Pienaar terug bij Ajax: 'Het is gewoon een droom'

pienaar-terug-bij-ajax-het-is-gewoon-een-droom
pienaar-terug-bij-ajax-het-is-gewoon-een-droom

Socials

Als de voormalig prof van onder meer Ajax, Borussia Dortmund en Everton praat over zijn nieuwe leven, is hij haast niet te stoppen. Pienaar noemt het ‘een droom’ om stage te lopen bij de club die hem als voetballer grootbracht. "Er lopen hier zóveel talentvolle spelers in de jeugd", vertelt hij enthousiast. "Soms sta ik op het veld en heb ik er geen woorden voor. Het is voor mij echt een hele mooie kans om te leren bij Ajax. Ik ken de club, ken de cultuur. Als ik de jongens elke dag bezig zie… Het is gewoon een droom!"

Niets met voetbal doen
Dat hij zó geïnteresseerd zou zijn in het trainersvak, had Pienaar tijdens zijn actieve loopbaan als profvoetballer niet gedacht. "In het begin dacht ik: ik wil helemaal niks met voetbal doen. Gewoon weg. Het heeft bijna 20 jaar van mijn leven ingenomen. Maar je gaat je vervelen. Dan vragen vrienden bijvoorbeeld of je voetbal komt kijken en wordt erover gesproken. Je kan er gewoon niet omheen."

'Ik kocht boeken over voetbal en coaching, maar begreep er weinig van. Het ging van a naar b naar c'

"In mijn laatste jaar bij Everton had ik Roberto Martínez als coach", vervolgt Pienaar. "Hij vroeg: 'Heb je nou al plannen? Want je houdt van coachen, mannetjes neerzetten. Ik zie een trainer in jou.' We hadden veel gesprekken en toen ik geblesseerd was, miste ik het wel. Ik zat zo lang niet bij de groep. Het begon te prikkelen. Ik kocht boeken over voetbal en coaching, maar begreep er weinig van. Het ging van a naar b naar c. Pfff, daar had ik geen zin in. Later kwam het wel."

1e pass is altijd fout
Inmiddels heeft de inwoner van Amsterdam zijn UEFA A-licentie binnen en ontwikkelt hij zich dagelijks op sportcomplex de Toekomst. "Een heel goede stap", benadrukt Pienaar. "Ajax heeft één van de beste jeugdopleidingen. Als je kijkt hoeveel spelers die bij Ajax opgeleid zijn rondlopen op de Europese velden... Dat zegt genoeg! Ik ben een beginnende trainer, vergelijkbaar met een kleine jongen die begint te voetballen. De 1e pass is altijd fout. Je moet blijven oefenen. Het is iets nieuws voor mij om op het veld te staan en de jongens instructies te geven, maar ik vind het leuk."

Veel op de achtergrond
Als stagiair van hoofdcoach Robin Veldman probeert Pienaar zijn ervaringen over te brengen op de talenten en hen beter te maken. Met zijn cv kan de voormalige middenvelder in ieder geval rekenen op behoorlijk wat bewondering. "Toen ik binnenkwam, heb ik niet gezegd: 'Ik ben Steven en heb hier en hier gevoetbald'. Een paar jongens begonnen wel te googelen en stelden vragen. Als je iets tegen hen zegt, luisteren ze ook. Ze denken: hij heeft op het hoogste niveau gevoetbald, dus daar kunnen we wel wat van leren. Dat vind ik mooi."

Pienaar geeft een voorbeeld. "Ik neem weleens jongens apart en leg dan uit hoe ze ruimtes voor zichzelf kunnen creëren. Ik kijk langs de kant en kan alleen tips geven hier en daar, ben veel op de achtergrond. Uiteindelijk moet een speler het zelf doen. De jongens luisteren graag en zijn leergierig. Dat is prima."

'Ik ben pas begonnen, dus ik rijp nog'
Leergierig noemt Pienaar, die tevens een Amsterdamse vierdeklasser in het amateurvoetbal traint, zichzelf ook. Meermaals. "Ik leer van iedereen", is zijn stellige overtuiging. "Of ik nou bij O9, O13 of het eerste elftal mag meekijken; het maakt mij niet uit. Je leert van elk persoon iets."

Hij heeft de ambitie om toe te groeien naar het niveau dat hij als voetballer bereikte. "Toen ik jong was, zei ik altijd: 'Ik wil ooit in Nederland voetballen.' Ik deed er alles aan om het hoogste niveau te behalen en dat wil ik nu ook als trainer. Ik weet hoe ik in elkaar zit. Ik heb de mentaliteit om te leren, ben leergierig en wil mezelf gewoon pushen. Maar ik heb geen haast. Ik ben pas begonnen, dus ik rijp nog."

Lees ook: Jensen & Pynadath: 'Er heerst echt een kerstsfeer in Amsterdam'

Tekst: Ajax.nl/Stefan Maas
Beeld: Ajax.nl/Jasper Ruhé

Socials