In cijfers: zo debuteerde Jurriën Timber in Ajax 1

-in-cijfers-zo-debuteerde-jurrien-timber-in-ajax-1-
-in-cijfers-zo-debuteerde-jurrien-timber-in-ajax-1-

Socials

Timber heeft met Jong Ajax in de Keuken Kampioen Divisie een naam opgebouwd als een snelle en technische verdediger met een uitstekende dribbel. Voor zijn debuut in de basis van het eerste elftal was het de vraag of hij die kwaliteiten ook durfde en kon etaleren op het hoogste niveau.

Rol naast Blind
Dat Daley Blind als linker centrale verdediger een leidende rol heeft in de opbouw, is bekend. Blind, die de wedstrijd in tegenstelling tot Timber wel volledig uitspeelde, kwam tot meer passes naar voren dan zijn maatje in het centrum. Timber gaf een stuk meer passes opzij, vaak natuurlijk ook met het logische doel om de bal aan Blind te geven.

Maar hoewel hij in vergelijking tot Blind minder vaak vooruit speelde, lijkt hij aan het spel dat hij bij Jong Ajax speelt weinig concessies te hebben gedaan. Timber passte dit seizoen in de Keuken Kampioen Divisie gemiddeld 37,7 keer per wedstrijd vooruit. Tegen Heerenveen koos hij 37 keer voor een bal naar voren. Een keurige 81 procent van die passes naar voren kwam aan. Die passzuiverheid lag een tikkie hoger dan die van Blind (78 procent), maar wel wat lager dan zijn gemiddelde in de Keuken Kampioen Divisie (90 procent).

Durft Timber in te dribbelen?
Zoals gezegd: zijn dribbel is één van Timbers meest in het oog springende kwaliteiten. Bij Jong Ajax oogstte hij lof door geregeld onverschrokken met de bal aan de voet het middenveld over te steken. Tegen sc Heerenveen, met de druk er vol op, blijkt hij dat ook gewoon te durven doen. Sterker nog; waar hij in de Keuken Kampioen Divisie gemiddeld 6,4 keer per wedstrijd een dribbel in zet, doet hij dat tegen sc Heerenveen liefst 12 keer.

Hoewel het niet de lange rushes over de hele lengte-as van het veld waren die hij bij Jong Ajax vaak liet zien, waren de dribbels wel degelijk van toegevoegde waarde. Timber zette grotendeels korte dribbels in, waarmee hij wist weg te draaien van zijn tegenstander en zichzelf in staat stelde om onder de druk van Friezen uit te voetballen.

Wat voegde Timber verdedigend toe?
Een belangrijke reden voor trainer Erik ten Hag om Timber op te stellen is zijn snelheid, die in de omschakeling van balbezit naar balverlies goed van pas kon komen. Het was dus aan de 18-jarige om ook verdedigend van waarde te zijn. Uit de cijfers blijkt dat hij wat dat betreft zijn mannetje redelijk heeft gestaan, maar dat er ruimte voor verbetering is. Hij won 67 procent van zijn directe verdedigende grondduels. Dat percentage lag bij Blind op 80 procent. Tien van Timbers ingrepen zorgden voor direct balbezit van Ajax.

Wat ook blijkt uit de statistieken is dat Timber nog geenszins is getest in luchtduels; die vonden namelijk helemaal niet plaats. Met zijn 1,79 meter is hij niet de allerlangste verdediger, maar omdat zijn aanvallende tegenstrevers Alen Halilovic, Chidera Ejuke en Mitchell van Bergen nog kleiner van stuk zijn, konden kopduels voorkomen worden.

Ook in cijfers een prima debuut
Uit de statistieken blijkt dat Timber genoeg vooruit speelde, een groot aantal dribbels inzette en verdedigend op de been bleef. Daarbij moet worden aangetekend dat de statistieken niet altijd het hele verhaal vertellen. De 2 misschien wat mindere momenten – zijn te gretige ingreep bij zijn gele kaart en het verloren duel in de zestienmeter voor de goal van Van Bergen -  waren van groot belang. Toch kan Timber al met al ook in cijfers terugkijken op een prima debuut.  

Bekijk ook: Timber na debuut: 'Zo'n spelertje ben ik wel'
Bekijk ook: Highlights Ajax  - sc Heerenveen

Tekst: Ajax.nl/Bas de Wit
Beeld: Ajax.nl/Ortec Sports