Ajax hervat met nipte zege op Sparta

ajax-hervat-met-nipte-zege-op-sparta
ajax-hervat-met-nipte-zege-op-sparta

Socials

De 1e wedstrijd van het nieuwe decennium stond in het teken van liefdadigheid. Voor de wedstrijd kon worden gedoneerd voor een playground in het Emma Kinderziekenhuis. Op de tribune zaten kinderen voor wie het niet zelfsprekend is dat ze naar een wedstrijd kunnen. Maar dankzij het eenmalig beschikbaar stellen van de seizoenkaarten van (jeugd-) leden kon dat deze zondagmiddag wel een keer.

Zij kregen uiteindelijk waarvoor ze kwamen: 3 punten. Ajax profiteerde daarmee van het verlies van concurrent AZ zaterdag tegen Willem II en het gelijkspel van PSV bij VVV.

Van de Beek opent score in nieuw decennium
Na een kwartier zette Van de Beek Ajax op een 1-0-voorsprong. In de minuten daarna kreeg de thuisploeg nog diverse mogelijkheden om de 2e te maken, via onder anderen Quincy Promes, Hakim Ziyech en Nico Tagliafico, maar dat lukte niet. Sparta liet zich niet onbetuigd overigens, want Andre Onana moest een paar keer serieus in actie komen.

In de tweede helft leek Ryan Babel Ajax naar 2-0 te koppen, maar weer met een reflex die je bij een handbalkeeper verwacht, redde Harush Sparta opnieuw van een grotere achterstand.

In de 56e minuut moest trainer Erik ten Hag gedwongen wisselen. Ziyech ging neer en maakte gelijk het wisselgebaar. Zijn vervanger Jurgen Ekkelenkamp moest zich nog warmlopen. Na 2 minuten kwam hij binnen de lijnen op het moment dat Ajax een vrije trap mocht nemen op een fraaie plek. Promes schoot echter in de muur.

Maar in de 60e minuut was het wél raak. Na aardig getikt in de Rotterdamse 16 meter gaf Ryan Gravenberch het laatste tikje voor de 2-0. Gedaan was het nog allerminst want Sparta toonde veerkracht. Nadat Abdou Harroui in de 73e minuut de paal had geraakt, scoorde invaller Joël Piroe de aansluitingstreffer.

Sparta gaat voor punt
Sparta zette vol aan voor een slotoffensief en bestormde met lange ballen het doel van Ajax. In de allerlaatste minuut kwam de uitblinkende Sparta-doelman mee naar voren bij een vrije trap. Sparta kon via invaller Duarte nog een venijnig schot lossen maar Andre Onana redde fantastisch waardoor de 3 punten in Amsterdam bleven.

Een moeizame zege zo aan het begin van 2020, maar het gat met de concurrentie is gegroeid tot 6 punten.

Lees ook: Opstellingen en statistieken Ajax - Sparta
Bekijk ook:
Liveblog Ajax - Sparta

Tekst: Ajax.nl
Beeld: Ajax.nl en Pro Shots/Jasper Ruhé

Socials