PREVIEW I Ajax wil weer eens goede zaken doen in Eindhoven

preview-i-ajax-wil-weer-eens-goede-zaken-doen-in-eindhoven
preview-i-ajax-wil-weer-eens-goede-zaken-doen-in-eindhoven

Socials

126 keer eerder
Ajax en PSV staan zondag voor de 127e keer tegenover elkaar in competitieverband. De Eindhovenaren zijn de enige ploeg in de Eredivisie met een positieve balans tegen Ajax.

PSV – Ajax & Ajax – PSV
126 x gespeeld

49 x winst Ajax

24 x gelijkspel

53 x winst PSV

Moeite in Eindhoven
Kijkend naar de onderlinge balans in Eindhoven delft Ajax opnieuw het onderspit. Van de eerdere 63 Eredivisie-duels waarbij de Amsterdammers op bezoek gingen bij PSV werden er ‘slechts’ 16 gewonnen. 32 keer ging de overwinning naar de thuisploeg en 15 keer kwam er geen winnaar.

PSV – Ajax
63 x gespeeld

16 x winst Ajax

15 x gelijkspel

32 x winst PSV

Tijd voor 3 punten
De laatste jaren loopt het bezoek aan PSV vaak uit op een deceptie. Zo verloor Ajax 3 keer op rij en scoorden het daarin geen enkel doelpunt. De laatste overwinning in Eindhoven dateert uit het seizoen 2015-2016. Door treffers van Arek Milik en Anwar El Ghazi nam Ajax die wedstrijd de koppositie over van PSV dankzij een 0-2-overwinning.

PSV – Ajax laatste 5 jaar
18-19: PSV – Ajax 3-0

17-18: PSV – Ajax 3-0

16-17: PSV – Ajax 1-0

15-16: PSV – Ajax 0-2

14-15: PSV – Ajax 1-3

Willy Schmidt grote man
Tijdens de allereerste editie van PSV – Ajax groeide Willy Schmidt uit tot de grote man met 2 doelpunten. In het seizoen 1956-1957 troffen beide ploegen elkaar in het Philips Stadion en trokken de Amsterdammers aan het langste eind dankzij een 2-3-overwinning.

Geels, Sneijder, Boerrigter schitteren
Ondanks enkele mindere resultaten boekte Ajax ook genoeg mooie overwinningen op bezoek bij PSV. In 1978 bijvoorbeeld, toen Ruud Geels Ajax eigenhandig langs PSV loodste dankzij een hattrick tijdens de 2-3-overwinning. Ook Wesley Sneijder en Derk Boerrigter hebben goede herinneringen aan spelen in Eindhoven. Zo knalde Sneijder in 2007 prachtig raak tijdens de 1-5-overwinning en werd Boerrigter matchwinner in 2013 door de 2-3 te maken dik 10 minuten voor tijd.

Winst in Amsterdam
De laatste Eredivisie-ontmoeting tussen beide teams was vorig seizoen in de Johan Cruijff Arena. Het werd een kraker. Nadat Noussair Mazraoui in de 2e helft een rode kaart kreeg en Luuk de Jong in de daaropvolgende vrije trap voor 1-1 zorgde leek de wedstrijd te kantelen. Maar niets bleek minder waar, Ajax richtte zich op en blies de titelkansen nieuw leven in dankzij Tadic (penalty) en Neres (schuiver) en won met 3-1.

Malen vs. Tadic
De ontmoeting zondag in Eindhoven is naast de strijd tussen de teams met de minste verliespunten van de Eredivisie ook de strijd tussen twee spitsen in vorm. Zo maakte Donyell Malen tot dusver 6 Eredivisie-doelpunten en vond Dusan Tadic al 5 keer het net.

Winst streak 🔥
Door de overwinning op SC Heerenveen vorig weekend won Ajax 12 van zijn laatste 13 Eredivisie-duels. Alleen tijdens de seizoensoverture tegen Vitesse (2-2) kwam er geen driepunter. Momenteel is er geen enkel Eredivisie-team met een langere reeks.

Nationaal én internationaal prima!
Zowel Ajax als PSV vergaarden tot dusver 13 punten uit 5 wedstrijden en staan daarmee op plek 1 & 2 van de Eredivisie. Daarnaast hadden beide teams een prima generale in Europa afgelopen week. Ajax won het 1e groepsduel in de Champions League in eigen huis met 3-0 van het Franse Lille en PSV won 2 dagen later in de Europa League met 3-2 van Sporting Portugal.

De topper in Eindhoven begint zondag vanaf 16:45 uur en staat onder leiding van scheidsrechter Danny Makkelie.

Tekst: Ajax.nl
Beeld: Ajax.nl & Pro Shots

Socials