Tobiasen: 'Trainingen bij Ajax vaak zwaarder dan wedstrijden'

tobiasen-trainingen-bij-ajax-vaak-zwaarder-dan-wedstrijden
tobiasen-trainingen-bij-ajax-vaak-zwaarder-dan-wedstrijden

Socials

Je verhuisde in 1997 van sc Heerenveen naar Ajax. Hoe kwam deze transfer tot stand?
"Op een gegeven moment werd ik gebeld door een Deense zaakwaarnemer: Ajax had interesse. Of beter gezegd: Morten Olsen had interesse. Hij belde me om op gesprek te komen. Ondanks meerdere aanbiedingen vanuit de Bundesliga en de Premier League koos ik voor Ajax. Het was de beste keuze voor mijn ontwikkeling.”

Hoe was Morten Olsen als trainer?
"Het was een heel aardige man, die niet veel zei maar waarbij je direct doorhad of hij je wél of niet mocht. Vaak moest je zelf dingen aan hem gaan vragen. Als je dat deed stond hij er altijd voor open om het maximale uit iemand te halen. Wat ik ook mooi vond was dat hij alles wist over onze tegenstanders. Van elk team, van elke speler. Echt alles."

Hoe beviel de overstap naar Amsterdam?
"Voor mij was het een grote stap, ik moest hard werken en vooral erg wennen. Het was nog een niveau hoger. Een groter verschil dan het jaar daarvoor toen ik van FC Kopenhagen naar Heerenveen ging. Ik had het geluk dat Foppe de Haan mijn trainer was bij Heerenveen. Hij bootste de Ajax-school na. Zo leerde ik het positiespel, pass- en trapoefeningen en noem maar op."

"De voetbalschool van Heerenveen lijkt op die van Ajax. Tijdens trainingen was ik hard bezig om mezelf te bewijzen. Wedstrijden waren vaak minder zwaar dan trainingen, omdat het niveau op de trainingen ontzettend hoog lag. Ik liet direct zien dat ik meekon en werd al snel geaccepteerd. Vanaf het begin trok ik veel op met landgenoot Michael Laudrup. Hij en zijn vrouw hebben me fantastisch geholpen, vooral tijdens mijn blessureleed.”

'Wanneer je je best niet deed, kreeg je direct op je kop. Als jonge gast kon ik geen moment verslappen'

Het seizoen 1997-1998 was een topseizoen. Jullie wonnen op overtuigende wijze het kampioenschap en de beker.
“Ik speelde samen met topspelers zoals Arveladze, Litmanen, de gebroeders De Boer en Blind. We hadden de allerbeste spelers van de Nederlandse competitie. De ervaring die de oudere jongens op dat moment uitstraalden was enorm. Iedereen wilde elk partijtje op de training winnen, dat maakte ook het verschil in de wedstrijden. Wanneer je je best niet deed, dan kreeg je direct op je kop. Als jonge gast kon ik geen moment verslappen. Maar het was heerlijk om met zulke spelers te spelen. Ik zag hoe makkelijk voetbal kon zijn. Zelf herinner ik me mijn debuutwedstrijd tegen FC Utrecht waarin ik 2 keer scoorde heel goed. Het was een fantastisch seizoen.”

Door een slepende blessure kwam je in 5 jaar tijd tot maar 24 officiële wedstrijden voor Ajax 1.  Op welke manier kijk je terug op je Ajax-periode?
"Fantastisch! Ondanks alle blessures heb ik veel mensen leren kennen binnen de club. Ik werd enorm gewaardeerd en iedereen hoopte dat ik terug zou keren op mijn oude niveau. Mijn blessure duurde erg lang waardoor ik door veel mensen werd afgeschreven. Het feit dat ik nog wedstrijden bij Jong Ajax mocht spelen in mijn laatste jaar zegt wat mij betreft heel veel. Ze hadden ook kunnen zeggen: 'Ole, bekijk het maar, je contract wordt toch niet verlengd'. Bij Ajax heb ik zoveel mooie dingen meegemaakt."

'Ik trok Jari Litmanen constant aan z’n shirtje'

Je speelde bij zowel Ajax als Heerenveen. Hoe waren die onderlinge wedstrijden?
“Ik weet nog dat ik ooit als Heerenveen-verdediger tegen Jari Litmanen stond, hij liep telkens zo slim bij me weg. En ik trok hem constant aan z’n shirtje, dat kon hij niet waarderen. Toen we eenmaal in Amsterdam samen speelden, hebben we daar nog vaak om gelachen. De wedstrijden met Ajax bij Heerenveen waren voor mij erg speciaal. Die club zit in mijn hart, ik heb daar een fijne tijd gehad. Maar makkelijk winnen deden we daar nooit. Ondanks dat Heerenveen toen nog veel kleiner was dan nu waren het erg lastige potjes.”

Tegenwoordig ben je assistent-trainer bij Almere City en werk je tot dusver succesvol samen met oud-videoanalist van Ajax Michele Santoni. Heeft het te maken met jullie Ajax-verleden?
“Vorig seizoen zat ik bij Sparta, maar in overleg heb ik daar mijn contract laten ontbinden. Uiteindelijk heb ik voor Almere City gekozen. De club, de ambities en de functie spraken me aan. Almere is enorm gegroeid de laatste jaren en het is goed geregeld hier. Voordat ik tekende kende ik Michele Santoni totaal niet. Maar de klik was er direct, vooral op voetbalgebied zitten we op dezelfde lijn. Dat komt deels door het Ajax-verleden dat we beiden hebben. Hij heeft natuurlijk als videoanalist ook alles gezien.”

Tot slot, wat verwacht je van de wedstrijd zaterdag tussen Heerenveen en Ajax?
"Ik denk gewoon dat Ajax wint. Het wordt niet makkelijk, maar ik voorspel een 1-3-overwinning."

Lees ook: Bijna alle internationals terug op het trainingsveld

Tekst: Ajax.nl/Rens Jeucken
Beeld: Ajax.nl/Rens Jeucken & Louis van de Vuurst

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl