Beeldspraak: 'Een magisch moment'

beeldspraak-een-magisch-moment
beeldspraak-een-magisch-moment

Socials

Elke speler heeft wel een favoriete, door Louis geschoten foto. Dat hoeft niet per se de allermooiste of spectaculairste foto aller tijden te zijn. Kijk maar naar de keuze van Frank de Boer. “Voor mij is de mooiste foto die Louis van ons heeft gemaakt die waarop Ronald en ik de Europa Cup omhoog houden”, zegt de voormalige linksback en ex-hoofdtrainer in LOUIS, 33 jaar Ajax-fotograaf. “We hebben net de Champions League gewonnen, echt een magisch moment!”

‘Dat ze tweeling zijn, kunnen ze ook niets aan doen’
Van de Vuurst was na de gewonnen CL-finale niet speciaal op zoek naar juíst een foto van de 2 Ajacieden. “Dat ze tweeling zijn, is voor mij echt nooit een issue geweest”, vertelt de Ajax-fotograaf. “Het was niet zo dat ik hun samen op de foto moest nemen. Dat is nooit zo geweest. Ik zag ze eigenlijk nooit als tweeling; Frank was verdediger, Ronald aanvallende middenvelder. Ik kijk naar het individu. Ik vind dat je ze niet moet behandelen alsof ze bij elkaar horen. Dat ze nou eenmaal een tweeling zijn, tsja daar kunnen zij ook niets aan doen!”

Natuurlijk heeft hij wel een paar keer een opdracht gekregen om ze samen te fotograferen. Onder meer voor het Ajax Magazine en ook eens voor een boekje over de De Boertjes. “Toen heb ik ze met de ruggen tegen elkaar in een Oranje-shirt met de Nederlandse vlag op Marken gefotografeerd. Verder bijna niet.”

Fotoboek LOUISFotoalbum
Voor het fotoalbum van de familie De Boer was de foto na de CL-finale natuurlijk wel prachtig. Het was 24 mei 1995. Dankzij een doelpunt van Patrick Kluivert won Ajax voor het eerst na 22 jaar weer dé Europese hoofdprijs voor clubteams. AC Milan werd - voor de 3e keer dat seizoen - verslagen. Zowel Frank als Ronald speelde de volle 90 minuten.

Volle 90 minuten
Assistent-trainer Bobby Haarms zag het in 1995 al aan die 2. “Ze willen alles winnen. Golf, tennis, klaverjassen, Monopoly. Winnen, winnen, winnen. Als ze per se iets willen bereiken dan kunnen ze daarvoor alles opbrengen”, zei hij ooit in het Ajax Magazine.

Bobby zag het goed. De tweelingbroers uit West-Friesland zouden uitgroeien tot de succesvolste voetbalbroers ter wereld. Bij Ajax vierden zij 5 kampioenschappen, 2 bekerzeges en deze Champions League-overwinning. Naast de Europese Super Cup wonnen de broers óók nog de Wereldbeker.

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Beeld: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Socials