100 goals Tadic | Serviër in illuster rijtje

Tadic Web
Tadic Web

Honderd goals voor Ajax 1. Met zijn doelpunt tegen Sparta schaart Dusan Tadic zich in een rijtje met prachtige Ajacieden. Van Santiago Bernabéu tot een kolkende Johan Cruijff ArenA, de Serviër maakte ze overal.

Tags

  • #Tadic

Socials

Sinds zijn komst in 2018 manifesteert Dusan Tadic zich als dé leider van de Amsterdammers van de laatste jaren. Het debuut van de Serviër vond plaats op 25 juli 2018 in de tweede voorronde van de UEFA Champions League tegen Sturm Graz. Tegen diezelfde tegenstander maakte Tadic op 1 augustus 2018 zijn allereerste goal in het wit-rood-wit.

Juichen in Europa
Na zijn goal tegen de Oostenrijkers was Tadic nog achttien keer trefzeker in Europees verband. Daarin zijn Bayern München, PAOK, BSC Young Boys, AEK Athene en Benfica zijn favoriete tegenstanders. Hij was tegen al deze ploegen twee keer trefzeker. Eén van Tadic' bekendste doelpunten in Europees verband was ongetwijfeld de heerlijke knal in de kruising op bezoek bij Real Madrid.

In Venlo maakte de Serviër zijn eerste Eredivisie-goal. Op 18 augustus 2018 besliste Tadic in de slotseconden, vanaf de stip, de uitwedstrijd bij VVV-Venlo: 0-1. Penalty's waren vaak een koud kunstje voor de aanvoerder van Ajax. 31 keer trof hij doel vanaf de stip. Ook vrije trappen waren af en toe aan Tadic besteedt, drie stuks om precies te zijn. Een corner promoveren tot doelpunt lukte hem vier keer. De overige goals (62) kwamen allemaal uit open spel, wat zijn totaal op honderd brengt.

Zijn doelpuntenaantal in Nederland staat, na zijn 100e tegen Sparta, op 81. Daarvan werden er acht in de KNVB Beker gemaakt en 73 in de Eredivisie. Opvallend detail is dat Tadic, sinds zijn komst in 2018, geen enkele Eredivisie-wedstrijd miste. Sterker nog: de huidige aanvoerder van de Amsterdammers kwam in slechts zes wedstrijden, sinds zijn toetreding tot de Amsterdammers, niet in actie: vier keer in de beker en twee keer in Europees verband. Zijn aantal officiële wedstrijden voor Ajax 1, na honderd goals, staat op 225. Daarin droeg hij 168 keer de aanvoerdersband. Met Tadic op het scorebord verloren de Amsterdammers daarentegen zelden in de Eredivisie: 58 zeges, één nederlaag en vier gelijke spelen.

Dodelijk binnen de zestien
Honderd goals waarvan 95 binnen de zestien. Tadic maakte slechts vijf goals buiten het zestienmetergebied voor Ajax. Als we verder inzoomen op de manier van scoren is het duidelijk dat Tadic' linkerbeen veelvuldig te machtig was voor keepers in binnen- en buitenland. De Serviër scoorde tachtig keer met links, veruit de meeste. Achttien keer vertrok de bal vanaf zijn rechtervoet.

Tadic Lichaamsdelen NL Copy

Slechts één keer deed plaatste Tadic zijn hoofd succesvol achter het speeltuig, op 28 oktober 2018, thuis tegen Feyenoord. Op 14 september 2019, in het thuisduel met sc Heerenveen, was het zelfs zijn rug dat ervoor zorgde dat Ajax scoorde. De Friezen zijn tevens de favoriete tegenstander van Tadic. In elf ontmoetingen was de aanvaller tien keer trefzeker, het meest van alle teams.

Fit & favoriete dag
Tadic' fitheid is één van zijn geheimen om al jaren op topniveau te acteren bij de Amsterdammers. Wellicht dat zijn fysieke gesteldheid verklaart dat hij veruit de meeste goals in het laatste kwartier maakte.

Tadic Kwartieren NL (1) Copy

Ajacieden konden in vierenhalf seizoen bijna op iedere dag juichen om een goal van de aanvaller. Alleen op maandag scoorde Tadic nog niet. Zaterdag (25) en zondag (40) zijn de favoriete dagen van de Serviër, terwijl doordeweeks de woensdag hem goed afgaat met twintig treffers.

Afgaande op het seizoen heeft de aanvoerder van Ajax geen sterke voorkeur. Hij levert, altijd en overal.

Tadic Maanden NL Copy

Van 'Goaltjes Piet' tot de nieuwste mijlpaal voor Tadic
Ondanks deze geweldige statistieken van Tadic is hij lang niet de enige met deze mooie mijlpaal. Piet van Reenen is sinds hij zijn laatste doelpunt als Ajacied maakte onze onbetwiste topscorer. Van 1929 tot 1942 scoorde ‘Goaltjes Piet’, zoals zijn bijnaam en tegelijk ook koosnaam luidde, maar liefst 273 keer. Van Reenen had daar 237 wedstrijden voor nodig. Een werkelijk fantastisch moyenne. Al kan daarbij wel worden aangetekend dat Van Reenen zijn doelpunten maakte in een tijdperk waarin het voetbal in Nederland nog een zuivere amateursport was. De bijdrage die de Utrechter leverde aan Ajax' Gouden jaren dertig was hoe dan ook imposant. Op de eerste twee landstitels die de club haalde in 1918 en 1919, won Ajax in dat decennium maar liefst vijf landskampioenschappen. Het totaal van ‘Goaltjes Piet’ zal misschien nooit worden overtroffen.

Drie Ajax-giganten uit een andere bloeiperiode staan ook hoog op onze ranglijst van all-time clubtopscorers. Johan Cruijff kwam het dichtst bij Van Reenen. De beste Ajacied ooit speelde 369 wedstrijden en liet de Ajax-fans daarin 271 keer juichen. Cruijff maakte zijn eerste doelpunten in de jaren ’60, begin jaren ’70 en in de jaren ’80, toen hij terugkeerde als Ajacied.

Sjaak Swart maakt de top-drie compleet. Mister Ajax doelpuntte 228 keer in zijn 603 wedstrijden in de hoofdmacht. Swart werd weliswaar geen topscorer, hij is uiteraard wel de Ajacied met de meeste wedstrijden op zijn naam. Ook dat record wordt vermoedelijk nooit - of in elk geval niet snel - meer verbroken. 

Henk Groot is de laatste Ajacied die de grens van 200 doelpunten doorbrak. De goaltjesdief scoorde van 1959 tot 1969 207 keer. Groot moest zijn carrière vanwege een ernstige blessure voortijdig, maar wel na 305 wedstrijden, beëindigen. Wie weet hoe ver de Zaankanter had kunnen komen als hij fit was gebleven.

Suárez de laatste
Dat het maken van minimaal honderd doelpunten in Ajax 1 geen eenvoudig taak is bewijst de statistiek van Luis Suárez. De oud-spits was namelijk de laatste Ajacied die zich in het rijtje schaarde. Met zijn goal op 28 juli 2010 in de voorronde van de Champions League tegen PAOk maakte hij zijn 100e voor Ajax.

Gerelateerde artikelen

Team Juicht Tegen Sparta

In beeld | Ajax - Sparta

Ajax heeft zondag een overtuigende zege op Sparta geboekt: 4-0. Dusan Tadic (2), Kenneth Taylor en Mohammed Kudus waren trefzeker tegen de Rotterdammers. Bekijk hier alle beelden van het duel in Amsterdam.

Tags

  • #AJASPA

Socials

Tadicbergwijn1280

Dit was Ajax - Sparta: 4-0

Dankzij treffers van Dusan Tadic (2), Mohammed Kudus en Kenneth Taylor heeft Ajax met 4-0 gewonnen van Sparta. In dit liveblog blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen vanuit de Johan Cruijff ArenA.

Tags

  • #AJASPA

Socials

Trainingheader

In beeld | Afsluitende training voor Sparta-thuis

Ajax heeft zaterdag de laatste voorbereidingen getroffen richting het thuisduel met Sparta. De ploeg van John Heitinga treft de Spartanen zondagmiddag vanaf 16:45 uur in de Johan Cruijff ArenA.

Tags

  • #AJASPA

Socials