Ajax niet blij met nieuwe competitiestructuur voor de jeugd

ajax-niet-blij-met-nieuwe-competitiestructuur-voor-de-jeugd
ajax-niet-blij-met-nieuwe-competitiestructuur-voor-de-jeugd

Socials

Dit is deel 2 van het interview met Saïd Ouaali. Vorige week sprak hij al uitgebreid over de gevolgen van het stopzetten van de competities voor de Ajax-jeugd. Klik daarvoor hier.

Belangrijkste wijzigingen die de nieuwe opzet met zich meebrengt: Ajax O19 verdwijnt en O18 wordt het hoogste jeugdelftal. Daarnaast voert de KNVB een nieuwe O21-competitie in. Ajax zal daar niet aan meedoen. “Wij hebben met Jong Ajax al een O21-team ingeschreven staan, dat blijft gewoon actief in de Keuken Kampioen Divisie.”

Hoog rendement
Ouaali is dus geen voorstander van de wijzigingen en had liever gezien dat alles bij het oude was gebleven. “Je krijgt straks meer een gat tussen de oudste jeugd en het betaald voetbal. De kans bestaat dat spelers van de O18 langer nodig gaan hebben om aan de overstap naar het betaald voetbal te wennen en dat is precies wat Ajax niet wenst."

'Het rendement van het aantal spelers dat doorstoot naar Jong Ajax en Ajax 1 is hoog.'

“Wij willen geen tijd verliezen; het is niet wenselijk dat spelers eerst een half jaar bij Jong Ajax moeten wennen aan het hogere niveau. De huidige route is voor ons perfect. Dat zien we ook terug in de cijfers; het rendement van het aantal spelers dat doorstoot naar Jong Ajax en Ajax 1 is hoog.”

Ajax' visie blijft hetzelfde
De KNVB ontvouwde de plannen half december. Toch blijft voor Ouaali een ding nog onduidelijk “Bijvoorbeeld over de promotie en degradatie vanuit de O21-competitie richting de Keuken Kampioen Divisie. Hoe gaat dat in zijn werk? Er mogen maximaal 4 beloftenteams in de Eerste Divisie uitkomen. Stel dat zij allemaal in de top 4 eindigen, degradeert dan de nummer 4? Dat zou toch niet de bedoeling zijn?”

In ieder geval zal aan de filosofie – het vervroegd doorschuiven van toptalenten - niets veranderen. “Wij denken bij Ajax veel meer aan het individu dan in leeftijden en teams. Onze visie blijft hetzelfde.”

Bekijk ook: Back to the Future Cup | Ajax B1 - Manchester United B1 | 2012

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Beeld: Ajax.nl/Pro Shots

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl