Beeldspraak: Noord-Afrikanen juichen dansend

beeldspraak-noord-afrikanen-juichen-dansend
beeldspraak-noord-afrikanen-juichen-dansend

Socials

Het is 18 augustus 2002: tijd voor de 1e competitiewedstrijd van het seizoen. Tegenstander is FC Utrecht, waarbij iedereen gebrand is op revanche wegens het onrecht dat hen is aangedaan in de bekerfinale een paar maanden eerder. Want dat Ajax de beker won, was mede te danken aan een arbitrale blunder toen Wamberto in buitenspelpositie door mocht met het spel.

Eigengereide Egyptische spits
In de basis bij Ajax stonden 2 Noord-Afrikanen. Hatem Trabelsi, een seizoen eerder gecontracteerd en uitgegroeid tot de Tunesische publiekslieveling in Amsterdam. En Ahmed Mido Hossam, kortweg Mido, de eigengereide Egyptische spits.

'Natuurlijk wist ik dat ik het moment had geschoten, maar pas op de computer zag ik hoe mooi deze foto was.'

Tomás Galásek bracht Ajax al in de 5e minuut op voorsprong, maar Tom van Mol zette Utrecht weer op gelijke hoogte. Die gelijke stand bleef lang op het scorebord. Veel te lang naar de zin van de Ajacieden op en naast het veld. Maar plots was daar Mido die in de 79e minuut met een ferme kopbal de 2-1 aantekende. Opluchting maakte zich meester van de spelers en de fans .

Als 2 Afrikaanse kraanvogels
Het was bevrijdend. En precies dat beeld wist Louis van de Vuurst te vatten. Als 2 Afrikaanse kraanvogels staan Mido en Trabelsi tegenover elkaar. "Heel bijzonder", zegt de fotograaf zelf dan ook over dit plaatje. "Natuurlijk wist ik dat ik het moment had geschoten, maar pas op de computer zag ik hoe mooi deze foto was. Bijna onzichtbaar is Hatem."

Ajax won door een treffer van uiteindelijk met 3-1, maar het beeld dat op het netvlies blijft staan, is die van Mido & Trabelsi die 1 worden in hun vreugdemoment. Geen wonder dat deze foto over een hele pagina is afgebeeld in het unieke fotoboek van Louis.

Huisfotograaf Van de Vuurst nam in het najaar na 33 jaar afscheid van Ajax met een prachtig boek. Vol met schitterende Ajax-momenten. Ben jij in deze tijden van quarantaine op zoek naar een leuk boek? Dan is dit misschien wel dé oplossing. Er zijn nog steeds exemplaren verkrijgbaar. Bestel 'm nu via deze link of onderstaande button.

Bestel het boek nu

Lees ook: Beeldspraak - Dolblije Huntelaar viert treffer met even uitzinnige supporters
Check ook
: Beeldspraak - 'Een magisch moment'

Tekst en beeld: Ajax.nl

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl