'Wat een ploeg dit Ajax'

wat-een-ploeg-dit-ajax
wat-een-ploeg-dit-ajax

Socials

Jaap Visser van Kick uitgevers (de boekenpartner van Ajax) schrijft elke week een blog over de geschiedenis van Ajax.

Op de nazit met journalisten pleegt Louis van Gaal te zeggen wat voor Ajax hij zojuist heeft gezien. In de voorspoedige eerste helft van de jaren '90 is dat meestal een goed Ajax. Maar na de 6-0-zege in Nijmegen, waar NEC werkelijk alle hoeken van de eigen Goffert krijgt te zien, rept Van Gaal van 'een wel erg goed Ajax'.

Superieur positiespel
Louis overdrijft niet. Zijn zorgvuldig samengestelde succesformatie is in 1995 op zijn allerbest. Ajax blijft ongeslagen in 37 competitiewedstrijden en 11 Champions League-duels, wint de landstitel, de Europa Cup en de Wereldbeker en laat alleen de KNVB Beker aan Feyenoord.

'Litmanen wordt probleemloos vervangen door Reuser'

De Van Gaal-ploeg speelt superieur positiespel en benadert in Nijmegen de perfectie. Nota bene zonder Jari Litmanen die door een blessure niet van de partij kan zijn. De slimme Fin geldt als het belangrijkste schakelstation naar de aanval, maar wordt tegen NEC probleemloos vervangen door Martijn Reuser.

De 20-jarige invaller speelt net zo handig en energiek tussen de linies als Litmanen dat doorgaans doet en beloont zichzelf vlak na rust met een knappe goal. Maar de eenzijdige wedstrijd is dan al wel lang en breed beslist, want Reuser maakt de 0-4.

Gewaagd aanvalsplan
Ajax heeft een half uur nodig om de thuisploeg te demoraliseren. Finidi George, Edgar Davids en Marc Overmars maken de goals die het plan van Cees van Kooten volledig in de war schoppen. De trainer van NEC had Ajax willen overrompelen met een gewaagd aanvalsidee. Hij heeft zijn spelers opgedragen de winnaars van de Champions Leage direct vanaf de aftrap overal op het veld dicht op de huid te zitten.

'Ajax' snelheidsduiveltje op links raast voortdurend langs zijn lompe bewaker'

Het blijkt een zelfmoordtactiek, want de Ajacieden laten zich allerminst de stuipen op het lijf jagen en spelen met precisiepasses de op hen afstormende Nijmegenaren volledig zoek. De offensieve tactiek van NEC valt nog te prijzen, al was het maar omdat die de vermakelijkheid van het spel ten goede komt.

De beslissing van Van Kooten om Cees van der Linden weg te halen uit het hart van de verdediging en als rechtsback tegenover Overmars te zetten is ondoordacht. Ajax’ snelheidsduiveltje op links raast voortdurend langs zijn lompe bewaker, alsof hij die niet eens ziet staan.

Ontspannen de tijd voltikken
Na de 0-4 van Reuser mogen Finidi en Overmars ieder nog een 2e goal maken en bij 0-6 tikt Ajax ontspannen de tijd vol, waarna Van Kooten het zweet van de bolle toet wist. ''Ik denk dat er voorlopig niets verandert in de krachtsverhoudingen binnen het Nederlandse voetbal'', verzucht de zwaar verliezende coach. 'Wat een ploeg dit Ajax.'

Koop Ajax Jaarboek

Bron: Ajax Erfgoed

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl