Ajax bracht in het voorjaar van 2018 het officiële Ajax-kookboek 'Koken met 3 Sterren' uit. Diverse spelers, trainers en Ajax-prominenten gaven niet alleen hun favoriete gerecht prijs, ze legden ook uit hoe die te bereiden. In deze aflevering de andijvie van Donny van de Beek.
'Mijn moeder kookt steevast te veel. Pannen vol staan er op het vuur. Gelukkig maar, want bij ons thuis in Nijkerkerveen staat de deur altijd open. Er zitten meestal minimaal acht man aan tafel. Een keuken vol gezelligheid en iedereen kan aanschuiven. Vrienden van mij en mijn broertje prikken graag een vorkje mee. Dat is al zo sinds mijn broertje en ik klein waren. Mijn moeder is een keukenprinses en zorgt altijd voor iets bijzonders. De ene dag is het Aziatisch, de andere dag Hollandse bloemkool.'
'Doordat ik van huis uit altijd alles moest proberen voordat ik iets bestempelde met ‘niet lekker’, ben ik nu een makkelijke eter. Ik vind het leuk om nieuwe smaken te ontdekken en heb er juist plezier in om onbekende gerechten uit te proberen. Zo at ik laatst kikkerbilletjes. Best lekker!'
'Die smaak doet me denken aan vroeger''Nieuwe smaken, van Japans tot aan Mexicaans, ik vind het allemaal heel lekker en interessant, maar er gaat niets boven de vertrouwde stamppot andijvie van mama met een lekker speklapje erbij. Die smaak doet me zo denken aan vroeger en aan die lange tafel vol vrienden en familie. Een warm huis en pannen op het vuur. Probeer het zelf maar, geloof me, het recept is onovertroffen. Als ik dat ruik, dan ruik ik thuis.'
Lees ook: Zelf koken: de Marokkaanse Tajine van Mama Ziyech
Bekijk ook: Ten Hag: 'Gezondheid op de eerste plaats'
Foto's: Ajax.nl/Jasper Ruhé