Jong Ajax geeft zege uit handen bij NEC

jong-ajax-geeft-zege-uit-handen-bij-nec
jong-ajax-geeft-zege-uit-handen-bij-nec

Socials

Mitchell van der Gaag had zijn ploeg op 2 plekken gewijzigd ten opzichte van het met 2-0 gewonnen duel met FC Dordrecht. Liam van Gelderen begon op de rechtsbackpositie, en Brobbey speelde vanuit de spits waardoor Danilo vanuit rechts mocht opereren.

Beter Jong Ajax
Ondanks een fris begin van Jong Ajax kwam het eerste grote gevaar van de gastheren. De lat voorkwam de 1-0 na een kopbal van Josef Kvida, en even daarvoor hadden de Nijmegenaren uit een scrimmage al kunnen scoren. Het hoge druk zetten van Jong Ajax bracht NEC daarna al snel in problemen. Veel ballen werden hoog de lucht in gepoeierd, kwamen terecht bij de Jong Ajax-aanval en zo kwam NEC amper aan opbouwen toe.

Tot grote kansen leidde dat echter niet, en het duurde een half uur voordat Jong Ajax écht gevaarlijk werd. Brobbey werd prima vrijgespeeld door Quinten Timber, maar hij vond Mattijs Branderhorst op zijn weg. Het initiatief was de hele wedstrijd al voor Jong Ajax, en tegen het einde van de eerste helft werd de druk opgevoerd. Brobbey schoot hoog over na een prima actie van Juan Castillo, en ook Kenneth Taylor schoot maar net naast.

De Jong Ajax-goal viel gek genoeg uit een counter. NEC ging veel te frivool om met een spaarzame counter, en net toen de hele ploeg mee naar voren was verprutste het de bal. Vliegensvlug stond Jong Ajax via Castillo, Mendez en Danilo voor het NEC-doel. Laatstgenoemde kwam naar binnen en schoot in de verre hoek schitterend binnen. 

Meeslepende tweede helft 
Alle goede bedoelingen ten spijt kon Jong Ajax vlak na rust weer opnieuw beginnen. Kik Pierie beging een overtreding in het strafschopgebied en Flemming scoorde vanaf de stip de gelijkmaker. Het NEC-publiek kon zich nauwelijks opmaken voor een Nijmeegse opleving, want enkele minuten later lag de bal alweer in het eigen netje. De uitstekend spelende Taylor stak Brobbey diep, die de bal hard tegen de touwen schoot. 

NEC was het even kwijt, en Jong Ajax profiteerde daarvan door één van de mooiste aanvallen van dit seizoen op de mat te leggen. Met kort combinatiespel en één keer raken werd de NEC-defensie volledig uiteen gereten. Quinten Timber speelde terug op invaller Sontje Hansen, die tikte ‘m richting Taylor, ineens terug, diep richting Brobbey, 1-3. Om bij te likkebaarden, en Jong Ajax leek de wedstrijd rustig te kunnen uitspelen.

10 minuten voor tijd kwam de spanning toch nog terug, want Antony Musaba scoorde uit een spaarzame NEC-aanval de aansluitingstreffer. De geest was weer in de fles, en ondanks dat Jong Ajax via invaller Naci Ünüvar nog een paar keer door de NEC-defensie sneed was het Flemming die vlak voor tijd zijn tweede maakte en Jong Ajax de 3 punten door de neus boorde..

NEC – Jong Ajax 3-3 (0-1): 45+1. Danilo 0-1, 50. Flemming 1-1 (pen), 53. Brobbey 1-2, 64. Brobbey 1-3, 79. Musaba, 87. Flemming 3-3

Opstelling Jong Ajax: Scherpen, Van Gelderen, J. Timber, Pierie, Castillo, Ter Heide, Taylor, Mendez, Danilo (62. Hansen), Brobbey (78. Ünüvar), Q. Timber

Lees ook: Martinez: 'Ik was ontroerd'

Tekst: Ajax.nl
Beeld: ProShots

Socials