puurheid vind ik prachtig. Toen ik jarig was kreeg ik filmpjes met leuke boodschappen. Super!"

Hoe zie je je toekomst voor je?
"Ik loop momenteel stage bij O17. Mijn doel is om iedere dag een betere trainer te worden. Ik ga elke dag met veel plezier naar het werk, en hoop nog lang mijn steentje bij te dragen aan de beste jeugdopleiding van de wereld."

Lees ook: Programma jeugd: Ajax O19 en O17 tegen Vitesse

Tekst en beeld: Ajax.nl

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl