'Wie is die slungel met keepershandschoenen?'

wie-is-die-slungel-met-keepershandschoenen-
wie-is-die-slungel-met-keepershandschoenen-

Socials

Jaap Visser van Kick uitgevers (de boekenpartner van Ajax) schrijft elke week een blog over de geschiedenis van Ajax.

Op weg naar zijn 1e landstitel met Ajax heeft Louis van Gaal nog niet het ideale elftal gevonden. Hij is druk aan het puzzelen, zowel met de stukjes die de achterhoede moeten vormen, als met zijn opties voor het middenveld en de aanval.

Tegen FC Utrecht is Stefan Pettersson weer de centrumspits, nadat de zoekende coach het in de punt van de aanval even met Ronald de Boer en Peter van Vossen heeft geprobeerd.

Koukleumen op de volle tribunes
In de uitverkochte Meer doet Ajax snel zaken tegen een ploeg die soms versteend lijkt door de kou. Na een goed half uur staat het 3-0 door treffers van de pas 17-jarige Clarence Seedorf, de 20-jarige Edgar Davids en schaduwspits Jari Litmanen, die op zijn 23e verjaardag de Amsterdamse aanhang trakteert op een fraaie boogbal. Na een vrolijk begin is het gedaan met de pret en ondanks het winterzonnetje wordt het koukleumen op de volle tribunes.

Op de reservebank van de thuisploeg zit naast de balende Van Vossen en Ronald de Boer een slungel met keepershandschoenen aan. Even denkt de Meer aan een nieuwe reservedoelman, maar verderop in de dug-out zit ook Stanley Menzo, dus moet die onbekende reserve, Nwankwo Kanu heet hij volgens het programmaboekje, wel een veldspeler zijn.

Kanu komt erin voor Litmanen en doet in 17 minuten een paar onhandige dingen

Dapper en risicovol soleren
Hij mag invallen, de Nigeriaan van bijna 2 meter, 17 jaar nog maar en sinds de zomer trainend bij Ajax, waar hij veelal optrekt met zijn 5 jaar oudere landgenoot Finidi George. Kanu komt erin voor Litmanen en doet in 17 minuten een paar onhandige dingen, waarbij hij op wat tegenstanders botst, maar soleert ook een keer dapper en risicovol over de eigen speelhelft.

Op de tribune, waar de verveling heeft toegeslagen, moeten ze lachen om die debuterende bonestaak met z’n schoenmaat 47, en nog steeds met keepershandschoenen aan.

Bal aan de voet gekleefd
Die Kanu is goed en grappig, oordeelt het publiek op het eerste gezicht. Niets zal minder waar blijken, wanneer de Nigeriaanse tiener door Van Gaal sterk genoeg wordt geacht om vaker en langer als Ajacied ten aanval te trekken. Nwankwo Christian Kanu komt uit het zuidwesten van Nigeria en heeft zichzelf bij blootsvoets straatvoetbal een geweldige techniek aangeleerd.

Kanu slalomt ondanks zijn enorme lengte moeiteloos door een bomvol strafschopgebied

Hij kan dribbelen met de bal aan de voet gekleefd, heeft een sleepbeweging waarmee hij tegenstanders achteloos op het verkeerde been zet en slalomt ondanks zijn enorme lengte moeiteloos door een bomvol strafschopgebied.

Kanu kan op veel aanvalsplekken in Van Gaals formatie uit de voeten, maar staat het liefst in het midden. Jammer voor hem dat ook Patrick Kluivert zich aandient als midvoor, toch zal de altijd goedgehumeurde publiekslieveling uit Nigeria van onschatbare waarde voor Ajax worden.

Foto-onderschrift (boven): Robert Roest van FC Utrecht houdt zich Nwankwo Kanu van het lijf.

Lees ook: Louis van Gaal ziet een 'fan-tas-tisch' Ajax én Roda

Ajax Jaarboek

Beelden: Ajax Erfgoed

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl