PREVIEW I Ajax gaat voor 14e thuisoverwinning op rij

preview-i-ajax-gaat-voor-14e-thuisoverwinning-op-rij
preview-i-ajax-gaat-voor-14e-thuisoverwinning-op-rij

Socials

50e keer in Amsterdam
Het affiche Ajax – FC Utrecht staat zondag voor de 50e keer in de competitie op het programma.

Ajax – FC Utrecht
49 x gespeeld

38 x winst Ajax

6 x gelijkspel

5 x winst FC Utrecht

99e keer thuis & uit
Daarnaast is de wedstrijd zondag in Amsterdam al de 99e ontmoeting tussen beide elftallen in competitieverband.

Ajax – FC Utrecht & FC Utrecht – Ajax
98 x gespeeld

60 x winst Ajax

19 x gelijkspel

19 x winst FC Utrecht

Officieus kampioen!
Aan de laatste ontmoeting met de Domstedelingen houdt het team van trainer Erik ten Hag warme gevoelens over. Op 12 mei 2019 werd FC Utrecht met 4-1 verslagen en doordat concurrent PSV op datzelfde moment onderuit ging bij AZ, kon Ajax het kampioenschap bijna niet meer ontgaan.

De Amsterdamse doelpunten kwamen op naam van Dusan Tadic (2), Klaas Jan Huntelaar en Donny van de Beek. Othman Boussaid had de score al vroeg geopend namens de gasten.

Hattricks Cruijff en Swart
FC Utrecht werd op 1 juli 1970 opgericht uit een fusie tussen DOS, Elinkwijk en Velox. Op 13 december 1970 stond de allereerste Ajax – FC Utrecht op het programma. Het werd de wedstrijd van Johan Cruijff en Sjaak Swart. Zowel Cruijff als Swart scoorden die dag 3 keer en Ajax won met 7-1. De overige Amsterdamse treffer kwam op naam van Dick van Dijk.

Benni McCarthy de grote man
Een ander historisch duel tussen Ajax en FC Utrecht komt uit het seizoen 1998-1999 waarin Benni McCarthy een hoofdrol opeiste. Tijdens de 5-2-overwinning scoorde de Zuid-Afrikaan driemaal. Emmanuel Nwakire (eigen doelpunt) en Jesper Grønkjaer tekenden voor de andere treffers.

FC Utrecht, angstgegner?
Als we inzoomen op de eerdere ontmoetingen valt ons op dat FC Utrecht van de eerdere 49 wedstrijden in Amsterdam slechts 11 keer niet verloor, namelijk 5 keer een overwinning en 6 gelijke spelen. Echter zijn deze resultaten door FC Utrecht vooral de laatste jaren gerealiseerd waardoor de Domstedelingen, ondanks de slechte statistieken in Amsterdam, gezien kan worden als een angstgegner voor Ajax.

Laatste 10 edities Ajax – FC Utrecht
5 x winst Ajax

2 x gelijkspel

3 x winst FC Utrecht

Laatste nederlaag tegen FC Utrecht & Ten Hag
Ajax kan momenteel bouwen op uitstekende statistieken als het gaat om thuiswedstrijden in de Eredivisie. Van de afgelopen 34 won Ajax er 31 en eindigden er slechts 3 gelijk. De laatste thuisnederlaag in de competitie staat nog altijd op naam van de huidige trainer van Ajax, Ten Hag. Op 5 november 2017 won hij met FC Utrecht dankzij 2 treffers van een andere huidige Ajacied Zakaria Labyad, het werd 1-2.

14e thuisoverwinning in de Eredivisie op rij?
Mocht Ajax zondag FC Utrecht verslaan, dan is dat de 14e thuisoverwinning op rij in de competitie. Het laatste puntenverlies van de mannen van Ten Hag in eigen huis dateert van 20 januari 2019. Het werd tegen SC Heerenveen 4-4. Van september 2009 tot september 2010 produceerde Ajax eenmaal een langere winstreeks in eigen huis in de Eredivisie, destijds 18 duels.

Teams in vorm
De wedstrijd zondag is een ontmoeting tussen 2 teams die goed bezig zijn. Zo won Ajax de laatste 6 wedstrijden in de competitie en heeft FC Utrecht een reeks van 3 competitieoverwinningen op een rij:

Laatste 5 Eredivisie-wedstrijden Ajax:
W-W-W-W-W

Laatste 5 Eredivisie-wedstrijden FC Utrecht:
W-V-W-W-W

Knieblessure voor Neres
Tijdens de persconferentie in aanloop naar het duel met FC Utrecht gaf trainer Ten Hag aan de komende tijd niet te kunnen beschikken over David Neres. De Braziliaan kampt met een knieblessure en zal in ieder geval tot de winterstop niet inzetbaar zijn.

Ook sprak de trainer kort over de wedstrijd tegen Chelsea en het belangrijke duel tegen zijn oude club. "We moeten accepteren zoals het is en op naar de volgende wedstrijd. FC Utrecht is een team dat ons echt uitdaagt. We zullen een hoog niveau moeten halen om ze van ons af te houden.”

Lees ook: Ten Hag: 'Sterkste Utrecht van afgelopen jaren'
Check ook
: FOTO'S | Ajacieden werken in stromende regen toe naar Utrecht

Tekst en beeld: Ajax.nl

Socials