Jong Ajax boekt knappe zege bij Excelsior

jong-ajax-boekt-knappe-zege-bij-excelsior
jong-ajax-boekt-knappe-zege-bij-excelsior

Socials

Onder meer de talenten Enric Llansana (verdedigende middenvelder), Liam van Gelderen (rechtsback) en Alex Mendez (rechts op het middenveld) kregen een basisplaats toebedeeld door Van der Gaag. Het was ook Van Gelderen die het eerst gevaar stichtte: hij mocht opstomen richting het doel, maar zijn lage schuiver werd net tot corner getikt.

Prima eerste half uur
Diezelfde corner zorgde wel voor het openingsdoelpunt, want Ekkelenkamp mocht van dichtbij ongehinderd binnentikken. Het bleek de opmaat tot een uitstekend eerste half uur van Jong Ajax, dat ondanks een redelijk onervaren middenveld de volledige controle had. Grote kansen creëerde het niet, maar het speelde wel makkelijker dan de thuisclub.

Nadat Lassina Traoré bijna een voorzet van Juan Familia Castillo binnen schoot, beet Excelsior wat meer van zich af. Het gevaar moest echter vooral via hoge ballen uit de lucht komen, maar telkens stond Dominik Kotarski op de goede plek. Op slag van rust kreeg Traoré dé kans om de score te verdubbelen, maar zijn bal ging enkele centimeters naast het doel. 

Tumultueuze tweede helft
Excelsior kwam fel uit de kleedkamers, en raakte na 40 seconden al de paal. Jong Ajax stond even onder druk, maar voetbalde zich gaandeweg steeds beter onder de druk uit en kwam op enigszins curieuze wijze zelfs op 0-2. Een aanval werd in eerste instantie afgevlagd voor buitenspel, maar Traoré scoorde en na beraad met de scheidsrechter werd het doelpunt toch goedgekeurd.

Nadat Excelsior-aanvoerder Sander Fischer geel kreeg na aanmerkingen op de leiding, vervolgens cynisch applaudisseerde voor die gele kaart en met zijn tweede geel maar direct kon douchen leek de wedstrijd gespeeld. Rai Vloet bracht de spanning nog even terug, maar een minuut later was de marge weer 2 na wéér een goal van Lassina Traoré. Hij profiteerde knap van de groter wordende ruimtes die Excelsior moest laten en legde de bal behendig in de hoek.

Excelsior probeerde het nog wel, maar Jong Ajax bleef betrekkelijk eenvoudig overeind. Door de overwinning wipt Jong Ajax over NAC Breda heen in de stand, op slechts 3 punten van koplopers SC Cambuur en De Graafschap. Over een ruime week vervolgt Jong Ajax de competitie met een thuiswedstrijd tegen FC Volendam. 

Excelsior – Jong Ajax 1-3 (0-1): 8. Ekkelenkamp 0-1, 53. Traoré 0-2, 71. Vloet 1-2, 73. Traoré 1-3.

Opstelling Jong Ajax: Kotarski, Van Gelderen, Timber, Kemper, Castillo, Llansana (69. Pynadath), Eiting, Mendez (46. Q. Timber), Lang, Traoré (78. De Waal), Ekkelenkamp.

Lees ook: Uit het fotoalbum van Edson Álvarez: 'Leven op social media is niet echt'

Beeld: ProShots
Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben

Socials