Aanwinst Tyton: 'Ik heb geen moment getwijfeld'

Afgelopen week tekende Przemyslaw Tyton bij Ajax een contract tot het einde van dit seizoen, om zo de afwezigheid van Remko Pasveer en Jay Gorter op te vangen. Wij spraken de 35-jarige Pool vlak voor zijn eerste training op de Toekomst.

Tags

  • #Tyton

Socials

Vanwege zijn verleden in Nederland spreekt de doelman nog een beetje Nederlands. "Het is lang geleden dat ik Nederlands heb gesproken maar ik begrijp de taal nog altijd heel goed. Ik heb vele jaren in Nederland gespeeld en daar heb ik goede herinneringen aan", begint de doelman.

Rollercoaster
De afgelopen weken waren intens voor Tyton. "Anton Scheutjens, de keeperstrainer, belde me terwijl ik thuiszat. Ik was verbaasd, want ik had het totaal niet verwacht. Hij vertelde dat Ajax een keepersprobleem had en me graag wilde zien. Ik hoefde daar natuurlijk geen twee keer over na te denken. Ik heb mijn spullen gepakt en ben direct hierheen gekomen."

De komst naar Amsterdam betekent ook een hereniging met trainer Erik ten Hag. Tyton kent Ten Hag uit zijn tijd bij PSV. "Het was lang geleden dat we elkaar hadden gezien. Zodra we elkaar zagen, begonnen we allebei te glunderen. We mogen elkaar en weten hoe we te werk gaan. Hij kent mij en ik ken hem. Dat is ook een reden waarom ik denk dat ik in dit team pas."

Goed gevoel over Nederland
De 35-jarige doelman heeft goede herinneringen aan zijn eerdere periodes in Nederland. "Mijn carrière is hier begonnen. Eerst bij Roda JC en daarna bij PSV. Toen ik deze kans bij Ajax kreeg heb ik ook geen moment getwijfeld. Ten eerste omdat het een grote club is en ten tweede omdat ik hele goede herinneringen heb aan het voetballen in Nederland."

In het verleden stond Tyton enkele malen tegenover Ajax. Daar hield de doelman goede en slechte herinneringen aan over. "Eén van de goede was het stoppen van een belangrijke penalty namens Roda JC. Dat was een fantastisch moment. Het was in het begin van mijn carrière én een belangrijke wedstrijd."

Bij zijn vorige club, het Amerikaanse FC Cincinnati, had de sluitpost enkele Nederlandse vrienden. "Jaap Stam was de trainer, Ron Jans destijds sportief directeur en onder andere Siem de Jong was actief als speler."

Klaar voor het team
Ondanks zijn persoonlijke ambities is het team het belangrijkste voor de Pool. "Het is een belangrijk moment in het seizoen, dus mijn persoonlijke doelen zijn er wel, maar het team heeft de prioriteit. Ik wil het team keuzemogelijkheden geven, dat is mijn grootste doel."

Tyton had, op deze leeftijd, niet verwacht om nog voor een club als Ajax gevraagd te worden. "Soms krijg je onverwachte kansen in het leven en die heb ik met beide handen aangegrepen. Als Ajax me nodig heeft, ben ik klaar."

Tags

  • #Tyton

Socials

Gerelateerde artikelen

Veld II 880

Liveblog | Vrolijke gezichten tijdens afsluitende training

Ajax speelt dinsdag de returnwedstrijd in de achtste finale van de UEFA Champions League tegen Benfica. Het heenduel eindigde in 2-2. Maandag schuiven trainer Erik ten Hag en Sébastien Haller aan voor de persconferentie. Later traint de selectie op sportcomplex de Toekomst.

Tags

  • #UCL
  • #AJABEN

Socials

Tyton 880

Ajax contracteert Przemyslaw Tyton

Ajax heeft overeenstemming bereikt met Przemyslaw Tyton. De doelman tekent een contract dat per direct ingaat en loopt tot en met het eind van dit seizoen, 30 juni 2022. De 35-jarige keeper was transfervrij en sluit vanaf deze week aan bij de selectie van Ajax 1. Vanwege de blessures van Maarten Stekelenburg, Remko Pasveer en Jay Gorter was Ajax per direct op zoek naar extra invulling van deze positie.

Tags

  • #Tyton

Socials