PREVIEW I Ajax voor 23e keer naar Venlo

preview-i-ajax-voor-23e-keer-naar-venlo
preview-i-ajax-voor-23e-keer-naar-venlo

Socials

De allereerste ontmoeting tussen beide ploegen in Limburg was in het seizoen 1956-1957. VVV en Ajax kwamen niet tot scoren: 0-0. Van de daaropvolgende 22 wedstrijden op Limburgse bodem wonnen de Amsterdammers er 11 en gingen er 5 verloren.

VVV – Ajax
11x winst Ajax

6x gelijk

5x winst VVV

Ajax – VVV (uit & thuis)
32x winst Ajax

7x gelijk

5x winst VVV

Tadic for the rescue
De laatste ontmoeting tussen beide teams in Venlo werd gedicteerd door de VAR. De thuisploeg leek in de eerste helft op voorsprong te komen door een treffer van Martin Samuelson, ware het niet dat scheidsrechter Kevin Blom - na het raadplegen van de VAR - de goal afkeurde vanwege shirtje trekken bij Nico Tagliafico.

Vlak voor tijd was de VAR opnieuw hoofdrolspeler. Nadat Klaas Jan Huntelaar in het zestienmetergebied omver werd geduwd, besloot Blom (opnieuw) naar de zijkant te gaan. De bal ging op de stip en Dusan Tadic besliste het duel in de 88e minuut door de toegekende penalty feilloos te benutten (0-1).

VVV-uit: vroeger erg lastig
Ajax speelde tot dusver 22x in Venlo en heeft een positieve balans opgebouwd in de onderlinge duels. Die prima cijfers werden wel de laatste jaren pas gerealiseerd. In de jaren ’50, ’60 en ’70 hadden de Amsterdammers veel moeite met de wedstrijden in Limburg. Van de 1e 8 edities won Ajax er slechts 1.

1e 8 edities VVV – Ajax
1x winst Ajax

4x gelijk

3x winst VVV

2x 0-4
In de seizoenen 1991-1992 en 2009-2010 behaalde Ajax zijn grootste overwinning in Venlo. Het werd beide keren 0-4. In 1991 nam Dennis Bergkamp 2 treffers voor zijn rekening, de overige doelpunten kwamen op naam van Stefan Pettersson en Danny Blind.

In 2009 was Luis Suarez de grote man aan Amsterdamse zijde. De Uruguayaanse aanvaller was maar liefst 4x trefzeker en loodste Ajax hoogstpersoonlijks langs de Venlonaren.

Van Basten, Huntelaar en Sulejmani trefzeker in Venlo
Door de jaren heen vonden verschillende grote spelers het net in Venlo. Zo was Marco van Basten 1 van de 4 doelpuntenmakers tijdens de 1-4-overwinning in 1986. Ook huidig selectielid Huntelaar trof al eens doel op bezoek bij VVV. Tijdens een enerverend 2-2-gelijkspel scoorde de inmiddels 36-jarige aanvaller via een schitterende vrije trap.

In 2010 won Ajax met 0-2 mede dankzij een treffer van Miralem Sulejmani.

Laatste nederlaag 1987
Ondertussen heeft VVV al 10 thuiswedstrijden niet weten te winnen van Ajax. In 1987 verloren de Amsterdammers voor het laatst. In Venlo ging het team van trainer Johan Cruijff met 3-1 ten onder door doelpunten van Jos Luhukay (2x) en Johan Lammers. Dennis Bergkamp scoorde namens Ajax.

21 duels ongeslagen
In de laatste 21 wedstrijden die Ajax afwerkte tegen de Venlonaren werd er geen enkele keer verloren. Er werd maar liefst 19 keer gewonnen en 2 keer gelijkgespeeld.

Zo werd het vorig seizoen, tijdens de laatste ontmoeting tussen beide teams in de Arena, maar liefst 6-0 door doelpunten van Hakim Ziyech, Kasper Dolberg, Dusan Tadic, David Neres, Klaas Jan Huntelaar en Donny van de Beek.

2 wedstrijden, 3 punten
Tegenstander VVV begon sterk aan de competitie door promovendus RKC Waalwijk in de 1e speelronde met 3-1 te verslaan. Vorige week vrijdag stond de ploeg van Robert Maaskant opnieuw tegenover een nieuwkomer, ditmaal liep het minder goed af. Op bezoek bij Sparta werd het 4-1 voor de Rotterdammers.

Ajax staat na 2 wedstrijden op 4 punten na de 5-0-overwinning op FC Emmen. De Amsterdammers zijn, in tegenstelling tot de Venlonaren, nog ongeslagen in alle competities dit seizoen.

Wéér record Tadic?
Een voorbeschouwing zonder een mogelijk record voor Tadic is tegenwoordig bijna onmogelijk. De Serviër die tegen Emmen én PAOK opnieuw het net vond, kan zaterdag tegen VVV-Venlo voor de 6e Eredivisie-wedstrijd op rij scoren. Arek Milik was de laatste Ajacied die dit realiseerde.

Lees ook: Mazraoui vraagteken voor uitwedstrijd bij VVV
Bekijk ook: History in Goals: VVV - Ajax

Tekst: Ajax.nl
Beeld: Ajax.nl

Socials