Kreek geniet dagelijks van werken met Ajax-talent

kreek-geniet-dagelijks-van-werken-met-ajax-talent
kreek-geniet-dagelijks-van-werken-met-ajax-talent

Socials

Michel, hoe zijn de eerste maanden sinds je terugkeer bevallen?

"Het voelt vanaf de eerste dag heel vertrouwd en gewoon. Er zijn nog veel mensen uit mijn eerdere Ajax-periode, maar ik zie ook veel nieuwe gezichten. In de Onder 9 tot en met Onder 16 lopen al ruim 200 kinderen.."

"Het eerste dat me opviel? Dat de club nog groter en professioneler is geworden. Er zijn meer faciliteiten en de randvoorwaarden zijn nog beter ingevuld. De selecties zijn ook groter, net als de groep trainers. De opleiding is kwalitatief beter geworden."

Kan je een voorbeeld geven van die groei en ontwikkeling?

"Toen ik wegging was de School van de Toekomst nog een plan, die is nu volledig geïntegreerd. Maar ik kijk ook naar de planning- en de performanceafdeling. Hoe dat nu staat en functioneert; er zijn grote stappen gemaakt vergeleken met 6 jaar geleden. Mooi om te zien."

Kreek werkte de voorbije jaren bij Almere City FC (onder andere als hoofd jeugdopleiding), Internazionale (assistent-trainer) en de KNVB. In dienst van de voetbalbond was Kreek coach van Oranje Vrouwen onder 20 én het meest in het oog springend: assistent-trainer van bondscoach Sarina Wiegman bij de Oranje Leeuwinnen. Afgelopen zomer verloren de Leeuwinnen de WK-finale van de VS. In een eerder trainersleven was Kreek onder meer trainer van de Onder 11, 13, 15 en coördinator middenbouw in de jeugdopleiding van Ajax.

Michel Kreek in actie voor Ajax Legends in Madrid in 2016

Hoe kijk je terug op jouw jaren bij de KNVB en in het vrouwenvoetbal?

"De KNVB belde 2 jaar geleden eigenlijk out of the blue met de vraag of ik interesse had aan te sluiten bij de Leeuwinnen. Dat was vlak na het EK in Nederland. Ik had alle wedstrijden gezien. Mijn enthousiasme was tijdens het EK wel gewekt. Toch kwam de vraag vanuit de bond als een complete verrassing; ik had er eerder nooit aan gedacht. Ik heb verschillende gesprekken gevoerd, onder meer met Foppe de Haan, mijn voorganger. De ervaringen van die mensen waren eigenlijk alleen maar positief. Het sterkte mij in mijn gevoel om het aan te gaan."

"Uiteindelijk heb ik een heel leuke tijd gehad en twee WK’s meegemaakt. Op het WK Onder 20 was ik hoofdcoach, een fantastische ervaring. En afgelopen zomer werden we op het WK helaas tweede met de Leeuwinnen. Desondanks een mooie prestatie waar heel Nederland van heeft genoten. Terugblikkend was het écht een heel leuk avontuur. Ik kon bij de KNVB blijven, maar het was soms wel onbevredigend dat er buiten interlandperiodes niet veel werk was."

Je wilde weer dagelijks aan het werk met spelers?

"Ja. Toen Ajax in de zomer belde en mij vroeg voor deze functie, was het voor mezelf al snel duidelijk. Dat je wordt teruggevraagd, geeft voldoening. En het is een mooie functie met dagelijks veel dynamiek. Daar was ik wel weer naar op zoek. Nu ben ik alweer bijna 3 maanden bijna dagelijks op de club. Met heel veel plezier en motivatie."

Wanneer kunnen we de eerste vrouwelijke trainer bij Ajax verwachten?

"Ik denk niet op korte termijn. Maar als je de ontwikkelingen volgt, dan zie je de integratie tussen vrouwen en mannen steeds groter worden. Voetbal is natuurlijk een traditionele sport. Maar dat het ooit gaat gebeuren, dat geloof ik wel. Het moet niet uitmaken wat de sekse of achtergrond is. Uiteindelijk is kwaliteit altijd leidend. Dat is het enige dat moet gelden."

DE WEEK VAN KREEK
Hoe ziet de week van de coördinator onder- en middenbouw Kreek eruit? Een globaal overzicht.

MAANDAG: Scoutingoverleg, individuele gesprekken met trainers over wedstrijden van afgelopen weekend. 13:00 uur: collectief overleg middenbouw. 14:00 uur: collectief overleg onderbouw. 15:00 uur: start trainingen op veld. De trainingen lopen door tot 19:00 uur. 

DINSDAG: Soortgelijke dag als maandag.

WOENSDAG: Hele dag aanwezig. Alleen onderbouw aanwezig.

DONDERDAG: Vrije dag.

VRIJDAG: Hele dag aanwezig. Verschillende overleggen. Trainingen Onder 15 en Onder 16. ’s-Middags trainen Onder 13 en 14 plus onderbouw.

ZATERDAG: Alle wedstrijden. Kreek bekijkt zoveel mogelijk wedstrijden. "Het zijn heel gevulde dagen en elke dag gebeurt er wel wat. We zijn constant met elkaar bezig om voor het individu een podium te creëren waarop het zich zo goed mogelijk kan ontwikkelen."

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Beeld: Ajax.nl/Gerard van Hees

Socials