Leestip: 'LOUIS, 33 jaar Ajax-fotograaf'

leestip-louis-33-jaar-ajax-fotograaf
leestip-louis-33-jaar-ajax-fotograaf

Socials

Het boek brengt je terug in 3 decennia Ajax door de lens van ras-Amsterdammer Van de Vuurst. Van de winst in de UEFA Champions League in 1995 tot de bouw van de Amsterdam ArenA, dat later omgedoopt werd tot Johan Cruijff ArenA. Van de 3e ster in 2011 tot de finale van de Europa League, 6 jaar later.

Bestel het boek nu!

Zijn persoonlijke hoogtepunt beleefde hij in 1995. Het was niet eens de winst van de Champions League zelf dat seizoen, maar vooral de ronde daarvoor. Ajax won in eigen huis met 5-2 van Bayern München. "Dat was zo'n bijzondere wedstrijd. Het afstandschot van Finidi George van een meter of 30 vergeet ik nooit meer."

Zelf aangeboden
Het moment na de goal zal de huisfotograaf van Ajax altijd bijblijven. "Het moment net na de goal staat Finidi met z'n handen omhoog te bidden. Je ziet op die foto ook Frank Rijkaard juichend. Op de voorgrond liggen 3 spelers van Bayern München op de grond. Die foto zit voor altijd in mijn geheugen gegrifd. Hij hangt ook ergens in de Johan Cruijff ArenA."

'Ik was er bijna 7 dagen in de week. Dag en nacht.'

Van de Vuurst kwam zelf eind jaren 80 bij Ajax. Hij bood zichzelf aan bij de Amsterdammers. "Ik heb het gewoon gevraagd. Ik werkte zelf voor een bureau dat voor onder andere Ajax de programmaboekjes verzorgde. Op dat moment werkten er pak 'm beet 23 mensen bij de club. Inmiddels zijn dat er 400."

Van de Vuurst maakte de succesvolle periode van Ajax midden jaren 90 mee. "We wonnen eerst de UEFA Cup. Daarna is het alleen maar beter gegaan. Toen Louis van Gaal trainer werd, gebeurde er iets met de club."

De fotograaf werkte uiteindelijk meerdere jaren met de succesvolle oefenmeester. "De beste trainer die ik ooit heb meegemaakt. Hij is altijd rechtlijnig. Hij houdt van mensen die achter hun mening blijven staan. Dat vind ik zo sterk."

Podcast met Louis! Klik hier.


De rode draad in z'n carriere bij Ajax vormde de liefde voor de club. Of hij nu op sportcomplex de Toekomst stond te fotograferen of hij nu de Open Dag deed van de recordkampioen van Nederland of een jeugdtoernooi. Hij deed het met evenveel toewijding en vreugde.

Pensioen
Op 1 december 2019 ging hij met pensioen. Een paar weken eerder werd in het stadion zijn boek gepresenteerd. "Ik heb miljoenen foto's gemaakt voor Ajax. Ik heb heel veel gewerkt voor de club. Altijd met veel plezier en passie. Ik was er bijna 7 dagen in de week. Dag en nacht."

Bekijk ook: AJAX DOC: Bobby - De Goede Beul

Tekst: Ajax.nl
Beeld: Ajax.nl/Louis van de Vuurst & Jasper Ruhé

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl