CULTELFTAL | Ook Suk is natuurlijk van de partij

cultelftal-ook-suk-is-natuurlijk-van-de-partij
cultelftal-ook-suk-is-natuurlijk-van-de-partij

Socials

De 11 namen van het Ajax Cultelftal zijn bekend. Dan rest alleen nog de trainer. Die maken we morgen (zaterdag 2 mei) om 14:00 uur bekend. Stay tuned! 😎

Het elftal ziet er tot dusver als volgt uit:
Jeroen Verhoeven (DM/1)
Hatem Trabelsi (RB/2), Davinson Sánchez (RCV/3), Heiko Westermann (LCV/4), Mitchell Dijks (LB/5)
Gabri (RH/6), Dani (CAM/10), Enoh (LH/8)
Van der Meijde (RB/7), Pantelic (SP/9), Suk (LB/11)

RB/7 - ANDY VAN DER MEIJDE
Als Zlatan je 1 van de beste spelers noemt waarmee hij heeft samengespeeld, dan moet je heel wat huis in hebben. Deze vleugelflitser was steengoed in zijn Ajax-tijd, maar takelde na zijn vertrek uit Amsterdam snel en ver af. Van der Meijde heeft op z’n zachtst gezegd een bewogen carrière achter de rug en was altijd wel goed voor mooie quotes, acties of streken.

Het ‘cultleven’ van deze aanvaller begon misschien al in de jeugd. In een ‘Team van Toen’ op Ajax.nl gaf de oud-speler al eens aan geen lieverdje te zijn. Zo speelde hij tijdens een jeugdtoernooi zijn directe tegenstander compleet zoek. Daarom besloot de verdediger om Van der Meijde aan zijn lange lokken te trekken. Het eindresultaat: een flinke klap in het gezicht en een knock-out.

Onze definitie van een cultspeler:

Voetballer die zeer geliefd is bij (een klein deel van) het publiek, ondanks relatief (meestal) weinig succes. Bij het horen van de naam is er direct sprake van herkenning en enige nostalgie.

Na een succesvolle periode in Ajax 1 belandde de buitenspeler in het buitenland. In zijn biografie Geen Genade erkende Van der Meijde dat dit de periode was waar het voor hem fout ging. Verslavingen en fouten in zijn privéleven zorgden ervoor dat het bergafwaarts ging.

Ook na zijn loopbaan als voetballer blijft de voormalig international van Oranje zijn status als cultheld waarborgen. Met zijn YouTube-serie 'Bij Andy in de auto' zorgt hij wekelijks voor losse, spraakmakende interviews. Hierin is de oud-Ajacied zelf ook openhartig over hetgeen hij in zijn tijd als speler heeft uitgespookt.

Onder meer een (dubbele) aflevering met een andere oud-Ajacied en tevens cultheld, Mitchell Dijks, ging viral op het internet.

SP/9 - MARKO PANTELIC
Zonder twijfel 1 van de meest zelfverzekerde voetballers die Ajax ooit gehad heeft.

Toenmalig trainer Martin Jol was in de zomer van 2009 nog op zoek naar een spits en op de laatste dag van de transfermarkt had hij beet. Marko Pantelic werd transfervrij ingelijfd. De oud-spits van onder meer Hertha BSC zou slechts 1 seizoen in Amsterdam blijven, maar deed het naar behoren. Door zijn goals (21 in totaal) en nuttige spel voor de ploeg raakte hij geliefd bij het publiek.

De duim van Pantelic
Het was vooral het overkomen van Pantelic dat hem bijzonder maakte. Hij oogde vrijwel altijd moe, maar in werkelijkheid was hij dat niet. De Serviër was positief ingesteld. Als hij een bal verkeerd kreeg aangespeeld, deerde dat hem niet. Integendeel zelfs. De aanvaller trakteerde zijn teamgenoten regelmatig op positieve duimpjes voor de inzet.

Te laat in Amsterdam
De spits was altijd vol zelfvertrouwen. Ajax moest de titel dat seizoen aan FC Twente laten en daar had Pantelic een duidelijke verklaring voor. “Ik kwam pas in de 6e speelronde. Daarvoor zijn de punten verspeeld.”

Na zijn carrière koos de voormalig nummer 9 er voor om de voetballerij gedag te zeggen. In Belgrado runt de oud-Ajacied een Italiaans restaurant genaamd: Café Marco. Overigens is de oud-speler nog steeds geliefd onder de Ajax-fans. Er is zelfs een podcast naar hem vernoemd. 

LB/11 - HYUN-JUN SUK
De totstandkoming van zijn contract bij Ajax, het laat zich lezen als een sprookjesboek. Hyun-Jun Suk: de sympathieke Zuid-Koreaan die op de bonnefooi naar Nederland kwam in een poging zijn jongensdroom waar te maken.

Suk had een mislukte stage in Engeland achter de rug en besloot naar Amsterdam te komen om trainingen van Ajax 1 te bezoeken. Langs het veld vroeg hij aan toenmalig coach Martin Jol of hij een keer stage mocht lopen.

Dit hield de aanvaller een aantal dagen vol en uiteindelijk met succes. Jol ging overstag. “Ik schreeuwde dat ik de beste speler van Zuid-Korea was.”

Dat laatste was wellicht wat overdreven, maar op trainingen met Jong Ajax en in een oefenwedstrijd tegen RKAVV Volendam maakte de spits dusdanig indruk dat hij in Amsterdam een contract kon tekenen.

Doorbraak bleef uit
De Zuid-Koreaan was niet de meest gepolijste speler, integendeel zelfs, maar ging vol overgave voor zijn droom in het rood-witte shirt. Daardoor raakte de aanvaller geliefd bij het publiek. Kwalitatief was het misschien niet altijd even goed, maar aan zijn tomeloze inzet viel nooit wat op aan te merken. Een officiële treffer in Ajax 1 maakte hij nooit. Na zijn periode in Amsterdam kwam hij nog uit voor 10 andere clubs én hij debuteerde voor het nationale elftal.

Dromen van terugkeer
In het najaar zocht Ajax TV Suk op bij Stade Reims, zijn toenmalige club. De Zuid-Koreaan liet weten dat zijn liefde voor Ajax nog altijd enorm groot is, evenals de wens om alsnog in Amsterdam te slagen. "Het is mijn droom om terug te keren bij Ajax en daar mijn carrière te beëindigen. Daarom blijf ik in Europa om te vechten."

Lees ook: Dani is onze nummer '10'
Check ook
: Dijks maakt achterhoede compleet

Tekst en beeld: Ajax.nl

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl