PREVIEW | Ajax op bezoek bij 'angstgegner' van laatste jaren

preview-ajax-op-bezoek-bij-angstgegner-van-laatste-jaren
preview-ajax-op-bezoek-bij-angstgegner-van-laatste-jaren

Socials

Het wordt zondag de 40e ontmoeting tussen beide elftallen in de competitie.

Ajax – Heracles & Heracles – Ajax:
39 x gespeeld

27 x winst Ajax

7 x gelijkspel

5 x winst Heracles

De wedstrijd in Almelo wordt editie nummer 20:
Heracles Almelo – Ajax
19 x gespeeld
12 x winst Ajax
3 x gelijkspel
4 x winst Heracles

2 nederlagen op rij
Ondanks de uitstekende statistieken tegenover de Heraclieden dateert de laatste Amsterdamse overwinning in Almelo van het seizoen 2016-2017. De afgelopen 2 bezoeken aan het Oosten draaiden uit op een nederlaag. Zo werd het vorig seizoen 1-0 door een doelpunt van Mohammed Osman en eindigde het 1 seizoen eerder, tijdens de seizoenopening, in 2-1.

Klaassen & Gudelj trefzeker
Zoals benoemd was Ajax’ laatste overwinning in Almelo in het seizoen 2016-2017. Destijds namen Davy Klaassen en Nemanja Gudelj de Amsterdamse doelpunten voor hun rekening. Beide treffers vielen pas na rust.

4-1 in Amsterdam
Precies 3 maanden geleden troffen beide ploegen elkaar in de Johan Cruijff Arena. Op 23 november 2019 won Ajax met 4-1 dankzij doelpunten van Quincy Promes (2), Zakaria Labyad en Klaas Jan Huntelaar. Cyriel Dessers deed in de slotfase iets terug namens de bezoekers.

Schöne schiet Ajax naar landstitel
Heracles-uit werd op 27 april 2014 een duel met een feestelijke afloop. Via een verwoestende vrije trap van Lasse Schöne kwam Ajax in minuut 13 op voorsprong. Simon Cziommer deed, ook via een vrije trap, vervolgens namens de thuisploeg iets terug maar daar bleef het bij. Het punt volstond voor de 33e landstitel in de historie en de 4e op rij.

Veel doelpunten
In de seizoenen 2011-2012 en 2012-2013 mondden de wedstrijden in Almelo tussen beide teams uit in een regelrecht spektakel. In 2011 zegevierde Ajax nog met 2-3 door doelpunten van Siem de Jong (2) en Miralem Sulejmani maar een seizoen later liep het minder goed af. Nadat de Amsterdammers in minuut 62 via Tobias Sana op 1-3 kwamen trokken Thomas Bruns (80’) en Luís Pedro (90’) de stand alsnog gelijk.

Heracles uit vorm?
De Heraclieden verkeren momenteel niet in grootse vorm als het gaat om de resultaten in de competitie. Zo won het team van trainer Frank Wormuth slechts 1 van de laatste 8 Eredivisie-duels (W1-G2-V5). 1 van die nederlagen werd geleden in de vorige speelronde op bezoek bij VVV-Venlo: 1-0. Ajax daarentegen won 4 van zijn laatste 7 Eredivisie-duels, waaronder de meest recente in eigen huis tegen RKC met 3-0.

Negatief record uit 2005
Ondanks dat Ajax een voorsprong van 6 punten geniet gaat het in de competitie wat betreft uitwedstrijden moeizaam de laatste tijd, zo werd er van AZ (1-0) en FC Groningen (2-1) verloren. De laatste keer dat Ajax 3 uitwedstrijden op rij in de competitie verloor was in 2005. Destijds tegen PSV, NEC en FC Utrecht (allen 1-0). Hoog tijd dus voor een overwinning in Almelo!

Heracles Almelo - Ajax begint zondag vanaf 16:45 uur en wordt gefloten door scheidsrechter Pol van Boekel.

Lees ook: Ajax contracteert Antony Matheus dos Santos

Tekst: Ajax.nl/RensJeucken
Beeld: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl