De favoriete Ajax-elf van: Hedwiges Maduro

de-favoriete-ajax-elf-van-hedwiges-maduro-
de-favoriete-ajax-elf-van-hedwiges-maduro-

Socials

In de rubriek: 'De favoriete Ajax-elf van' gaan we met oud-Ajacieden op zoek naar het favoriete elftal gevuld met Ajacieden. Dit doen we in een 4-3-3-formatie. De aftrap was 10 dagen geleden met Ronald de Boer. Ditmaal dus deel 2.

Keeper
“Op doel kies ik voor Maarten Stekelenburg. Eigenlijk is hij na Edwin van der Sar de beste keeper van Ajax ooit, samen met Andre Onana. Zij zijn in mijn ogen van vergelijkbaar niveau. Lange tijd was Maarten de beste keeper van Nederland en ook niet voor niets jarenlang dé onomstreden nummer 1 van Oranje. Niemand twijfelde aan hem. Op het WK in 2010 was hij in bloedvorm. Met hem samenspelen was heerlijk. Hij had de ideale lengte voor een keeper en daarnaast een goede uitstraling.
Daarbij kon hij ook prima meevoetballen, een vereiste voor een keeper van Ajax. Ook zette hij alles vanuit achteruit goed neer.”

“Dat hij op doel stond zorgde voor rust en vertrouwen. Het maakte niet uit als je een keer een fout maakte, want dan was Maarten er nog altijd. Je moest bij hem echt hard in de hoek schieten, anders pakte hij de bal gewoon. Het wordt nog wel eens vergeten hoe belangrijk keepers zijn. We hebben het in Nederland vaak over 4-3-3, maar we vergeten altijd de 1. Goede keepers pakken punten voor een team, dat moeten we niet vergeten. En Maarten deed dat echt voor ons.”

Rechtsback
“Dan kies ik zonder twijfel voor Hatem Trabelsi. Hij was een heel aanvallende rechtsback en echt nooit moe. In deze tijd zou hij al helemaal vlammen, want tegenwoordig speelt bijna iedereen met een aanvallende back. Hatem was ook goed in de omschakeling en stond defensief zijn mannetje. Tegenstanders hielden rekening met zijn manier van spelen. Zo ontstond er extra ruimte elders op het veld. Spelen met Trabelsi was echt een wapen.”

Rechter centrale verdediger
“Als rechter centrale verdediger kies ik natuurlijk voor Jaap Stam. Hij was echt een beest. Het was als middenvelder heerlijk om met hem achter je te spelen. In de coaching was hij zo goed, om nog maar te zwijgen over zijn persoonlijkheid en karakter. Ook de tegenstanders waren onder de indruk van hem. Dat kwam door zijn manier van communiceren. Hij zorgde ervoor dat een spits al benauwd werd
voordat het duel met hem moest worden aangegaan. Dan riep hij bijvoorbeeld naar mij: ‘Ga maar naar voren, ik pak de spits wel 1-op-1’. Die aanvaller hoorde dat natuurlijk ook en moet dan hebben gedacht: ‘hij gaat me echt opeten’.

“Ook op de training was Jaap een voorbeeld. Hij zorgde ervoor dat iedereen op den duur mee ging doen met buikspieroefeningen na de training. In het begin was hij alleen, maar langzamerhand haakten steeds meer jongens aan. Zo bracht hij ook de jonge jongens bij hoe belangrijk het is om goed voor je lichaam te zorgen. Ik kan me nog herinneren dat je hem tijdens trainingspartijtjes altijd in je nek je hoorde hijgen. Alsof er een stier op je afkwam. Dan wist je ook: ‘shit daar komt een sliding’. Daar werd je echt niet vrolijk van hoor, haha!’

Linker centrale verdediger
“Naast Stam kies ik voor Thomas Vermaelen. Ik ken hem persoonlijk ook erg goed. In de jeugd speelden we al veel samen en werden we al goede vrienden. Hij was toen al kopsterk en sprong ontzettend hoog. Thomas was altijd een vrij rustige jongen, maar hij kon ook echt boos worden als er iets niet goed ging. Ik weet nog dat hij toen al een hele intelligente jongen was, die alles goed uitstippelde voor zichzelf.”

“Dat hij naar Arsenal ging was dik en dik verdiend. Daar werd hij trouwens ook direct aanvoerder, dat verbaasde mij niets. Thomas dacht altijd al 3 stappen vooruit tijdens het voetballen. Ik denk dat er een goede trainer in hem schuilt. Dat zie je vaker bij goede middenvelder of verdedigers. Denk daar maar eens over na. Je ziet zelden spitsen een goede trainer worden.”

“Een van mijn mooiste wedstrijden voor Ajax was thuis tegen Willem II. Het klinkt misschien raar, maar ik speelde toen zo goed en heb gewoon niets fout gedaan."

Linksback
“Op links kies ik voor Maxwell. Ten eerste had hij echt een fantastische techniek, zo verfijnd, echt niet normaal. Zijn aannames en de manier waarop hij meteen wist weg te draaien, dat was fantastisch. Wij zeiden altijd dat hij de techniek van een linksbuiten had. Ook was hij heel aanvallend ingesteld. Hij werd ook niet voor niets tot beste speler van de Eredivisie uitgeroepen. En dat op zijn positie als linksback, dat zegt voldoende.”

“Maxwell was echt een persoonlijkheid; heel rustig en erg aardig. Hij was bijna perfect als ik er zo over nadenk. Op de juiste momenten wist hij de rust te bewaren. Ik herinner me dat wanneer hij de kleedkamer inliep en het te druk was, hij alleen maar hoefde te zeggen: ‘Guys, why is everyone shouting?’ Iedereen werd dan direct rustiger. Maxwell was niet erg spraakzaam, maar als hij iets zei, dan werd er geluisterd. Een echte leider.”

Verdedigende middenvelder
“Ik wilde eigenlijk Nigel de Jong opstellen, maar van jullie moest ik mezelf selecteren haha! De
plek van verdedigende middenvelder was wel echt mijn favoriete positie. Ik heb mijn hele jeugdperiode op ‘10’ gestaan en ben daarna de hele as door gegaan. Van laatste man, tot voorstopper, tot verdedigende middenvelder. Ik kon ook wel achterin spelen, maar dan wel tegen de met alle respect wat zwakkere teams. Dan had ik meer ruimte en kon ik makkelijker inschuiven.”

“Ik heb in mijn carrière ook wel eens rechts- en linksback gestaan en dat ging ook wel oké hoor.
Maar dat waren niet mijn favoriete plekken. Op het middenveld kon ik echt uitblinken. Maar als er ergens anders in het elftal gaten vielen, moest ik bijspringen. Vooral bij Valencia was dat het geval. Als ik daar dan weer 3 goede wedstrijden speelde, dan lieten ze me daar staan.”

“Een van mijn mooiste wedstrijden voor Ajax was thuis tegen Willem II. Het klinkt misschien raar, maar ik speelde toen zo goed en heb gewoon niets fout gedaan. Ik won ieder duel en kreeg de bal overal waar ik maar wilde. Ik word nog vaak aangesproken op die goede pot tegen Feyenoord, maar deze
wedstrijd tegen Willem II zal ik echt nooit meer vergeten.”

"Als het in de eerste helft niet goed ging, dan zorgde hij er in de rust voor dat iedereen weer even met beide benen op de grond kwam."

Rechtshalf
“Ik hoef eigenlijk niets te zeggen over Sneijder. Wesley is een van de beste spelers met wie ik gespeeld heb. Hij kon echt alles, met links en rechts. Ongelooflijk hoe hij steeds wegdraaide. En hij kon nog goals maken ook. Wesley was echt een mannetje in de kleedkamer, altijd bezig met grappen maken en dollen. Zo’n speler heb je nodig. Hij kon ook flink boos worden en een grote bek hebben als het niet liep zoals gepland. Zulke spelers moet je hebben in je selectie. Als het in de eerste helft niet goed ging, dan zorgde hij er in de rust voor dat iedereen weer even met beide benen op de grond kwam. En liep het vervolgens beter, dan kon je na de wedstrijd weer met hem lachen.”

“Hij had ook echt een hekel aan verliezen. Zelfs als het tijdens trainingen gebeurde, werd hij helemaal gek. Hij wilde altijd winnen. In de jeugd zag ik al hoe goed Wesley was. Vrije trappen schoot hij allemaal binnen. Zijn aannames en steekpasses waren toen al fantastisch. Later in zijn carrière heeft hij dat korte wegdraaien altijd gehouden, zelf bij de grote clubs. Omdat hij tweebenig was, wist je niet welke kant hij op zou gaan. Daarom was hij echt absolute top.”

Linkshalf
“Naast Wesley stel ik natuurlijk Rafael op. Eigenlijk gaat voor hem hetzelfde op als bij Wesley.
Rafael was zo ontzettend goed, alleen wel iets frivoler dan Wesley. Rafael deed meer hoogstandjes en Wesley was gewoon functioneel van wereldniveau. Als je acties van Rafael terugkijkt, dan was het soms een soort show. Zo briljant wat hij allemaal kon. Hij gaf ook vaak passes achter zijn standbeen. Of neem dié hakbal tegen Feyenoord. Hij had echt geniale momenten, ook bij het Nederlands elftal trouwens. Als hij ergens niet uitkwam, dan stiftte hij de bal rustig over iemand heen.”

Wereldgoal Van der Vaart tegen Feyenoord 🎥

“Om over zijn linkbeen nog maar te zwijgen, daarmee kon hij echt alles. In het veld was hij ook echt een mannetje, maar wel iets rustiger dan Wesley. Rafael kreeg volle stadions stil met zijn acties en daardoor hadden ook mensen buiten het veld ontzag voor hem. Iedereen binnen de selectie keek tegen hem op en wist dat hij het verschil kon maken. Hij was niet super snel, maar dat compenseerde hij op een briljante manier.”

Rechtsbuiten
“Ik twijfelde heel lang tussen Steven Pienaar en Tom de Mul. Met Tom hem heb ik namelijk heel lang in de jeugd gepeeld. Hij was echt een typische rechtsbuiten en ontzettend snel. Jammer dat hij net niet het verschil heeft kunnen maken bij Ajax. Daarom ga ik toch voor Pienaar. Steven was echt een goede speler. Lekker frivool, met een geweldige techniek en ook nog beschikkend over scorend vermogen.
Als rechtsbuiten kwam hij vaak naar binnen. Daarnaast kon hij ook als aanvallende ‘10’ spelen.”

“Hij woont trouwens nog steeds in Amsterdam, want ik kom hem nog wel eens tegen in de Albert Heijn. Vandaar dat ik wel hem moet kiezen, snap je? Ik moet zeggen dat ik ook gedacht heb aan Mauro Rosales. Maargoed, de keuze is op Steven gevallen.”

Spits
“Dan ga ik voor Huntelaar. Ik heb ook een jaar met Suarez gepeeld. Maar hij is pas later echt gegroeid. Toen Luis net bij Ajax kwam, had hij nog die ‘klutsfase’. Ik dacht; wat een geluk heeft die gozer steeds. Pas later besefte ik dat het geen geluk was, maar pure kwaliteit. Maar ik kies dus voor Huntelaar. Hij heeft zoveel goals gemaakt. Werkelijk uit alle hoeken en standen, met beide benen en het hoofd.
Niet normaal.”

“Toen hij net bij Ajax speelde, heb ik hem de stad laten zien en zijn we vaak uit eten geweest.
Klaas Jan is echt een goede gozer. Hij is buiten het veld altijd rustig, dit in tegenstelling tot binnen de lijnen. Hij is fanatiek en heeft een ongelooflijke winnaarsmentaliteit. Daar had ik toen we samen speelden al enorme bewondering voor. Zijn manier van afronden is echt wereldklasse. Zelfs op trainingen neemt hij geen genoegen met een slecht schot. Dat heeft hij nog steeds, vind ik. Als hij invalt, weet je dat hij gevaarlijk gaat worden. Hij loopt altijd slim door op de keeper.”

“Klaas Jan heeft het allemaal meegemaakt. Als hij misschien nog net wat sneller was geweest, dan was hij écht absolute wereldtop geweest, een soort Benzema.”

“Ryan is echt een goede en slimme jongen, hij weet waar hij mee bezig is. Mensen beseffen zich dat soms niet."

Linksbuiten
“Dan kies ik absoluut voor Ryan Babel. Ik heb mijn hele jeugd met Ryan gespeeld. Hij was toen nog spits en had van die kleine vlechtjes. We hebben samen zoveel dingen meegemaakt en zoveel gelachen. Ik kan me nog een moment uit de jeugd herinneren: Ryan weet nog steeds precies wat ik bedoel als ik het voordoe."

"Wij waren zo goed in de A1 en wonnen bijvoorbeeld met 8-0 van Feyenoord. Ik nam alle vrije trappen en penalty’s. We stonden op een gegeven moment met 3-0 voor en kregen een vrije trap. Soms ging je domme dingen doen als het te makkelijk was. Ik stond klaar om aan te leggen, maar opeens wilde Ryan ‘m nemen. Toen deed ik een stier na, maar alleen hij kon het zien. Je weet wel: zo met je benen naar achter stuiven. Hij zei lachend: ‘wat doe je?’ Ik schoot die vrije trap vervolgens keihard binnen. Als ik hem nu weer tegenkom en met m’n voet een stier nadoe, dan weet hij precies wat ik bedoel en lachen we.”

“Maar terugkomend op zijn kwaliteiten: Ryan was vroeger een snelle en krachtige spits. Koppen was nog voor verbetering vatbaar, maar hard schieten kon hij toen al. Onder Henk ten Cate ging hij naar linksbuiten. En daar maakte hij die typische acties. Hij is eerder ook dat heupschot over gaan nemen van Gaston Sangoy, die het altijd deed bij Jong Ajax. Door zijn fantastische periode bij Ajax heeft Ryan
de transfer naar Liverpool echt aan zichzelf te danken.”

“Ryan is echt een goede en slimme jongen, hij weet waar hij mee bezig is. Mensen beseffen zich dat soms niet. En ook hij heeft een fantastische mentaliteit. Als je naar zijn carrière kijkt: veel mensen gaven
hem op toen hij naar het Midden-Oosten ging. Maar kijk wat hij daarna nog heeft bereikt en hoe hij zich terug heeft geknokt in het Nederlands elftal. Dat is knap.”

De favoriete Ajax-elf van Hedwiges Maduro

Lees ook: De favoriete Ajax-elf van: Ronald de Boer

Tekst en beeld: Ajax.nl

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl