Throwback: 'Die branie mag Ajax nooit verliezen'

throwback-die-branie-mag-ajax-nooit-verliezen
throwback-die-branie-mag-ajax-nooit-verliezen

Socials

Ze reizen de hele wereld over, Sunnery James en Ryan Marciano, maar Amsterdam is hun thuis en Ajax hun club. Op een woensdagmiddag in 2016 troffen we het beroemde DJ-duo op een terras in het hart van de stad.

Jullie hebben beiden een groot Ajax-hart. Hoe is dat zo gekomen?
Sunnery:
"Als klein Amsterdams jongetje dat van voetbal houdt, is er maar één club en dat is Ajax. Ik droomde ervan om profvoetballer te zijn en Ajax was mijn lust en mijn leven. M’n kinderkamer hing vol met posters van al mijn Ajax-idolen."
Ryan:
"Bij ons thuis keken mijn vader, mijn ooms en opa altijd met zijn allen naar wedstrijden. Dan zaten ze in de huiskamer en ging het soms helemaal los. Ik was nog een klein jongetje en snapte het spel nog niet helemaal. Later begon ik het meer te begrijpen en werd ik al gauw een groot fan. Vanaf dat moment draaide bij mij alles om Ajax. Toen Ajax de Champions League won in 1995 namen mijn vader en mijn opa me mee naar het Leidseplein, waar we in een café belandden. Ik kon m’n ogen niet geloven, want overal om me heen stonden Ajax-spelers. Het grappige is dat ik op die dag voor het eerst in mijn leven een DJ had zien draaien. De aanwezigheid van al die spelers én die DJ maakte ontzettend veel indruk op me."
Sunnery:
"Ja, 1995 was magisch! Ik woonde in Amsterdam-Noord en mijn buurtvriend Patrick (Kluivert, red.) die twee straten verderop woonde, brak ineens door bij Ajax. De hele buurt was in rep en roer. Met zijn allen waren we Ajax. Onvergetelijk!"

Dit bericht bekijken op Instagram

Crew tonight! Let's gooo Ajax!!

Een bericht gedeeld door SUNNERY JAMES (@sunneryjames) op 24 Mei 2017 om 11:37 (PDT)

Wat was jullie 1e stadionervaring?
Ryan:
"Dat was in De Meer. Mijn vader nam mijn broertje en mij mee naar Ajax-NEC. Die sfeer, de staanplaatsen, de spanning, wauw."
Sunnery: "Ik kan me mijn 1e wedstrijd nog wel een beetje herinneren, alleen het gekke is dat ik niet meer weet tegen wie we speelden. Wat wél in mijn geheugen gegrift staat, is dat ik samen met mijn vader in de F-side zat en dat ik Dennis Bergkamp heldendaden zag verrichten. Hij nam de val aan en schoot ‘m met een prachtig lobje over de keeper heen. jongetje van een jaar of 9 zat ik vol bewondering te kijken. Daar zat ik dan tussen al die schreeuwende kerels, echt iedereen ging uit z’n dak. Best een heftige ervaring als je zo jong bent."

Als de één voor Ajax was geweest en de ander voor Feyenoord of PSV, waren jullie dan een even succesvol duo geweest?
Ryan:
"Ha ha! Nee! Dat zou veel te veel wringen denk ik."
Sunnery:
"Nee, dat had niet gekund. We zijn heel fanatiek en volgen de club op de voet. We hebben wel vrienden die niet voor Ajax zijn, maar met hen hebben we het ook liever niet over voetbal."

'Als ik Kluivert zie, denk ik nog steeds: 'Wauw!'

Wie is jullie all time Ajax-held?
Sunnery:
"Mijn grootste held is nooit Ajacied geweest. Ja, het is heel gek. Mijn grote held is Romario, een PSV’er. Het was altijd een dilemma want als Ajax tegen PSV speelde moest ik ineens kiezen tussen mijn held en mijn club. Uiteindelijk koos ik dan wel altijd voor Ajax. Maar als voetballer was Romario echt mijn voorbeeld."
Ryan:
"Voor mij is dat Jari Litmanen. Als klein jongetje bewonderde ik hem al enorm. Zoveel talent en zoveel rust."
Sunnery: "En natuurlijk Patrick (Kluivert, red.). Los van het feit dat hij een buurtgenoot van me was. Hij scoorde als ukkie de winnende in 1995! Hij is nog steeds een goede vriend en ook een voorbeeld. Als ik hem zie denk ik nog steeds ‘wauw, dat is Patrick Kluivert!’ Ja, dat gaat nooit meer weg. Hoe goed we elkaar ook kennen."

Dit bericht bekijken op Instagram

STOCKHOLM HERE WE COME!! ⚽️ #uelfinal #wzawzdb #sjrm

Een bericht gedeeld door Sunnery James & Ryan Marciano (@sunneryjamesryanmarciano) op 24 Mei 2017 om 4:24 (PDT)

De wereld rondreizen en tegelijkertijd de club op de voet volgen. Hoe gaat dat jullie af?
Sunnery:
"Als we in Amsterdam zijn, gaan we zo vaak mogelijk naar wedstrijden. Nu we allebei vader zijn dat natuurlijk wel een stuk lastiger."
Ryan:
"Wanneer je thuis bent wil je ook graag tijd doorbrengen met je gezin. Maar zodra het kan gaan we."

Veel supporters houden er wedstrijdrituelen op na. Hebben jullie dat ook?
Sunnery:
"Ja. Ik eet en drink niet tijdens wedstrijden. Dat brengt ongeluk. Als ik met een zak chips in mijn handen zit, heb ik het gevoel dat ik niet goed kan opletten. Ik moet blijven kijken, want als ik word afgeleid kan het mis gaan."
Ryan:
‘Ik heb geen vast ritueel. Ik hou ook wel van een drankje bij de wedstrijd. Ja, gewoon de gezelligheid eromheen. Dan kijk ik hoeveel tijd er nog is tot de rust en ik nog even een lekker drankje kan gaan halen, ha ha!’

Dit bericht bekijken op Instagram

SunneRyMero

Een bericht gedeeld door Sunnery James & Ryan Marciano (@sunneryjamesryanmarciano) op 19 Dec 2014 om 10:21 (PST)

Jullie hebben allebei kinderen. Zijn dat al Ajax-fans in de dop?
Sunnery:
"Ja, die worden al flink geïndoctrineerd!"
Ryan:
'Ik heb laatst het 1e Ajax-shirt gekocht voor mijn zoontje."

'Een beetje kapsones, dat mag van mij wel'

Hebben jullie een favoriet kampioensmoment?
Ryan:
"Jazeker. Seizoen 2013-2014, op de dag van de kampioenswedstrijd, zaten Sunnery en ik in een hotel in Miami. Het was bloedheet buiten en wij zaten op onze hotelkamer achter een laptopje te kijken naar de wedstrijd.'
Sunnery: "Na de wedstrijd zijn we in onze Ajax-shirts op het strand opgerend, totaal buitenzinnig, feestend, we waren kampioen! We stonden te springen als een stel idioten, zie je het voor je?'

Wat is volgens jullie het Ajax-signatuur?
Ryan:
"De branie, de bravoure. Een beetje kapsones zelfs, dat mag van mij wel."
Sunnery:
"Ja, Ajax is echt een club met branie.  En die mogen we nooit verliezen."

Lees ook: Giovanni: dankzij Pélé en zijn vader een geboren voetballer

Tekst: Ajax.nl
Beeld: Sunnery James & Ryan Marciano

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl