Ajax bekrachtigt samenwerking met tien nieuwe Partnerclubs

Header1280 (1)
Header1280 (1)

Ajax is tien Partnerclubs rijker. Afgelopen woensdag werd de samenwerking officieel bekrachtigd met een bijeenkomst op sportcomplex de Toekomst.

Tags

  • #ACA

Socials

Namens de Ajax Coaching Academy stipt Corné Groenendijk het grote belang uit naam van Ajax aan. "Geweldig dat er weer tien Partnerclubs aansluiten bij Ajax. Mooie namen ook, bijvoorbeeld Hollandia dat terugkeert op het oude nest om het zomaar te zeggen. Het is een goed signaal dat clubs ervoor kiezen om met ons samen te werken op basis van inhoud. Hoe kunnen we samen jeugdvoetballers beter begeleiden en opleiden?"

"Voor Ajax is het belangrijk om clubs aan ons te binden, omdat we graag support in onze eigen stad en de omgeving hebben. Voor de Partnerclubs is juist het erg waardevol om in samenwerking met Ajax hun inhoudelijke programma’s verder te verbeteren. Dat maakt echt dat het win-win is.”

Naast het door Groenendijk al genoemde HVV Hollandia zijn ook negen andere verenigingen officieel aan Ajax verbonden. Het gaat om AMVJ, Atletico Club Amsterdam, SV BSM, DTA Fortius, NFC, ASC Waterwijk, FC Weesp, ZSGOWMS en R.K.V.V. DEM.

Geslaagde aftrap
In bijna alle gevallen was de samenwerking in de praktijk al gestart. Sander Middelbeek leidde als consultant Partnerclubs bij de ACA de sessie in goede banen en keek terug op een succesvolle avond.

"De Partnerclubs willen graag het nieuws naar buiten brengen om hun posities te versterken. Het bekendmaken van de samenwerking kan helpen bij het werven van nieuwe leden, het werven van nieuw talent, het werven van nieuwe trainers en bepalen van nieuwe kaders. Wat de avond vooral heeft opgeleverd is dat de Partnerclubs naar buiten toe kunnen treden. Mooi dat het nu officieel bekrachtigd is."

Keeper van Partnerclub blinkt uit
Het programma bestond – naast het zetten van de handtekeningen en een officieel fotomoment – uit een aantal presentaties. Zo deden Middelbeek en Glenn van Zoolingen namens de ACA hun verhaal, en verzorgde Bram Berkhout een inkijkje in de jeugdscouting van Ajax. Tussen de bedrijven door, en ook tijdens het eten, stond de UEFA Youth League-wedstrijd van Ajax O18 bij MTK Budapest aan op het grote beeldscherm. Dat uitgerekend een exponent van een nieuwe Partnerclub uitblonk en Ajax O18 een plek in de volgende ronde bezorgde, kon volgens Middelbeek niet toepasselijker.

"Dat maakte het wel extra bijzonder. Een buitenstaander zou misschien kunnen denken: BSM, wat moet Ajax daarmee? Maar dan ben je niet goed ingelezen en goed ingevoerd. Het is een kleine club, die twee topkeepers heeft afgeleverd: de broertjes Charlie en Tommy Setford. Alleen daarmee al is de waarde enorm en de moeite waard om een partnership aan te gaan. Als één van de twee, Tommy, vlak voor tijd bij een 0-1-voorsprong een penalty stopt, dan is dat natuurlijk geweldig. Ook met BSM loopt de samenwerking in de praktijk al wat langer, maar mooi dat het nu in het jaar van hun honderdjarig jubileum bekrachtigd is."

‘Eervol’
Alle nieuwe Partnerclubs hadden een (kleine) delegatie naar de Toekomst afgevaardigd. Namens BSM waren dat Stefan de Krijger en Xander Frencken, respectievelijk technisch jeugdcoördinator en voorzitter van de jeugdcommissie. "Eervol om hier te zijn”, sprak De Krijger. Wat hoopt hij uit de samenwerking te halen?

"Wij verwachten gebruik te maken van de kennis en expertise die er bij Ajax is. Wij willen ook graag op een bepaalde manier voetballen en die visie komt overeen met wat er bij Ajax gebeurt. Wij hopen hier aanknopingspunten in te vinden en daarmee de volgende stap te kunnen maken. Wellicht dat er in de toekomst een uitwisseling met trainers kan zijn: dat coaches waar wij talent in zien bij Ajax een kijkje in de keuken kunnen krijgen en mogen ervaren wat er van trainers op dit niveau gevraagd wordt. Aan de andere kant hopen wij talenten, zoals de broertjes Setford, klaar te stomen voor hetgeen bij Ajax wordt gevraagd."

Misschien wel één van de hofleveranciers van de jeugdopleiding van Ajax is DTA Fortius. Namens de Amsterdamse club waren Waltoo Dors en Orson Naarendorp aanwezig. "Het moment is aangebroken dat we eindelijk officieel een partnership kunnen tekenen bij Ajax", sprak Naarendorp vol trots.

"Wij hadden al aardig wat contact met Peter Musters (professioneel jeugdscout, red.) omdat er toch veel talent bij ons rondloopt. Wekelijks zijn er wel scouts aanwezig. Op gegeven moment werd gevraagd waarom we bij eigenlijk bij AZ zaten en niet bij Ajax. Toen hebben wij gezegd: 'de bal ligt bij jullie'. Al met al was het voor ons een ABC-tje. DTA Fortius is een Amsterdamse club. Wij horen gewoon bij Ajax."

'Groeien onder de vleugels van Ajax’
Dors is toekomstig voorzitter en verwacht mede door het partnership met zijn club een succesvolle, nieuwe fase in te gaan. "We zien de toekomst vol vertrouwen tegemoet en zien heel veel heil in wat er te gebeuren staat", sprak Dors, die aangaf de samenwerking open aan te willen gaan.

"Ajax staat in de top. Jij als kleinere organisatie moet vooral leergierig zijn, goed naar de grote broer kijken en vooral veel willen opsteken. Natuurlijk moet je ook je eigen visie hebben, maar wat is er mooier dan onder de vleugels van Ajax door te groeien?"

Wat betreft opleiden beschikken Fortius en Ajax over hetzelfde DNA. "Ik denk dat wij brutale spelers opleiden, die met lef en altijd vooruit durven te voetballen, en daarnaast ook een winnaarsmentaliteit proberen te creëren", stelt Naarendorp. "Ik kom regelmatig bij Ajax en als ik kijk naar de spelers die hier rondlopen, denk ik dat we soortgelijke spelers opleiden."

Gerelateerde artikelen

AFC2

Kick-off zit erop: een nieuw seizoen samen opleiden met Partnerclubs

De Ajax Coaching Academy werkt in Nederland samen met ruim veertig Partnerclubs. Ajax biedt een opleidingslijn aan, waarbij planmatig kennis met die verenigingen wordt gedeeld. In de afgelopen weken vonden bij Partnerclubs AFC en FC Weesp twee kick-offs van een nieuw seizoen van samenwerking plaats.

Tags

  • #ForTheFuture

Socials