PREVIEW I Overwintert Ajax opnieuw in de Champions League?

preview-i-overwintert-ajax-opnieuw-in-de-champions-league-
preview-i-overwintert-ajax-opnieuw-in-de-champions-league-

Socials

Champions League of Europa League?
In groep H zijn de beslissingen nog niet gevallen. Ajax, Chelsea en Valencia kunnen tijdens de laatste speeldag nog doorstoten naar de volgende ronde van de Champions League. Alleen Lille is na de 0-2-nederlaag tegen Ajax Europees uitgeschakeld.

De Amsterdammers verzekeren zich van een plek in de 8e finale bij een overwinning of een gelijkspel. Gaat het team van Erik ten Hag ten onder? Dan is het afhankelijk van het resultaat van Chelsea. Als de Engelsen niet winnen van Lille dan is Ajax, bij een nederlaag, alsnog gekwalificeerd voor de laatste 16 van de Champions League. Verliest Ajax en wint Chelsea dan gaat het team van Ten Hag verder in de Europa League.

Groepswinnaar of 2e plek?
Zoals gezegd is Ajax bij een gelijkspel of een overwinning verzekerd van een plek bij de laatste 16 van de UEFA Champions League. Ontdoet Ajax zich dinsdag na 90 minuten voetbal van Valencia? Dan is de groepswinst een feit. Bij een gelijkspel komt opnieuw het resultaat in Londen om de hoek kijken.

↪️ Gelijkspel Ajax, winst Chelsea
Beide teams eindigen op 11 punten en kwalificeren zich voor de volgende ronde. Omdat het onderling resultaat tussen Ajax en Chelsea in het voordeel is van de Engelsen wordt Chelsea groepswinnaar en gaan de Amsterdammers door als nummer 2.

↪️ Gelijkspel Ajax, geen winst Chelsea
Ajax is groepswinnaar en ontloopt sowieso ploegen als Paris Saint-Germain, Bayern München, Manchester City, Juventus en FC Barcelona. Valencia eindigt op nummer 2.

Nog nooit verloren
Ajax en Valencia stonden 3 keer eerder tegenover elkaar in Europees verband. In seizoen 2002-2003 werd het 2 x gelijk (2e groepsfase Champions League) en eerder dit seizoen pakte Ajax 3 punten op bezoek bij de Spanjaarden.

27-11-2002: Valencia – Ajax 1-1
11-03-2003: Ajax – Valencia 1-1
02-10-2019: Valencia – Ajax 0-3

0-3 in Spanje
Dik 2 maanden geleden reisden de Amsterdammers op speeldag 2 van de groepsfase van de Champions League af naar Spanje. Dankzij doelpunten van Hakim Ziyech, Quincy Promes en Donny van de Beek won Ajax met 0-3. Tussendoor miste Dani Parejo een strafschop namens Valencia.

Petri Pasanen kopt Ajax langszij
In het seizoen 2002-2003 stond het affiche Ajax – Valencia ook op het programma, destijds in de zogenaamde 2e groepsfase van de Champions League. In Amsterdam kwamen de Spanjaarden via Kily González op voorsprong in de 28e minuut. Na bijna een uur spelen bepaalde Petri Pasanen de eindstand door de 1-1 binnen te koppen.

Ajax en Valencia drongen dat seizoen uiteindelijk allebei door tot de kwartfinale waarin beide teams werden uitgeschakeld door Milanese toedoen. Ajax door AC Milan en Valencia door Internazionale.

Op recordjacht
Ajax krijgt tegen Valencia opnieuw een kans om het doelpuntenrecord van 1993 uit de boeken te schieten. Daarvoor dient het dinsdag wel minimaal 2 keer te scoren. De Amsterdammers scoorden tot dusver 153 keer in het huidige kalenderjaar. Alleen in 1993 deed Ajax dit vaker, namelijk 154 keer.

Cillessen niet in de Arena
Oud-Ajacied Jasper Cillessen zal dinsdag niet terugkeren in het stadion waar hij enkele seizoenen actief was. Vanwege een blessure zit de doelman niet bij de selectie. De huidige sluitpost van Valencia speelde in totaal 143 officiële wedstrijden voor Ajax 1.

Ziyech 🧙‍♂️
In het jaar 2019 zijn alleen Lionel Messi (8 goals, 5 assists) en Raheem Sterling (9 goals, 3 assists) waardevoller in de Champions League dan Ziyech. De Amsterdamse spelmaker is tot dusver betrokken bij 11 treffers in de UEFA Champions League. Ziyech was 5 keer trefzeker en gaf 6 keer de voorzet.

Promes opnieuw afwezig, Onana lijkt inzetbaar
Tijdens de persconferentie voorafgaand aan het cruciale duel met Valencia gaf Ten Hag aan dat Promes wederom niet in actie komt. De aanvaller kampt nog altijd met een blessure. In tegenstelling tot Promes lijkt Andre Onana wel van de partij. "Hij heeft een MRI ondergaan om dingen uit te sluiten. Ik ga er vanuit dat hij inzetbaar is", gaf Ten Hag aan.

Verder blikte Van de Beek terug op de eerdere ontmoeting in Spanje: "Dat was een fantastische avond, maar morgen wordt het weer totaal anders. Valencia heeft een goede ploeg en we zullen vol gas moeten gaan."

Lees ook: Clément Turpin fluit Ajax - Valencia

Tekst: Ajax.nl/RensJeucken
Beeld: Ajax.nl/Jasper Ruhé & Louis van de Vuurst

Socials