PREVIEW | Klassieker nummer 185

preview-klassieker-nummer-185
preview-klassieker-nummer-185

Socials

Klassieker nummer 185
Iedere Klassieker laait de discussie weer op: de hoeveelste is dit nou? Tellen we uit en thuis bij elkaar op en rekenen we alle competities mee, dan komen we uit op 184 gespeelde duels tussen Ajax en Feyenoord. Dat betekent dat zondag de dag is van de 185e Klassieker. Van de laatste 30 edities won Ajax er 20 (8 gelijk). De laatste Klassieker eindigde in 2-0. Goals: Donny van de Beek en Klaas Jan Huntelaar.

Klassieker
84 x winst Ajax
55 x winst Feyenoord
45 x gelijk

In Eredivisieverband is de ontmoeting van zondag de 125e. Met 57 zeges voor Ajax, 29 voor Feyenoord en 38 gelijke spelen. En concentreren we ons alleen op Eredivisieduels in Amsterdam, dan ziet het er zo uit.

Eredivisie-Klassiekers in Amsterdam
35 x winst Ajax
11 x winst Feyenoord
16 x gelijk

Spitsengeweld: Huntelaar vs Van Persie
De vraag is natuurlijk wat de opstelling zondag wordt, maar mochten Klaas Jan Huntelaar en Robin van Persie spelen, dan is het een duel tussen de meest scorende spelers van Oranje. Robin van Persie voert met 50 goals de Oranje-topscorerslijst aan, Huntelaar volgt met 42 treffers.

De teruggekeerde oude rotten zijn het scoren nog niet verleerd. Beide spelers hebben dit seizoen ieder 6 keer doel getroffen in de Eredivisie. Huntelaar scoorde vorig seizoen tijdens Ajax – Feyenoord, en maakte zo zijn 10e Klassieker-goal. ⤵️

Met zijn 10 treffers staat Huntelaar op de 7e plek van meest scorende Ajacieden in de Klassieker.

1. Sjaak Swart 18 x
2. Cor van der Gijp 14 x
3. Piet v. Reenen en Jari Litmanen 12 x
5. Henk Groot & Ruud Geels 11 x
7. Klaas Jan Huntelaar 10 x

Topscorers Ajax en Feyenoord
Met hun 6 goals voeren Huntelaar en Van Persie ook meteen de topscorerslijst van hun club aan in de Eredivisie.

Ajax
Huntelaar 6
Tadic 6
Ziyech 5

Feyenoord
Van Persie 6
Berghuis 3
Toornstra 2

Tadic = ready
Dusan Tadic maakt zich op voor zijn 1e Klassieker en de Serviër heeft er zin in. “Dit zijn de wedstrijden die je wilt spelen. Ik heb er veel over gehoord, het is de grootste wedstrijd in Nederland. Zulke duels zijn nooit eenvoudig, maar we gaan er alles aan doen om te winnen. Ik ben naar Ajax gekomen om Champions League te spelen en om kampioen te worden." Interview ⤵️

"Deze wedstrijd moet weer een stap zijn richting het doel om de titel te pakken. We hopen dat we het publiek kunnen vermaken, 200 procent geven en van onze eigen kracht uitgaan.”

Toen Van Persie debuteerde in de Eredivisie, was De Ligt 2,5 jaar oud

Captain De Ligt vs Captain Van Persie
Waar bij Feyenoord de aanvoerdersband om de arm zit van routinier Van Persie, is bij Ajax natuurlijk Matthijs de Ligt de aanvoerder. Het leeftijdsverschil tussen de captains is liefst 16 jaar. Toen Van Persie debuteerde in de Eredivisie, was De Ligt 2,5 jaar oud!

Wie is in vorm?
Tijd om het vormpeil van beide ploegen onder de loep te nemen. Ajax staat 2e op de ranglijst van de Eredivisie. De voorsprong op nummer 3 Feyenoord bedraagt 2 punten. Na 9 speelrondes is er van een gat nog geen sprake. In Europees verband doet Ajax het natuurlijk wel duidelijk beter dan Feyenoord. In de Champions League wordt (na de succesvolle kwalificatiecampagne over 6 duels) volop meegestreden om overwintering. Momenteel voert Ajax met 7 punten uit 3 duels de ranglijst aan in poule E.

Voor Feyenoord zat de Europese campagne er al in augustus op. In de 3e voorronde van de UEFA Europa League verkeken de Rotterdammers zich op het Slowaakse Trencin.

9 of 10 x Richard Witschge
De Klassieker kent heel veel verhalen en onvergetelijke momenten. De hooghoudactie van Richard Witschge op 26 oktober 1997 heeft zonder twijfel een plaatsje in de Klassieker-eregalerij. Hooghoudend richting Feyenoord-doel... onvergetelijk. En is het nou 10 x of 9 x... ? Oordeel zelf!

#OnThisDay in 1997…

Richard Witschge became a legend. 😉#ajafey #Klassieker pic.twitter.com/nR6rx57kIO

— AFC Ajax (@AFCAjax) 26 oktober 2018

De Hakim 100 ⚡️⚡️
Als Hakim Ziyech zondag aan de aftrap van Ajax – Feyenoord verschijnt, dan is dat zijn 100e wedstrijd in Ajax 1. Hij heeft 4 Klassiekers achter zijn naam staan, waarin hij niet scoorde, maar wel 2 assists leverde. Op naar zondag!

Hakim Ziyech
99 duels
26 goals
42 assists

Bekijk ook: De Klassieker: 12 x ongeslagen in Eredivisie

Tekst en beeld: Ajax.nl

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl