Stem nu op jouw favoriete cultkeeper!

stem-nu-op-jouw-favoriete-cultkeeper
stem-nu-op-jouw-favoriete-cultkeeper

Socials

De stembussen zijn inmiddels gesloten. Het is niet meer mogelijk om te stemmen.

Hans Vonk 
De als 3e doelman aangetrokken Vonk bracht tussen 2004 en 2006 Hollandse nuchterheid in een turbulente Ajax-periode. Ondanks rugnummer 31 overleefde hij de moordende concurrentie van keepers als Bogdan Lobont en Maarten Stekelenburg. Hij maakte zijn debuut tegen PSV als invaller en kapte in zijn eigen 16-metergebied ijskoud een tegenstander uit. 

In 2008 stond hij nog een half jaar onder contract.

Jeroen Verhoeven
Als doelman van FC Volendam keepte Verhoeven in de KNVB Beker de wedstrijd van zijn leven en verdiende een contract bij tegenstander...Ajax. Ondanks zijn wat gezette postuur was hij een modelprof. Bij iedere doeltrap van de vriendelijke reus riepen duizenden toeschouwers luidkeels: ‘Pizzaaaaaaa’.

Stanley Menzo
Niemand minder dan trainer Johan Cruijff gaf de voorkeur aan doelman Stanley Menzo vanwege zijn meevoetballende kwaliteiten. Ondanks de nodige slippertjes onder de lat was hij zeer geliefd bij de fans en met 2 gewonnen Europacups zeer succesvol. Zijn kleurrijke outfits zijn tot op de dag van vandaag ongeëvenaard.

Onze definitie van een cultspeler:

Voetballer die zeer geliefd is bij (een klein deel van) het publiek, ondanks relatief (meestal) weinig succes. Bij het horen van de naam is er direct sprake van herkenning en enige nostalgie.

Heinz Stuy
Kreeg als bijnaam: ‘Heinz Kroket’ omdat hij de ballen vaak in 2e instantie pakte, alsof ze heet waren. Hij hield ooit 1082 minuten lang zijn doel schoon en kreeg in alle 3 de Europacup-finales geen enkel doelpunt tegen. Won door zijn 1e clean sheet in de 1e finale tegen Panathinaikos een weddenschap van trainer Rinus Michels: hij mocht de volgende wedstrijd in de spits spelen.

Gerrit Keizer
Bijnaam: the flying Dutchman.  Volgens de overlevering speelde de doelman in de jaren 30 zaterdag voor Arsenal en vloog datzelfde weekend naar Amsterdam om bij Ajax onder de lat te staan. Keizer won met the Gunners de 1e landstitel uit de clubhistorie. Hij zorgde na de oorlog, toen textiel schaars was, dankzij zijn goede contacten in Londen voor tenues voor Ajax in de kleuren van Arsenal.

Keizer keepte bijna 19 seizoenen, waarvan 3 in Engeland en de rest bij Ajax waarmee hij 4 titels won. Aan zijn loopbaan kwam abrupt een einde toen hij betrapt werd op het smokkelen van Engelse Ponden in de ballen die hij meenam, toen nog strafbaar. Keizer verdween voor zes maanden in de bak.

De stembussen zijn inmiddels gesloten. Later volgt meer informatie over de uitkomst!

Lees ook: Ajax op zoek naar jouw favoriete cultspelers

Tekst: Ajax.nl
Beeld: Ajax.nl

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl