PREVIEW I Belangrijk duel in Frankrijk op jacht naar CL-overwintering

preview-i-belangrijk-duel-in-frankrijk-op-jacht-naar-cl-overwintering
preview-i-belangrijk-duel-in-frankrijk-op-jacht-naar-cl-overwintering

Socials

De eerste ontmoeting tussen beide teams in de groepsfase vond plaats op 17 september 2019. Ajax startte het nieuwe Champions League-seizoen voortvarend met een klinkende 3-0-overwinning op de Fransen. De Amsterdamse doelpunten kwamen van Quincy Promes, Edson Álvarez en Nico Tagliafico. Dit was ook de eerste keer ooit dat beide ploegen tegenover elkaar stonden in Europees verband.

Slechts 1 punt
Tot dusver verzamelde Lille pas 1 punt in poule H. Er werd ruim verloren op bezoek in Amsterdam (3-0) en Valencia (4-1) terwijl Chelsea in oktober met 1-2 te sterk was in Frankrijk. Het enige behaalde punt tegen Valencia kwam pas in extremis tot stand. Tijdens het thuisduel met de Spanjaarden zorgde Jonathan Ikoné in de 95e minuut voor de 1-1.

2 keer rood
Net als op speeldag 5 reisde Ajax op speeldag 4 ook af naar het buitenland voor een uitwedstrijd, ditmaal in Londen tegen Chelsea. Op 5 november 2019 voltrok zich een wedstrijd met een bizarre wending, waarbij beide ploegen uiteindelijk met 4-4 van het veld stapte. Nadat Donny van de Beek Ajax in de 55e minuut op 1-4 schoot zette 2 rode kaarten voor Daley Blind en Joël Veltman de wedstrijd op zijn kop. Chelsea profiteerde optimaal van het overtal en trok de stand gelijk: 4-4.

3 teams op 7 punten
Na de sensationele wedstrijd in Londen is de stand in groep H als volgt:

Nummer 1, Ajax, gaat dus op bezoek bij de hekkensluite, Lille. De nummers 2 en 3, Chelsea en Valencia, treffen elkaar in Spanje.

De Fransen moéten winnen
Voor beide elftallen is het duel in Frankrijk uiterst belangrijk. De thuisploeg heeft enkel baat bij een overwinning om zicht te houden op de Europa League, bij elk ander resultaat is Lille Europees uitgeschakeld. De Amsterdammers willen de koppositie behouden, maar de beslissing in de poule valt pas in de laatste wedstrijd tegen Valencia.

Europees thuis slecht vs. Europees uit sterk
Als we inzoomen op een thuisoverwinning in de groepsfase van de Champions League van de Franse opponent moeten we ver terug. Lille won voor het laatst een thuisduel in groepsfase van de Champions League in het seizoen 2006-2007, 3-1 tegen AEK Athene. Van de laatste 10 thuisduels in de groepsfase gingen er 6 verloren en eindigden er 4 onbeslist.

Ajax daarentegen is juist in uitduels in de Champions League ijzersterk. Zo werden de laatste 8 uitduels in het hoofdtoernooi niet verloren. Alleen Bayern München (11 duels) heeft momenteel een langere reeks.

Laatste 8 uitduels Ajax in het hoofdtoernooi van de Champions League:
05-11-19: Chelsea – Ajax 4-4
02-10-19: Valencia – Ajax 0-3
30-04-19: Tottenham Hotspur – Ajax 0-1
16-04-19: Juventus – Ajax 1-2
05-03-19: Real Madrid – Ajax 1-4
27-11-18: AEK Athene – Ajax 0-2
07-11-18: SL Benfica – Ajax 1-1
02-10-18: Bayern München – Ajax 1-1

Ajax wint, Lille verliest van PSG
Ajax kende een uitstekende generale afgelopen weekend tijdens het thuisduel met Heracles Almelo. In de Johan Cruijff ArenA werd het 4-1 dankzij doelpunten van Promes (2), Zakaria Labyad en Klaas Jan Huntelaar. Lille ging dit weekend met 2-0 onderuit op bezoek bij PSG.

Blind & Veltman absent
Vanwege de rode kaarten in Londen voor Blind en Veltman zijn beide verdedigers geschorst voor het duel in Frankrijk. Daarnaast kunnen André Onana, Lisandro Martínez en Promes zich geen gele kaart veroorloven. Het drietal is bij een gele prent geschorst voor de laatste groepswedstrijd tegen Valencia.

Lees ook: Ten Hag: 'Geen concessies doen in speelwijze'
Bekijk ook:
Schuurs: 'Hoop dat ik speel, maar winst het belangrijkste'

Tekst: Ajax.nl/Rens Jeucken
Beelden: Ajax.nl/Jasper Ruhé & Pro Shots

Socials