Ouaali benieuwd naar mentale weerbaarheid jeugdspelers: ‘Hoe sterk en gedisciplineerd ben je?’

ouaali-benieuwd-naar-mentale-weerbaarheid-jeugdspelers-hoe-sterk-en-gedisciplineerd-ben-je
ouaali-benieuwd-naar-mentale-weerbaarheid-jeugdspelers-hoe-sterk-en-gedisciplineerd-ben-je

Socials

“Er gaat in deze periode veel van de spelers worden gevraagd qua zelfdiscipline. Het wordt heel interessant om te zien hoe ze daarmee omgaan. Spelers lopen een achterstand op, daar kan je niet omheen. De grote vraag is: hoe sterk en gedisciplineerd ben je om zo snel mogelijk op je oude niveau terug te komen?”

De KNVB maakte een kleine week geleden bekend dat de competities voor het volledige amateurvoetbal niet meer worden hervat. Achter het betaalde voetbal (Ajax 1 en Jong Ajax) en de competities van de Ajax Vrouwen en Ajax O19 staan nog vraagtekens.

'Door met elkaar heel creatief te zijn, moeten we onze spelers blijven prikkelen.'

Focus op volgend seizoen
Specifiek ingezoomd op de jeugd zou dus alleen de O19 deze voetbaljaargang (mogelijk) nog in actie kunnen komen. Voor de overige teams moet de focus op volgend seizoen.

Ouaali: “Dat is jammer, omdat onze spelers nu veel momenten gaan missen om beter te worden. Denk aan trainingen, wedstrijden, internationale toernooien zoals onze eigen ABN AMRO Future Cup. Maar uiteraard hebben we er begrip voor dat de competities zijn stilgelegd. Gezondheid en veiligheid komen met stip op 1, daarna pas de rest.”

De inmiddels ontstane situatie - die zonder voetbal en iedereen thuis in quarantaine - is vreemd en wennen geblazen. Ouaali typeert het als ‘bizar’.

Creatief zijn
“In de voetbalwereld, maar eigenlijk met sport in het algemeen, ben je dagelijks met elkaar bezig. Individueel en gezamenlijk streef je doelen na. Dat is voor veel topsporters een energiebron. Dan is heel gek dat iets wat je jarenlang hebt gedaan nu wegvalt. Op afstand mis je toch een stukje emotie en het groepsproces valt grotendeels weg. Het is aan ons als technische staf om te schakelen, zaken opnieuw te kaderen en ook de voordelen van deze situatie in te zien. Door met elkaar heel creatief te zijn, moeten we onze spelers blijven prikkelen.”

Individuele begeleiding door specialisten
De Ajacieden werken nu vanuit huis trainingsprogramma’s af. Daarbij worden ze individueel begeleid door technische staf en specialisten, waarmee een aantal evaluatiemomenten per week plaatsvindt.

Ouaali: “We hebben voor de onder-, midden- en bovenbouw programma’s op maat gemaakt. Gericht op performance, fysieke en mentale gesteldheid en voetbalvaardigheden. De technische staf geeft vervolgens feedback op het gedane huiswerk. Alles wat wij vanuit de club kunnen aanbieden, zullen we de spelers aanreiken. Dan is het aan hun om ook daadwerkelijk te leveren.”

'Het komt overeen met wat we vooraf verwachtten. De jongens zijn serieus en gedisciplineerd aan het werk.'

Via een speciale app die data uitleest, krijgt de staf inzicht in de prestaties van de spelers. Ouaali wordt op zijn beurt door de coördinatoren bijgepraat en heeft zelf ook regelmatig contact met de trainers. Hetgeen hij hoort en ziet stemt hem niet ontevreden. “Het komt overeen met wat we vooraf verwachtten. De jongens zijn serieus en gedisciplineerd aan het werk. We zien ook veel filmpjes voorbijkomen. Daarop is veel enthousiasme te zien.”

Vragen blijven onbeantwoord
Het enige team dat nog in actie zou kunnen komen is dus de O19. Ouaali heeft nog geen zicht op het eventueel uitspelen van de reguliere competitie en de Youth League. “Heel veel vragen blijven nog onbeantwoord. Het is aan de KNVB en de UEFA. Wij kunnen niet anders dan afwachten.”

In de Youth League zit Ajax O19 bij de laatste 8. In de kwartfinale zou FC Midtjylland half maart de tegenstander zijn. Het duel is tot nader order opgeschort.

“We zijn ver gekomen en willen graag een keer die Final Four halen. En het liefst natuurlijk de Youth League winnen. Het is een toernooi waarop de jongens van de O19 zich altijd verheugen. Datzelfde geldt voor de O17 met de ABN AMRO Future Cup. Dit zijn podia waarop onze spelers maximaal worden getest en dat levert belangrijke prikkels en bagage op richting het einddoel: Ajax 1 halen."

"Maar het internationale aspect geldt natuurlijk niet alleen voor de bovenbouw. Er zijn heel veel toernooien, ook in het buitenland, waar onze jeugdteams aan meedoen. Dat begint al bij de O8. Het is jammer dat we dat nu missen. En hetzelfde geldt, zoals ik al eerder benoemde, voor alle trainingen en wedstrijden in Nederland.”

'Een aantal A-junioren volgt het programma van het betaald voetbal, zodat zij bewust door Erik ten Hag ingezet kunnen worden mocht het nodig zijn.'

Intussen zijn er ook al keuzes gemaakt met het oog op een eventueel slot van de competitie(s). Zo heeft een deel van de O19-spelers een jeugdprogramma en volgen de anderen het schema van het betaalde voetbal (Ajax 1 en Jong Ajax).

Ouaali: “Niemand weet hoe het gaat lopen en daarom moeten we prioriteiten stellen. Ajax 1 staat momenteel bovenaan. Mocht de competitie uitgespeeld worden, dan is het allerbelangrijkste om die koppositie te verdedigen. Daarom volgt een aantal A-junioren het programma van het betaald voetbal, zodat zij bewust door Erik ten Hag ingezet kunnen worden mocht het nodig zijn.”

Afwachten
Een klein gedeelte jeugdspelers mag dus nog dromen van mooie dingen op korte termijn. De anderen hebben ongetwijfeld seizoen 2020-2021 al rood omcirkeld. Het valt niet uit te sluiten dat zij de voorbereiding op het nieuwe seizoen eerder dan normaal gaan starten, in een poging het terrein dat nu verloren gaat zo snel mogelijk te repareren.

“Stel dat het verantwoord en veilig is en we met elkaar weer mogen werken en trainen, dan willen we uiteraard zo snel mogelijk weer beginnen”, zegt Ouaali. “Het is onmogelijk in te schatten wanneer dat het geval zal zijn. We zijn afhankelijk van de UEFA en de KNVB en hoe zij de komende periode gaan inplannen. Daarnaast hebben we ook nog te maken met schoolvakanties.”

Op dinsdag 14 april verschijnt deel 2 van het interview met Saïd Ouaali. Daarin vertelt hij onder meer over de visie van Ajax op de nieuwe competitiestructuur in het jeugdvoetbal.

Lees ook: Seizoen ten einde voor bijna gehele Ajax-jeugd
Check ook
: Connection - De Waal & Warmerdam: 'Bespreken alles met elkaar'

Tekst: Ajax.nl
Beeld: Ajax.nl & Pro Shots

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl