Effectief Ajax krijgt Mestalla stil na wondertreffer Ziyech

effectief-ajax-krijgt-mestalla-stil-na-wondertreffer-ziyech
effectief-ajax-krijgt-mestalla-stil-na-wondertreffer-ziyech

Socials

Na 17 jaar keerde Ajax terug in Mestalla voor het 2e onderlinge duel op Spaanse bodem in de geschiedenis. Doordat beide ploegen hun eerste groepsduel in de Champions League wonnen was de inzet vooraf duidelijk: een zege was voldoende om alleen koploper van Groep H te worden.  

Gevaar en genialiteit
Al na minder dan 1 minuut spelen was daar de 1e grote kans voor Ajax. Van de Beek kreeg de bal na een goede loopactie in de diepte, maar zijn schot vond de benen van landgenoot Jasper Cillessen. Het was het begin van een attractieve openingsfase, waarin zowel Ajax als Valencia gevaarlijke momenten kende.

Maar 1 speler op het veld was niet alleen gevaarlijk, maar ook geniaal. Ziyech trok naar binnen en schoot vanaf grote afstand tóch op doel: raak, in de kruising! Ajax nam door het wonderdoelpunt de leiding: 0-1.

Gemiste penalty Valencia
Ondanks de voorsprong hadden de Amsterdammers op momenten hun handen vol aan de tegenaanvallen van Valencia. De thuisploeg kreeg dan ook snel de ideale mogelijkheid op de 1-1 nadat Edson Álvarez een overtreding beging binnen het strafschopgebied. De penalty van Dani Parejo ging echter huizenhoog over het doel van Andre Onana.

Aan de andere kant toonde Ajax zich uiterst effectief. De eerstvolgende kans van Ajax was direct raak. Van de Beek gaf een voorzet op Promes, die zijn schot via Cillessen in het doel zag belanden: 0-2. Valencia was vervolgens dichtbij de aansluitingstreffer, maar het schot van Rodrigo raakte de paal. Ten Hag en co mochten niet klagen met een 0-2-ruststand.

Ajax op rozen
De tweede helft begon zoals de eerste eindigde, met grote kansen voor Valencia. Een bal op de paal en een wereldredding van Onana voorkwamen de 1-2. Een treffer van Valencia leek een kwestie van tijd, maar toch was het Ajax dat opnieuw toesloeg. Van de Beek ontving de bal van Tadic, keek nog 1 keer goed naar de keeper, en schoot de bal over de grond in het Valencia-doel: 0-3!

Ajax zat op rozen en gaf geen enkel blaadje meer weg. Buiten een schot van Lisandro Martínez op de paal gebeurde er weinig meer. De 3 punten waren binnen, de koppositie was binnen en het feest met de ruim 2.500 meegereisde supporters kon beginnen. Het bleef in een klein gedeelte van Mestalla nog lang onrustig...

Lees ook: Deze kerstvakantie: het 2e Ajax Winterfestival!
Bekijk ook:
Highlights Valencia O19 - Ajax O19 | UEFA Youth League

Tekst: Ajax.nl
Beeld: Ajax.nl/Jasper Ruhé

Socials