Hennie Henrichs neemt afscheid als voorzitter

hennie-henrichs-neemt-afscheid-als-voorzitter
hennie-henrichs-neemt-afscheid-als-voorzitter

Socials

“Ik stop als bestuurder, maar ik blijf natuurlijk bij Ajax komen”, vertelt Henrichs, die volgens de statuten nog even aan kon blijven als voorzitter. “Na 3 keer 3 jaar moet je plaatsmaken. Ik ben begonnen in 2011, dus er blijft nog een jaar over. Maar wij hebben als bestuur besloten gefaseerd terug te treden. Zo zorg je ervoor dat de overdracht richting een nieuw bestuur stapsgewijs verloopt.”

Fluwelen Revolutie
Toen hij begon in 2011 was het - zachtjes uitgedrukt - rumoerig bij Ajax. Het waren de tijden van de Fluwelen Revolutie, waarin meerdere kampen tegenover elkaar stonden. Niet iedereen was blij met de koers die de Bestuursraad volgde. “We hebben onder vuur gelegen. Er is altijd kritiek bij Ajax, ook van binnenuit. Dat is nooit leuk, maar aan de andere kant: het hoort ook bij Ajax, het maakt de club sterk. Je moet gewoon vertrouwen houden in de lijn die je hebt uitgezet. En ik zeg altijd: If you can’t stand the heat, stay out of the kitchen.”

Koninklijke onderscheiding
Henrichs kreeg in januari 2017 van toenmalig burgemeester Eberhard van der Laan een koninklijke onderscheiding voor zijn verdiensten voor Ajax. Hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. “Iemand die zich altijd ondergeschikt maakt aan de club en Ajax de laatste jaren weer in rustiger vaarwater heeft gebracht”, zo typeerde Van der Laan hem.

'Iedere voorzitter doet het op zijn eigen manier, met een eigen stijl.'

Henrichs wil vooral niet met de eer strijken dat het nu weer zo goed gaat met Ajax. Maar blij is hij natuurlijk wel, dat Ajax zich weer met de Europese top kan meten. “Ajax moet altijd de ambitie hebben om de beste te zijn. Hoe moeilijk het ook is, je moet nooit opgeven. Het is prachtig dat het er nu weer allemaal uitkomt. Iedere Ajacied gaat weer met plezier naar het het stadion, dat is het mooiste dat er is.”

Heeft hij nog advies voor zijn opvolger Frank Eijken? “Nee, iedere voorzitter doet het op zijn eigen manier, met een eigen stijl. Maar ik weet dat hij een goed bestuurder is en ik ben ervan overtuigd dat hij de vereniging goed zal leiden.”

Lees ook: Frank Eijken voorzitter Bestuursraad

Tekst: Ajax.nl
Beeld: Jacques Kattenburg/Archiefbeeld: Gerard van Hees

Socials