Wereldkampioen Ajax onderuit op Friese ijsvlakte

wereldkampioen-ajax-onderuit-op-friese-ijsvlakte-
wereldkampioen-ajax-onderuit-op-friese-ijsvlakte-

Socials

Jaap Visser van Kick uitgevers (de boekenpartner van Ajax) schrijft elke week een blog over de geschiedenis van Ajax.

Het vriest dat het kraakt in het noorden des lands en het bestuur van de Elfsteden-vereniging pleegt vrijwel voortdurend overleg met zijn rayonhoofden. Toch zal de tocht der tochten er deze strenge winter niet komen. De windwakken in de Friese vaarten en meren zijn te talrijk en te hardnekkig.

Een ploegje uit de Eerste Divisie doet wat Bayern München, AC Milan en Real Madrid niet kunnen: Ajax verslaan

Maar er wordt in Leeuwarden bij een strenge vorst en een straffe oostenwind (gevoelstemperatuur -18) wel gevoetbald, in de achtste finales van het toernooi om de KNVB Beker. En dat wordt feest, voor de Friezen, want in het volgepakte Cambuur-stadion doet een ploegje uit de eerste divisie wat Bayern München, AC Milan en Real Madrid niet kunnen: Ajax verslaan.

Maillots en handschoenen
De winnaars van de Champions League en de Wereldbeker gaan op de tochtige Friese ijsvlakte gehuld in maillots en hebben handschoenen aangetrokken. De jongens van Cambuur doen stoer en komen met blote knieën en de borst strijdvaardig vooruit het warme kleedlokaal uit.

Volgens hun trainer, Han Berger, zijn ze niet kansloos omdat de wereldkampioen vanwege allerlei pijntjes en ongemakken in mindere doen is. Op de steenharde Friese piste zullen de Ajacieden lijf en leden willen sparen, voorziet Berger: "De beuk erin dus."

Niet slagvaardig genoeg
Het werkt, alhoewel de hooggeachte bezoekers zich in Leeuwarden genoeg kansen scheppen om de thuisploeg in het gareel te houden. Maar Jari Litmanen, Patrick Kluivert, Ronald de Boer, Peter Hoekstra en Nordin Wooter tonen zich in scoringspositie niet slagvaardig genoeg en dat is tekenend voor Ajax dat begin 1996 aan het kwakkelen is geslagen.

Na een kalenderjaar zonder nederlagen in de Eredivisie en de Champions League verloren de Amsterdammers tijdens een trainingskamp in Israël van Maccabi Haifa waarna in Tilburg de eerste competitienederlaag in 53 wedstrijden werd geleden.

Ajax blijkt prompt kwetsbaar

Marc Overmars en Martijn Reuser zijn zwaar geblesseerd, Marcio Santos, Edgar Davids, Finidi George en Nwankwo Kanu licht gekwetst. Omdat de selectie van Louis van Gaal niet al te breed is, doet de pijn van een zestal afwezigen zich zo erg gevoelen, dat Ajax prompt kwetsbaar blijkt.️ 

#OnThisDay 1️⃣9️⃣9️⃣5️⃣
The #WorldCup is ours! ��

Item: Top in Tokyo ⤵️
�� https://t.co/HSr0jOtRdI pic.twitter.com/XoAvrXRQt4

— AFC Ajax (@AFCAjax) 28 november 2018
Ajax ging in januari 1996 onderuit in Leeuwarden, maar was eerder in dat seizoen wel top in Tokyo.

En wanneer de kleumende wereldkampioenen dan ook nog eens verzuimen om doelrijpe kansen te benutten, laat het de temperatuur bij een veel mindere tegenstander lekker oplopen. De grootste kwaliteit van de ploeg van Van Gaal, superieur positiespel, is onzichtbaar in Leeuwarden, waar Ajax grossiert in foute passes.

IJskoude afgang
Cambuur profiteert met doelpunten van René van Rijswijk en Milko Pieren die half werk in de Amsterdamse verdediging afstraffen: 2-0. Na de ijskoude afgang in Friesland speculeert de pers over de ineenstorting van het bolwerk van Van Gaal. Maar Louis zal de muren daarvan weten te stutten en zijn grootse Ajax nog een tijdje overeind weten te houden.

Fotobijschrift (boven): Patrick Kluivert zit klem tussen Mark Oosterhof (3), Milco Pieren (links) en Erik van der Meer. Bron: Ajax Erfgoed

Ajax Jaarboek

Meer Ajax-blogs? Check het digitale archief van Stadsblad De Echo

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl