Throwback: Uit het fotoalbum van Matthijs de Ligt

throwback-uit-het-fotoalbum-van-matthijs-de-ligt
throwback-uit-het-fotoalbum-van-matthijs-de-ligt

Socials

In deze rubriek haalt een Ajacied aan de hand van foto’s bijzondere herinneringen op aan zijn jeugdjaren. In deze aflevering bladeren we door het fotoalbum van de (toenmalige) aanvoerder van Ajax 1: Matthijs de Ligt.

1e jaar Ajax seizoen 2009-2010
"Mijn 1e jaar bij Ajax was heel erg leuk. Het team bestond uit enkele jongens die inmiddels bekend zijn zoals Justin Kluivert, Donyell Malen, Bobby Adekanye en Navajo Bakboord. Casimir Westerveld was de trainer. Als persoon was ik een bescheiden jongen en keek ik eerst even de kat uit de boom. Mijn positie op dat moment was middenvelder. Dat ging goed. Dat jaar hadden we veel toernooien, in binnen- en buitenland. Vooral de toernooien op Mallorca en in Tsjechië kan ik me nog wel herinneren."

Bijnaam
"Dikke kop heb ik daar hè? Mijn bijnaam was 'Dikkie'. Dat was in de D1 van 2011-2012. Dat jaar kan ik me nog heel goed herinneren. Een seizoen eerder was ik doorgeschoven, maar dat jaar zat ik weer bij mijn eigen lichting. Ik kwam in een groeispurt terecht, werd groter en forser. Zelf had ik moeite met de verwachtingen die ze op dat moment van me hadden, omdat ik het jaar daarvoor was overgeplaatst. Ik moest elke wedstrijd de beste zijn. Dat jaar ging ik ook naar de middelbare school. Ik was toen echt nog niet de jongen die ik nu ben. Als persoon heb ik me in deze periode enorm ontwikkeld. Toendertijd was ik nog een dikkerdje, haha!"

"We werden dat seizoen kampioen, speelden de kampioenswedstrijd bij Alphense Boys tegen Feyenoord. Noa Lang speelde toen nog bij Feyenoord, weet ik. Ik scoorde en het werd 1-1, op onderling resultaat werden we kampioen. Die andere foto is bij mijn 8e verjaardag waar ik mijn 1e Ajax-shirt kreeg. Ik ben altijd al Ajax-fan geweest en bekeek de wedstrijden van Ajax vroeger ook al in de ArenA."

Topseizoen 2013-2014
"We wonnen alles in het jaar 2013-2014, Ajax C1 was echt heel erg goed. AFC was de enige ploeg waarvan we verloren. Vraag me niet hoe, maar het gebeurde. Verder wonnen we alles. Dat seizoen hadden we op bijna elke positie de beste speler van Nederland."

"Rond de bekerfinale tegen PSV (1-4 winst) op de Herdgang was het bloedheet. Normaal gesproken was Navajo Bakboord aanvoerder en stond hij centraal achterin. Die wedstrijd was Navajo geblesseerd en stond ik 'noodgedwongen' in de verdediging. Daarvoor speelde ik de hele Ajax-jeugd op het middenveld, vaak op '6' en heel soms op '8'. Ik stond die wedstrijd voor het eerst achterin en daar ben ik vanaf toen blijven staan. De kampioenswedstrijd was niet zo speciaal. We versloegen Almere City met 9-0 en ik speelde alleen de 1e helft. Ik werd in de pauze eruit gehaald, ik kreeg rust. De wedstrijd was toch al beslist.''

"De wedstrijd om het landelijke kampioenschap in Barendrecht tegen Feyenoord werd een heel zware. We kwamen met 2-0 achter, en stonden door een rode kaart met 10 man. Nadat we de 2-2 maakten, kregen we nog een rode kaart en moesten we verder met 9 man. Ik was doodop, kreeg kramp en moest in de spits gaan lopen. Met mijn laatste energie versierde ik in de verlenging een penalty die Noa Lang vervolgens binnenschoot. Schitterend. Dit seizoen was wel een van mijn mooiste en succesvolste jaar uit mijn jeugd."

Talent van de Toekomst 2015-2016
"Ik heb hier een dunner hoofd en een ander kapsel. Ik zie er iets volwassener uit op deze foto. Op dit moment was ik enorm trots. De prijs 'Talent van de Toekomst' is een prijs die veel goede spelers hebben gewonnen. Ik was daar heel erg blij mee. Toen had ik niet verwacht nu aanvoerder van Ajax 1 én international te zijn. Zeker niet zelfs, ik denk dat niemand het had verwacht maar het is heel snel gegaan. Individuele prijzen zijn mooi. Het jaar hiervoor werd ik beste speler op de Copa Amsterdam en de Future Cup. Ik merkte dat mensen mij steeds meer in het vizier kregen. Mensen herkenden mij en m’n naam werd steeds vaker genoemd.''

GOLDEN SELFIE! 🤵

We’re proud of you, Matthijs! ♥️🥇#GoldenBoy2018 pic.twitter.com/51T3U5Xurb

— AFC Ajax (@AFCAjax) 17 december 2018

Golden Boy-award 2018
"Ik ben heel blij dat ik deze prijs heb gewonnen. Als je kijkt naar de namen die de Golden Boy in het verleden hebben gewonnen is dat een mooi rijtje. Ik ben super trots om tussen namen als Paul Pogba, Kylian Mbappé Lionel Messi en Rafael van der Vaart te staan. Wat deze prijs voor mij nog mooier maakt is het feit dat ik deze als 1e verdediger win. Het is een grote eer.''

Lees hier de vorige aflevering met Ryan Gravenberch

Tekst: Ajax.nl
Beelden: Ajax.nl/Louis van de Vuurst & Gerard van Hees & Matthijs de Ligt

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl