UPDATE CULTELFTAL | Dijks maakt achterhoede compleet

update-cultelftal-dijks-maakt-achterhoede-compleet
update-cultelftal-dijks-maakt-achterhoede-compleet

Socials

We maken deze week per linie de opstelling van ons cultelftal bekend. Morgen (30 april) gaan we om 10:00 uur verder met de rechtshalf. Om 12:00 en 14:00 uur volgen respectievelijk de linkshalf en de nummer '10'.

Het elftal ziet er tot dusver als volgt uit:
Jeroen Verhoeven (doelman)
Hatem Trabelsi (RB), Davinson Sánchez (RCV), Heiko Westermann (LCV), Mitchell Dijks (LB)

RB - HATEM TRABELSI
De Tunesiër kwam in de zomer van 2001 naar Amsterdam en was succesvol. Hij won met Ajax 2 landstitels, de KNVB Beker en 2 keer de Johan Cruijff Schaal.

‘De Stroomtrein’ verovert de harten van de Ajacieden
Met zijn rushes aan de rechterflank en energie in spel, verovert Trabelsi al vlot de harten van de Ajacieden. De back is een bijzondere verschijning. Met zijn atletische postuur is hij opvallend en dat is zijn 1e kennismaking met Ajax ook. Als de Amsterdammers in de zomer van 2001 in
Apeldoorn een oefenwedstrijd spelen tegen RKHVV, baart Trabelsi opzien. Bij een 8-0 voorsprong besluit de verdediger met een spijkerharde tackle op te treden. Onnodig, maar het laat zien dat de back hard kan zijn als het moet.

Eerder op de dag verbaasde de Noord-Afrikaan ook al zijn teamgenoten, maar vooral zijn trainer: Co Adriaanse. De back, die toen op stage was bij Ajax, kwam zonder voetbalschoenen aan in Apeldoorn. Uiteindelijk maakte de verdediger zijn 1e minuten in Amsterdamse dienst op het schoeisel van assistent-trainer Peter Boeve.

De rest is geschiedenis: ruim 5 seizoenen zou de Tunesiër het vaste gezicht op de rechtervleugel van de Amsterdamse verdediging.

Onze definitie van een cultspeler:

Voetballer die zeer geliefd is bij (een klein deel van) het publiek, ondanks relatief (meestal) weinig succes. Bij het horen van de naam is er direct sprake van herkenning en enige nostalgie.

RCV - DAVINSON SÁNCHEZ
In de zomer van 2016 kwam de Colombiaan over naar Ajax. Met Atlético Nacional had hij kort daarvoor de Copa Libertadores, de Zuid-Amerikaanse equivalent van de Champions League, gewonnen. De verwachtingen waren dan ook hooggespannen, maar Sánchez loste ze ogenschijnlijk probleemloos in. Door zijn spijkerharde tackles, fysieke duels en passievolle spel groeide hij uit tot een lieveling van het publiek.

Met Ajax bestormde hij dat seizoen Europa. De finale van de Europa League werd bereikt, maar ging helaas verloren tegen Manchester United (0-2). Een aantal maanden eerder kreeg Sánchez de fans in de ArenA op de banken door met een fabelachtige omhaal te scoren tegen AZ.  

Ook bij zijn teamgenoten was Sánchez populair. Dat kwam niet alleen door zijn sterke prestaties, maar ook door zijn vrolijke humeur buiten het veld. Zo is bekend dat de verdediger regelmatig de heupen liet swingen in de kleedkamer, samen met onder meer Bertrand Traoré.

Ajax Ganzenbord
Sánchez stal de harten van de Ajax-fans eveneens door deel te nemen aan het ‘Ajax Ganzenbord’. Samen met landgenoot Mateo Cassierra en Andre Onana speelde hij dit spel. Het uitvoeren van oer-Hollandse spelletjes en het zingen en uitspreken van Nederlandse liederen & gezegden zorgden voor hilariteit alom.

Bekijk hieronder ook: ⤵️

  • Ganzenbord deel 2

  • Ganzenbord deel 3

LCV – HEIKO WESTERMANN
De verdediger speelde het grootste gedeelte van zijn carrière in Duitsland. Daarna koos hij voor een uitstapje bij het Spaanse Real Betis en vervolgens streek hij in de zomer van 2016 in Amsterdam neer. De Duitser kreeg gelijk het vertrouwen van Peter Bosz in een wedstrijd tegen PAOK in de voorronde van de Champions League. Ondanks het ongelukkige optreden van de verdediger won Ajax in Griekenland met 1-2.

Na afloop kon de wereldkampioen (WK 2014, Brazilië) er wel om glimlachen. “Veel van mijn debuutwedstrijden waren een catastrofe. Van Greuter Fürth tot aan het Duitse elftal. Ik speelde steeds slecht tijdens mijn debuut, maar al die wedstrijden eindigden in een overwinning”, zei Westermann met een knipoog.

Autoritjes met Matthijs de Ligt
Westermann speelde in totaal slechts 8 officiële duels voor Ajax. Toch groeide hij door zijn overkomen uit tot een geliefd persoon bij de Ajax-fans. Dat had ook te maken met zijn gedrag buiten de lijnen. Zo oogstte de keurige Duitser lof omdat hij teamgenoot Matthijs de Ligt (had toen nog geen rijbewijs) soms na trainingen bij zijn ouderlijk huis afzette.

“Dat is denk ik 3 keer voorgekomen. Het was 10 minuutjes rijden, dus voor mij was het de normaalste zaak van de wereld”, zei hij daar zelf over. De voormalig Ajacied werd er nog hoogstpersoonlijk voor bedankt door de oma van De Ligt. Haar comment op Facebook, geplaatst onder het officiële bericht van Ajax dat Westermann zou gaan vertrekken, ging viral.

Op internet zijn overigens meer pareltjes van Westermann te vinden. Van zijn eigen slogan werd bijvoorbeeld ook een nummer uitgebracht: 'HW4, halb mensch, halb tier’.

MITCHELL DIJKS - LB
Natuurlijk kan en mag in de achterhoede 1 naam niet ontbreken: Mitchell Dijks. Een Noord-Hollander met een hoog aaibaarheidsgehalte, een open boek bovendien. Wie Dijks ook tegenover zich heeft, hij zal zich nooit anders voordoen. En interviews met hem zijn zelden clichématig.

Frank de Boer was de trainer die Dijks liet debuteren. Gevraagd naar de linkspoot, dan memoreert hij aan een moment dat zich afspeelde in de jeugd van Ajax. Na zijn debuut in Ajax 1 dacht de linksback op de goede weg te zijn, maar volgens De Boer liet de Noord-Hollander zich te makkelijk afleiden.

Tatoeage op de kuit
"Bepaalde randzaken vond hij toen veel belangrijker. Dat heb ik hem 2 jaar lang proberen duidelijk te maken, maar het kwartje viel niet. Een tatoeage op je kuit laten zetten, 2 dagen voor de wedstrijd, dat is niet professioneel. Als dat belangrijker is dan een wedstrijd van Ajax 1, tja..”, verzuchtte De Boer.

Overigens zou het kwartje alsnog vallen bij Dijks, want na 2 jaar keerde hij terug bij Ajax. Een vaste basisplaats zou hij niet verdienen en dus vertrok hij naar het Italiaanse Bologna, waar hij erg wordt gewaardeerd.

Met zijn rushes en tackles aan de linkerkant groeide de verdediger uit tot lieveling van de supporters. Ook met zijn daden buiten het veld raakte hij veelvuldig in opspraak. Zo waren zijn teamgenoten vaak genoeg slachtoffer van zijn grappen.

Ook haalde hij regelmatig de landelijke media met (flamboyante) uitspraken over wat hij naast het voetbal allemaal deed. Wie van die verhalen een impressie wil krijgen, doet er goed aan om de afleveringen van 'Andy in de auto' met Dijks terug te kijken.

Lees ook: De ultieme cultkeeper van Ajax is bekend: Jeroen Verhoeven

Tekst: Ajax.nl
Beeld: Ajax.nl

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl