De bewogen start van IJslander en nieuwkomer Kristian Hlynsson

de-bewogen-start-van-ijslander-en-nieuwkomer-kristian-hlynsson
de-bewogen-start-van-ijslander-en-nieuwkomer-kristian-hlynsson

Socials

Hlynsson draagt de nationaliteit van IJsland, maar dat is niet het land waar hij geboren is.
De middenvelder zag 16 jaar geleden het levenslicht in Denemarken. Zijn ouders besloten vervolgens om weer terug te gaan naar IJsland. Daar gingen ze in het noorden van het land wonen, op zo’n 6
uur van de hoofdstad Reykjavik.

"Het is mijn droom om ooit samen met mijn broer te spelen. Misschien wel in het nationale elftal van IJsland.”

Een paar jaar later besloot het gezin om weer te verhuizen. Deze keer naar de stad Hafnarfjörður, qua grootte de 2e stad van het land.

Zijn broer als grote voorbeeld
Het trekken naar andere plaatsen loopt als een rode draad door het leven van de talentvolle voetballer. Zo woonde hij ook in Engeland. Niet alleen de spelmaker is gezegend met voetbaltalent, maar hetzelfde geldt voor zijn broer Agust Hlynsson. De 4 jaar oudere broer werd op zijn 16e opgenomen in
de jeugdopleiding van Norwich City. “Ik ben toen samen met mijn moeder met hem meegegaan. Al met al ben ik het dus wel gewend om te switchen van woonplaats en daarom vond ik het niet vervelend om wéér te verhuizen toen Ajax op mijn pad kwam.”

Zijn broer is 1 van zijn grote voorbeelden. “Hij heeft al veel ervaring opgedaan. Agust is dus al eerder naar het buitenland gegaan en ik kan hem dus veel vragen daarover stellen. Hij is wat explosiever dan ik. Ik ben wat technischer. Het is mijn droom om ooit samen met mijn broer te spelen. Misschien wel in het nationale elftal van IJsland.”

Tekenen bij Ajax
In Amsterdam werkt Hlynsson aan een andere droom: slagen als profvoetballer. Maar hoe hebben de middenvelder en Ajax elkaar ontmoet? “Vorig jaar speelde ik met mijn team Breidablik in Enschede op een toernooi. Ik werd topscorer en tot beste speler van het toernooi uitgeroepen. Toen meldde Ajax zich.”

"Ik heb contact gezocht met Óttar Magnús Karlsson. Hij heeft ook bij Ajax in de jeugd gespeeld en was erg positief over de club en over het leven in Nederland.”

Voordat hij zijn handtekening onder een contract zette, verdiepte hij zich eerst wat meer in de club.
“Ik kende de historie al. Ajax heeft heel veel prijzen gewonnen en staat bekend als een goede plek voor jongespelers. Ook de campagne in de Champions League van vorig seizoen hielp mee, maar dat was niet doorslaggevend.”

Gesprek met oud-Ajacied helpt Hlynsson
Daarnaast besloot de middenvelder om het gesprek aan te gaan met een landgenoot én oud-Ajacied. “Ik heb contact gezocht met Óttar Magnús Karlsson. Hij heeft ook bij Ajax in de jeugd gespeeld en was erg positief over de club en over het leven in Nederland.”

Aan dat laatste heeft de jongeling niet zolang kunnen proeven. Hij kwam terecht in een gastgezin en begon langzaam aan de Nederlandse cultuur te wennen. “Ik woon in Abcoude bij heel aardige mensen. Het is niet leuk dat de coronacrisis zich afspeelt, want ik zat er net lekker in. Zowel op als buiten
het veld. Ik scoorde mijn 1e goal en voor mijn gevoel raakte ik gewend aan alles.”

Conditie op peil houden in IJsland
Toen het coronavirus uitbrak, besloot de 16-jarige met goedkeuring van de staf tijdelijk terug te keren naar zijn thuisland. Daar houdt hij zijn conditie op peil. “We hebben hier veel veldjes waarop gesport kan worden, dus daar maak ik dankbaar gebruik van. Ik kan hier dus prima voor mezelf aan de slag gaan. Ik volg ook onlinelessen van mijn school. Dat deed ik al in Nederland, dus wat dat betreft is er niets veranderd. Verder blijf ik door een groepschat in contact met mijn teamgenoten.”

"Ik ben nuchter, rustig en kalm. Maar dat zijn de meeste Scandinaviërs.”

De jonge IJslander kan niet wachten om terug te keren in Amsterdam. Hij wil zich laten zien en alles in het teken blijven stellen om zijn droom na te jagen. “Ik wil komend seizoen veel doelpunten maken en assists geven. Daarnaast met mijn team alle prijzen pakken. Verder hoop ik stiekem mijn debuut in het betaalde voetbal te maken bij Jong Ajax. Dat zou mooi zijn.”

Nederlandse taal onder de knie krijgen
Maar wat zijn de kwaliteiten van Hlynsson eigenlijk? Zelf hoeft hij daar niet lang over na te denken.
“Ik denk dat ik een goed gevoel voor positie kiezen heb, makkelijk scoor en een goede techniek heb”, zegt hij. Ook zijn verbeterpunten en grootste voorbeelden kan hij zo opnoemen. “Ik moet wat sterker en sneller worden en veel minuten maken. Ik kijk veel naar spelers als Kevin de Bruyne en Hakim Ziyech. Ik hou van dat soort creatieve jongens.”

71. GOAAAAL #AjaxO17!

Kristian Hlynsson... 🇮🇸😙#ajapec pic.twitter.com/neaUSTKPdl

— AFC Ajax (@AFCAjax) February 29, 2020

Tot slot hoopt hij ook de Nederlandse taal onder de knie te krijgen. “Ik heb een aantal keer per week les. Het gaat goed, maar het is best moeilijk. Verder denk ik dat ik wel pas in de Nederlandse maatschappij. Ik ben nuchter, rustig en kalm. Maar dat zijn de meeste Scandinaviërs”, eindigt de
IJslander met een knipoog.

Lees ook: Ajax contracteert Kristian Hlynsson

Tekst: Ajax.nl/ Ruben Beukers
Beeld: Ajax.nl

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl