Jong Ajax na bizarre slotfase langs Almere City

jong-ajax-na-bizarre-slotfase-langs-almere-city
jong-ajax-na-bizarre-slotfase-langs-almere-city

Socials

De ploeg was op 2 plaatsen gewijzigd ten opzichte van het met 5-2 gewonnen uitduel tegen FC Dordrecht. Dominik Kotarski verdedigde het doel en Nicolas Kühn kreeg weer een basisplaats. Victor Jensen speelde nu op de 10-positie ten faveure van Dani de Wit, die naar AZ is vertrokken. 

Stroperig spel
De wedstrijd kwam langzaam op gang, en in het eerste kwartier viel er weinig actie voor beide doelen te noteren. Jong Ajax had het overwicht, maar Almere City verdedigde goed en kreeg dankzij uitbraken zelfs de beste kansen. Kotarski redde aanvankelijk prima op een bal van Delvechio Blackson, en zag daarna Ricardo Kip voor open doel missen. Jong Ajax kon daar eigenlijk amper iets tegenover zetten.

Het leidde zelf ook de openingsgoal van Almere City in. Onbewust vochten Boy Kemper en Kik Pierie samen om één bal, en de derde (Torino Hunte) gaf ‘m een knal. Shayon Harrison wist er vervolgens wel raad mee, speelde zich knap vrij en schoot de bal laag in de hoek. Een verdiende voorsprong voor Almere City, want de Ajacieden waren zonder uitzondering slordig in de passing en kregen de bal daarom zelden goed voor het doel.

Betere fases na rust
Jong Ajax kwam iets beter uit de kleedkamer, en creëerde zelfs wat mogelijkheden. Gevaarlijkste man was Jurgen Ekkelenkamp, die in een tijdsbestek van 5 minuten 3 keer had kunnen scoren. Telkens stond keeper Joshua Smits echter in de weg. Ook daarna had Jong Ajax het overwicht en ging het steeds nadrukkelijker op zoek naar de gelijkmaker. Het bleef lastig om een opening te vinden, want de toevoer naar Lassina Traoré werd perfect afgesloten en de pogingen van afstand verontrustten Almere maar weinig. 

De bezoekers verdubbelden zelfs bijna de voorsprong, maar de pegel van Jelle Goselink belandde gelukkig op de kruising. Met het inbrengen van Alex Mendez voor Jensen en Kenneth Taylor voor Kühn trachtte Van der Gaag het middenveld zo neer te zetten dat de aanvallers, en vooral Traoré, wat vaker werden bereikt. Goede bedoelingen, maar Jong Ajax moest vrijwel direct daarna met 10 man verder nadat Kemper geblesseerd het veld moest verlaten. 

Kansen kwamen er in de slotfase daarom vooral voor Almere, dat het iets makkelijker had met een mannetje meer. Jong Ajax bleef het proberen, richtte zich nog één keer op en frommelde zich een weg richting het Almeerse doel. Plots viel de bal voor Traoré’s voeten: 1-1. Het was de beginfase voor een werkelijk bizarre slotfase, want beide ploegen leken plots vooral aan te vallen en niet meer te verdedigen. 

Bizarre slotfase
Jong Ajax wilde zelfs met een man minder nog vol voor de overwinning gaan, waardoor Almere City tot twee keer toe alleen op de keeper af mocht gaan. De tweede keer was het raak en leek Nick Venema de bezoekers naar de overwinning te schieten. Jong Ajax leek niet in de war, zette weer aan en plots knalde Lang hard binnen. In een opstootje daarna kreeg Almere een rode kaart, ging Jong Ajax in de absolute slotseconde nog één keer richting doel en lag de bal ineens voor de vrijstaande Ekkelenkamp die de bal keihard in het dak van het doel knalde. Een ongekende apotheose, en het normaal zo rustig beschouwende Jong Ajax-publiek ging volledig uit z’n dak. Ondanks de slordige wedstrijd waren de laatste 10 minuten geweldige reclame voor het voetbal, met gelukkig de eerste thuisoverwinning voor Jong Ajax. 

Jong Ajax – Almere City 3-2: (0-1), 29. Harrison 0-1, 87. Traoré 1-1, 90+1. Venema 1-2, 90+3. Lang 2-2, 90+5. Ekkelenkamp 3-2

Opstelling Jong Ajax: Kotarski, Ter Heide (72. Q. Timber), J. Timber, Pierie, Kemper, Ekkelenkamp, Gravenberch, Jensen (59. Mendez), Kühn (72. Taylor), Traoré, Lang

Lees ook: Ajax en AZ bereiken akkoord over Dani de Wit
Lees ook:
Stan van Bladeren toch niet naar Helmond Sport

Tekst: Ajax.nl
Beeld: Proshots

Socials