Stem nu op jouw favoriete cultverdediger!

stem-nu-op-jouw-favoriete-cultverdediger
stem-nu-op-jouw-favoriete-cultverdediger

Socials

De stembussen zijn inmiddels gesloten. Het is niet meer mogelijk om te stemmen.

Hatem Trabelsi
Deze Noord-Afrikaan speelde zijn 1e wedstrijd voor Ajax als stagiair, in De Lutte, in de voorbereiding op het seizoen 2001-2002. Trabelsi had alleen geen voetbalschoenen meegenomen uit Tunesië, dus speelde hij die avond op de kicksen van toenmalig trainer Co Adriaanse. Trabelsi maakte in zijn Ajax-jaren indruk als een razendsnelle rechtsback - dankte daar ook zijn bijnaam 'de Stoomtrein' aan - maar was ook spijkerhard.

Net zo plots als hij verscheen, verdween hij ook weer uit de voetbalwereld.

Mitchell Dijks
Een Purmerender met een hoog aaibaarheidsgehalte, luisterend naar de bijnamen de Tractor, of ‘Mitta’. Dat is Mitchell Dijks. De linksback doorliep de jeugdopleiding en maakte verspreid over 2 periodes 5 seizoenen deel uit van de Ajax-selectie.

De huidige speler van Bologna is, naast zijn verdedigende kwaliteiten, vooral bekend om zijn eerlijkheid en zelfspot in interviews: "Om 12 uur heb ik Italiaanse les. Ik heb 25 jaar gedaan over Engels… Het verstaan gaat nog wel, maar het spreken is echt om te janken.” 

Heiko Westermann
Een speler met grote populariteit in Duitsland. Deze wereldkampioen (WK 2014, Brazilië) had een eigen fanclub die hem overal trouw volgde, ook op winterse maandagavonden bij Jong Ajax, en zelfs een eigen slogan waarvan ook een nummer werd uitgebracht: 'HW4, halb mensch, halb tier'. Ja, natuurlijk maakt Heiko Westermann deel uit van deze voorselectie.

Westermann kende een vrij dramatisch Ajax-debuut, door tegen PAOK al na 4 minuten in de fout te gaan waardoor de Grieken scoorden. Desondanks was hij geliefd, omdat hij een mentor was voor de jonge talenten.

Toen Ajax officieel bekendmaakte afscheid te nemen van Westermann, bedankte de oma van Matthijs de Ligt hem hoogstpersoonlijk voor de goede zorg over haar kleinzoon. Die Facebook-comment ging viral.

Johnny Dusbaba
De snoeiharde verdediger kwam in 1974 bij Ajax. Zijn lijfspreuk was: ‘Als er geschopt moet worden, schop ik het eerst'. Dusbaba voetbalde niet alleen, vanuit de kofferbak van zijn auto dreef hij handel in allerlei verschillende koopwaar. Bij Anderlecht, zijn club na Ajax , had hij het materiaalhok omgebouwd tot eigen zaak.

Onze definitie van een cultspeler:

Voetballer die zeer geliefd is bij (een klein deel van) het publiek, ondanks relatief (meestal) weinig succes. Bij het horen van de naam is er direct sprake van herkenning en enige nostalgie.

Oleguer
Spanjaard, of eigenlijk beter gezegd: een rasechte Catalaan. Oleguer heeft zijn levensstijl nooit laten beïnvloeden door het voetballeven. Zo weigerde hij voor het Spaanse nationale elftal uit te komen omdat hij Catalaan is. Daarnaast gaf hij het geld dat hij verdiende met een sponsorcontract aan goede doelen, liep hij mee in een vreedzaam gedeelte van een krakersdemonstratie in Amsterdam en schreef hij een filosofisch boek, in het Catalaans. Ook stelde hij zich in 2012 verkiesbaar voor het Catalaanse parlement.

Dolf van Kol
Speelde in de jaren ’20 van de vorige eeuw 8 seizoenen voor Ajax. Van Kol begon als spits, maar werd vooral als linksback ingezet. Hij was tweebenig en een ‘echte liefhebber’. Zijn carrière eindigde voor zijn dertigste omdat er geld op de plank moest komen om zijn gezin met 4 kinderen te onderhouden. Daarom werd hij trainer, daar kon hij wél geld mee verdienen. Beide doen, mocht niet van de KNVB.

Na zijn actieve voetbalcarrière trainde Van Kol Ajax tijdens de oorlogsjaren 1942-1945, techniek stond altijd hoog in het vaandel, ‘de jeugd moet zoveel mogelijk pingelen’.

Davinson Sánchez
De Colombiaan streek in 2016 neer bij Ajax, nadat hij de Copa Libertadores met zijn club Atlético Nacional had gewonnen. Sánchez kwam, zag en overwon. Na zijn debuut op 13 augustus 2016 was hij meteen niet meer uit de basis weg te denken. Vooral zijn snelheid en fabuleuze tackles waren onvergetelijk. Evenals zijn ritmische dansjes bij het vieren van doelpunten.

Na 1 fantastisch seizoen, waarin hij met Ajax de finale van de Europa League behaalde, was Sánchez alweer weg, naar Tottenham Hotspur.

Mario Melchiot
Na het doorlopen van de jeugdopleiding speelde 'Supermario' vanaf 1996 3 seizoenen in de hoofdmacht van Ajax. Melchiot, met zijn kenmerkende en bekende ‘dreads’, was niet alleen een goede verdediger, hij kon ook goed zingen. Samen met teamgenoten Benni McCarthy en Dean Gorré zong hij ‘Midas touch’.

Hans Boskamp
Kwam uit in de jeugdopleiding, debuteerde in 1949 en speelde tot 1954 in het eerste van Ajax. Was een linksback met aanvalsdrang, niet gewoon in die tijd.

Naast voetballer was Boskamp ook acteur. Hij nam in 1956 het nummer ‘Aan de Amsterdamse grachten‘ op. Hij was daarnaast ook spreekstalmeester in een circus en stond bekend om zijn grote verbeeldingskracht. Zo organiseerde hij een 'jubileumfeest' ter gelegenheid van zijn 50e reservebeurt in Oranje (waren er 7 in werkelijkheid).

Winston Bogarde
Bogarde was van origine een spits. Ajax wilde hem echter alleen vastleggen op voorwaarde dat hij inzetbaar zou zijn als linksback of linkshalf. Hij stond bekend om zijn opvliegende karakter en zijn eerlijkheid. Niemand kon bozer kijken dan Bogarde. In 2005 verscheen zijn biografie met de toepasselijke titel: Winston Bogarde - deze neger buigt voor niemand.

Walter Meeuws
Ook Meeuws begon zijn voetbalcarrière als aanvaller. Vanwege een schorsing bij Standard Luik, (omkoping) kon de Belg verkassen naar het buitenland. Aad de Mos haalde hem in 1984 naar Ajax, maar hij mocht pas spelen vanaf januari 1985. Omdat De Mos werd ontslagen dat seizoen, eindigde de periode bij Ajax vroegtijdig voor Meeuws.

André Bergdølmo
Als 29-jarige kwam Bergdølmo in 2000 naar Ajax om balans te brengen in een elftal vol jonge spelers. Hij was een oase van rust te midden van heethoofden als Zlatan, Mido, Andy van der Meyde, Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder. De Noor stond bekend als een echte teamspeler, een sociale jongen ook. Zo hielp hij John Heitinga ooit met een lekke band en suste hij een ruzie tussen Zlatan en Mido.

Zijn (levens)ervaring gebruikt Bergdølmo nu als re-integratie coach in Noorwegen. Hij helpt onder andere migranten zich te settelen.

Barry Hulshoff
Een verdediger met een grote staat van dienst bij Ajax, Hulshoff stond bekend om zijn afgezakte sokken en zijn lange haar, met baard. Hij oogde als een woeste krijger, maar zijn karakter was het tegenovergestelde. Binnen de lijnen was hij een harde verdediger als de situatie daarom vroeg. Hij speelde altijd in het belang van het team.

In Amsterdam is een brug naar Hulshoff vernoemd. Hij was de 1e Nederlandse voetbalprof die in een commercial was te zien (met zijn hond voor hondenvoer, en kreeg in natura betaald). De laatste jaren van zijn leven was hij begeleider van Matthijs de Ligt.

Hans Werdekker
De Haarlemmer combineerde zijn voetbalcarrière bij Willem II met zijn werk als timmerman. Toen Johan Cruijff hem in 1988 naar Ajax haalde, kon hij zijn hamer en zaag opbergen. Hij wist nooit echt door te breken bij Ajax en zijn verblijf in Amsterdam bleef beperkt tot 1 seizoen. Na zijn actieve voetbalcarrière werd Werdekker kicker bij een American Football-team en later weer timmerman.

John O’Brien
Speelde bij Ajax tussen 1999 en 2004. De Amerikaan scoorde bij zijn debuut, maar deed vanwege zijn uiterlijk - met rossige, halflange krullen en zijn geboorteplaats (LA) - eerder denken aan een coole surfdude dan aan een profvoetballer.

De stembussen zijn inmiddels gesloten. Later volgt meer informatie over de uitkomst!

Lees ook: Stem nu op jouw favoriete cultkeeper!

Tekst en beeld: Ajax.nl

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl