De bliksemrentree van Sontje Hansen

de-bliksemrentree-van-sontje-hansen-1
de-bliksemrentree-van-sontje-hansen-1

Socials

Dinsdag 17 september, sportcomplex de Toekomst. Ajax O19 wervelt langs Lille en leidt halverwege met 3-0, onder meer dankzij een fraaie treffer van de ongrijpbare Hansen. Beter kan de Youth League-campagne eigenlijk niet beginnen, maar in de slotfase slaat het noodlot toe voor Hansen. Hij ligt na een duel met een Franse verdediger kermend van de pijn op de grond. Zijn schreeuw is voor iedereen hoorbaar.

Brancard
"Door al die pijn heb ik ’t zelf niet echt meegemaakt", blikt Hansen terug. "Ik zag alleen maar zwart, m’n ogen waren ook gelijk dicht ofzo. Toen ik binnen was, gingen mijn ogen weer open." De uit Hoorn afkomstige aanvaller werd met een brancard van het veld gedragen, maar vernam dat pas later. "Via een filmpje", verduidelijkt Hansen.

'Ik kon mijn voet niet meer bewegen, mijn tenen ook niet'

In de behandelkamer op de Toekomst spookt er van alles door zijn hoofd. "Ik dacht: shit, ik ga het WK niet halen", vertelt Hansen. "Eind oktober is het WK O17 in Brazilië. Dat wil ik niet missen. Daardoor had ik zoveel verdriet. Ik moest ook huilen binnen." Nog geen 10 minuten na het laatste fluitsignaal hinkelt Hansen op krukken richting de uitgang, waarna hij per auto naar het ziekenhuis wordt vervoerd.

"Ik kon mijn voet niet meer bewegen", zegt de talentvolle rechtspoot. "Mijn tenen ook niet. In het ziekenhuis werd een botscan gemaakt. Ik lag op zo’n bed te wachten en kreeg een filmpje binnen hoe het was gebeurd. Dat zag er niet lekker uit. Toen ik van de dokter hoorde dat het niet was gebroken, was ik wel blij. Maar ik zou er alsnog 4 tot 8 weken uitliggen."

'We hadden een dikke laag tape om mijn enkel gedaan. Ik begon op de bank, viel in en 5, 6 minuten later scoorde ik de 1-2'

Zou, inderdaad. Het herstel verloopt zo voorspoedig, dat Hansen 4 dagen na de wedstrijd tegen Lille alweer zijn rentree maakt. Ajax O19 verslaat Heerenveen met 1-3. Eén van de doelpuntenmakers? Sontje Hansen. Het woord bliksemrentree valt. "Ik kon rennen en schieten", legt hij uit. "Ik zei: zet me maar gewoon in de selectie. We hadden een dikke laag tape om mijn enkel gedaan. Ik begon op de bank, viel in en 5, 6 minuten later scoorde ik de 1-2."

Valencia geduchte opponent
Hansen heeft inmiddels weer 2 keer 90 minuten gespeeld (tegen Vitesse en PSV) en is dus zeker inzetbaar als Ajax O19 het woensdag in Spanje opneemt tegen de leeftijdsgenoten van Valencia. "Ik verwacht een moeilijke wedstrijd", aldus Hansen. "Waarom? Ze hebben 3-3 tegen Chelsea gespeeld en dat is ook gewoon een goede ploeg. Ik ken sommige spelers daar." Begrijp de O19-topscorer (5 doelpunten) niet verkeerd: "We moeten ze wel gewoon pakken."

Hansen was tijdens het openingsduel met Lille een van de smaakmakers. Hij hoopt in Spanje weer zijn klasse te kunnen etaleren. "De Youth League is mooi, want je kan jezelf daar laten zien tegen topclubs", vertelt Hansen. "Je kan de naam van Ajax groot maken. Daar gaan we volop voor strijden. Het is eigenlijk Champions League, maar dan op jeugdniveau."

Achterwaartse salto
Ja, belooft Hansen: bij een doelpunt tegen Valencia zal hij dat wederom vieren met een achterwaartse salto. "Dat heb ik m’n trainer beloofd", glimlacht Hansen, die er ooit als eerstejaars D mee begon. "Als speler van de D2 mocht ik meedoen met de D1 tegen AZ. Ik scoorde in de laatste 5 minuten de winnende en maakte een achterwaartse salto. Ik ging het oefenen op een Cruyff Court bij mij in de buurt. Eerst kwam ik steeds op mijn knieën terecht. Na 5 keer of zo was het gelukt!"

'Naci en ik zoeken elkaar veel op. We combineren al sinds we samen in C2 zaten'

Sonna, zoals Hansen liefkozend wordt genoemd, houdt nou eenmaal van spektakel. Het liefst met zijn ploeggenoten. "Soms laten we echt mooie dingen zien", glundert Hansen, die een bijzondere klik heeft met Naci Ünüvar. "We zoeken elkaar veel op. Naci en ik combineren al sinds we samen in C2 zaten." Het winnen van de prestigieuze Youth League is dan ook het doel. "Ik denk dat het mogelijk is. Wij zijn heel sterk."

Lees ook: Live op YouTube: Valencia O19 - Ajax O19

Tekst: Ajax.nl/Stefan Maas
Beeld: Ajax.nl/Jasper Ruhé

Socials