PREVIEW I Ajax ook na de winter op 3 fronten actief?

preview-i-ajax-ook-na-de-winter-op-3-fronten-actief-
preview-i-ajax-ook-na-de-winter-op-3-fronten-actief-

Socials

Ajax speelde in de gehele clubhistorie 29 officiële wedstrijden tegen Telstar. Daarvan stonden beide teams 28 keer tegenover elkaar in de Eredivisie en 1 maal in het bekertoernooi.

Ajax tegen Telstar
29 x gespeeld

22 x winst Ajax
5x gelijkspel
2 x winst Telstar

2e bekerduel ooit
Het bekertoernooi is woensdag voor de 2e keer in de historie het strijdtoneel voor een wedstrijd tussen Telstar en Ajax. Op 20 november 1977 stonden beide elftallen ook tegenover elkaar in de 2e ronde, destijds in de Meer. Ajax won met 4-1 dankzij treffers van Geert Meijer, Ruud Geels, Frank Arnesen en Hans Erkens. Peter Caljouw trof doel namens de gasten.

Laatste officiële ontmoeting in 1978
In het seizoen 1977-1978 ging Ajax voor het laatst op bezoek bij Telstar in een officieel duel. Op zondag 25 september 1977 won de ploeg van trainer Tomislav Ivic met 0-3 dankzij doelpunten van Arnesen (2) en Geels. In datzelfde seizoen speelde Ajax vervolgens nog 2 keer tegen de ploeg uit Velsen-Zuid; het bekerduel en de thuiswedstrijd in de competitie die met 7-0 werd gewonnen door de Amsterdammers. Dit duel, op 5 maart 1978, is tot dusver de laatste officiële ontmoeting tussen beide elftallen.

Kampioenschap in IJmuiden
Op 30 april 1972 kroonde Ajax zich tot landskampioen dankzij een 1-2 overwinning op bezoek bij Telstar. Op een uitverkocht Sportpark Schoonenberg wonnen de Amsterdammers na een 1-0 achterstand door doelpunten van Sjaak Swart en Barry Hulshoff.

Grootste succes in 1991-1992
Telstar won nog nooit de KNVB Beker maar was in het seizoen 1991-1992 het meest succesvol in de vaderlandse bekercompetitie. In dat seizoen drongen de 'Witte Leeuwen' door tot de halve finale waarin Roda JC uiteindelijk met 3-0 te sterk was.

Actief bij allebei
Voor Frank Korpershoek wordt het duel woensdagavond extra bijzonder. De 35-jarige Korpershoek staat dan met zijn club Telstar tegenover de club waar hij momenteel ook jeugdtrainer is. Op dinsdag en donderdag is de verdediger te vinden op de Toekomst, waar hij de trainingen van onder andere Ajax O14 begeleidt. Daarnaast geeft Korpershoek op donderdagavond ook nog skillstraining aan de O15 en de O16 van Ajax.

👨 Speler bij @Telstar1963nv
👨‍💼 Jeugdtrainer bij @AFCAjax

Een speciale wedstrijd voor Frank Korpershoek. 😙#telaja

— AFC Ajax (@AFCAjax) December 17, 2019

Jong Ajax wint in Velsen-Zuid
Een kleine 3 weken geleden speelde Jong Ajax nog in het Rabobank IJmond Stadion. Het team van trainer Mitchell van der Gaag won op vrijdag 29 november met 2-3 van de Witte Leeuwen in de Keuken Kampioen Divisie. Via Jasper ter Heide, Carel Eiting en Jurgen Ekkelenkamp kwam Ajax op 0-3. In de slotfase maakte de thuisploeg het alsnog spannend via treffers van Ilias Bronkhorst en Reda Kharchouch.

Moeilijke avond in Kerkrade
Op 1 dag na is het precies 1 jaar geleden dat Ajax een duel afwerkte in het bekertoernooi. Destijds in de 3e ronde ging de ploeg van Erik ten Hag wederom op bezoek bij een ploeg uit de Keuken Kampioen Divisie: Roda JC. In Kerkrade won Ajax uiteindelijk na penalty’s nadat het na 120 minuten voetbal 1-1 stond.

Laatste bekerduel: 🏆
Mede dankzij de moeizame overwinning op Roda JC speelde Ajax op 5 mei 2019 voor het laatst een bekerduel, de finale welteverstaan. In een volgepakte Kuip won Ajax met 0-4 van Willem II en greep zo de 19e dennenappel uit de clubhistorie. De Amsterdamse doelpunten kwamen van Klaas Jan Huntelaar (2), Daley Blind en Rasmus Kristensen.

KNVB Beker - Our last game. 🏆💭#telaja pic.twitter.com/1tWEDoIvPS

— AFC Ajax (@AFCAjax) December 17, 2019

1e bekerpot voor Ajax, 2e voor Telstar
Sinds dit seizoen stromen de clubs die actief zijn in Europa pas in de 2e ronde van het KNVB-bekertoernooi in. Dat betekent dat het bekerseizoen 2019-2020 voor Ajax begint in Velsen-Zuid. Voor de tegenstander van woensdag begon het toernooi 1 ronde eerder, op dinsdag 29 oktober met een uitwedstrijd bij de Koninklijke HFC. Dankzij een doelpunt van Kharchouch in de laatste minuut werd het 1-2 en bekerde Telstar door.

Telstar speelt gelijk, Ajax verliest
Zowel Telstar als Ajax wist afgelopen weekend niet te winnen in de competitie. Op bezoek bij De Graafschap kwam Telstar niet verder dan een 2-2 gelijkspel terwijl Ajax de 2e competitienederlaag op rij leed in Alkmaar (1-0).

Vorm Telstar in Keuken Kampioen Divisie:
V-W-V-G-G

Vorm Ajax in Eredivisie:
W-W-W-V-V

Bekijk ook: FOTO'S | Up Next: Telstar-uit
Bekijk ook: Ten Hag: 'We willen voor iedere titel gaan'

Tekst: Ajax.nl/RensJeucken
Beeld: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Socials