PREVIEW I Stug Groningen krijgt weinig goals tegen

preview-i-stug-groningen-krijgt-weinig-goals-tegen
preview-i-stug-groningen-krijgt-weinig-goals-tegen

Socials

Hoewel Ajax het zelden makkelijk heeft in het Hoge Noorden, is het trackrecord van de Amsterdammers niet verkeerd. Het merendeel van de ontmoetingen in Groningen werd winnend afgesloten.

Groningen – Ajax
52 x gespeeld
32x winst
10 x gelijk
10 x verloren

Als we ook de wedstrijden tusen beide ploegen in Amsterdam meetellen, zijn de cijfers nog rooskleuriger.

Ajax – Groningen en Groningen – Ajax
105 x gespeeld
73 x gewonnen
19 x gelijk
13 x verloren

‘Great escapes’ in de Euroborg
Toch kroop Ajax in Groningen opvallend vaak door het oog van de naald. Het leverde een groot aantal spectaculaire comebacks op. In het seizoen 2006-2007 vocht Ajax zich terug van een 2-0-achterstand, die door onder andere Luis Suarez - toen spelend voor FC Groningen - tot stand was gekomen.

Kort na rust scoorde Ajax-verdediger Jaap Stam op een a-typisch sierlijke wijze de aansluitingstreffer. De kale mandekker zag kort na rust een bal voor zijn voeten belanden uit een hoekschop, helde zijn lichaam naar achteren om de bal vervolgens achteloos in de kruising te jagen. De gelijkmaker kwam even later van Stams maatje in de verdediging John Heitinga. Na een race tegen de klok scoorde Leonardo de bevrijdende 2-3, met een vreugde-explosie van formaat tot gevolg.

Ook vorig seizoen kwam de bevrijding in de slotfase. De 3 punten waren van groot belang in de titelrace. Klaas Jan Huntelaar was degene die de doorslag gaf. De aanvaller viel in en doorbrak de status quo met een knappe volley. Dat hij even later rood kreeg, mocht de pret niet drukken.

Suarez tegen zijn oude ploeg
In het seizoen 2006-2007 deed Suarez Ajax nog pijn met een doelpunt; een jaartje later speelde hij als opvolger van Ryan Babel voor de Amsterdammers tegen zijn oude club. Bij zijn terugkeer in de Euroborg liet de aanvaller er geen gras over groeien. Nadat Rasmus Lindgren – eveneens overgekomen van FC Groningen -  de openingtreffer al maakte, scoorde Suarez de winnende 1-2. Beide spelers juichten ingetogen, uit respect voor hun oud-werkgever.

Debuut Johan Cruijff tegen GVAV
De historisch meest betekenisvolle editie van FC Groningen  - Ajax was misschien wel die van 1965. Het was de wedstrijd waarin Johan Cruijff zijn debuut maakte voor de Amsterdammers. Ajax verloor die middag van de Groningers, die toen nog voetbalden onder de naam GVAV. Cruijff maakte  - natuurlijk -  wel een goal bij zijn debuut. Zijn treffer was de enige van Ajax, dat met 3-1 onderuit ging.

De meest opzienbarende uitslag in Groningen zette Ajax neer in 1966-1967. GVAV werd volledig van de mat geveegd. De ploeg van trainer Rinus Michels hield met 3-8 flink huis. Cruijff, Piet Keizer, Sjaak Swart, Henk Groot en Bennie Muller scoorden voor Ajax.

Zware dobber eerder dit seizoen
In de heenwedstrijd in de Johan Cruijff ArenA bleek FC Groningen een heel taaie opponent. Ajax bokste op tegen een groen-witte muur en wist die pas in de 76e minuut te slechten. Kort nadat oud-Ajacied Django Warmerdam voor tijdrekken zijn tweede gele kaart ontving, brak Lisandro Martínez de ban. Met een fijne uithaal tekende hij voor de 1-0. Nog geen 5 minuten later stelde Huntelaar de zege met een intikker veilig.

Nieuwe puzzel
Door de blessure van Hakim Ziyech is Erik ten Hag voor de zoveelste keer dit seizoen gedwongen tot het leggen van een nieuwe puzzel. In het midweekse duel met Spakenburg vormden Carel Eiting, Razvan Marin en Siem de Jong het middenveld. Eiting, inmiddels helemaal terug na een lange periode vol blessureleed, was belangrijk met een aantal knappe steekballen. De Jong stal - totdat invaller Naçi Ünüvar de aandacht opeiste - de show met een loepzuivere hattrick. Ryan Gravenberch was tegen Sparta nog verzekerd van een basisplaats en kreeg woensdagavond rust. Tegen FC Groningen kan hij echter gewoon aan de aftrap verschijnen.

Oud-Ajacieden in Groningen
Bij FC Groningen zullen er veel oude bekenden in het veld staan. Vorige week speelden de groen-witten met liefst 5 oud-Ajacieden. Sergio Padt, Django Warmerdam, Deyovaisio Zeefuik, Azor Matusiwa en Kaj Sierhuis speelden allen mee in het doelpuntloze gelijkspel tegen FC Twente. Dat FC Groningen die wedstrijd geen goal tegen kreeg, is trouwens geen toeval. Doelman Padt hieldt het doel van de Groningers liefst 8 keer schoon; alleen AZ hield dit seizoen vaker de nul.

Ook het totale aantal doelpunten dat werd geïncasseerd, is bijzonder klein. In 19 wedstrijden kreeg de ploeg van trainer Danny Buijs maar 18 goals tegen. Daar staat tegenover dat het maken van doelpunten zijn ploeg minder goed af gaat. FC Groningen scoorde maar 21 keer dit seizoen. Sierhuis is met 5 doelpunten de clubtopscorer.

Lees ook: Manschot arbiter bij FC Groningen - Ajax
Bekijk ook: Sierhuis: Ajax heeft een topploeg

Tekst en beeld: Ajax.nl

Socials