Verslag | Ajax blijft steken op gelijkspel in Tilburg

Tadicwilaja3

Ajax is er niet in geslaagd de laatste wedstrijd voor de winterstop te winnen. Op bezoek bij Willem II werd het 1-1. Ajax kwam via Antony al snel aan de leiding, maar kort na rust volgde de gelijkmaker van de thuisploeg.

• #WILAJA

Ajax gaat als koploper de winterstop in, maar wel met een katertje. De voorsprong op PSV bedraagt nu één punt. De Eindhovenaren zijn over tweeënhalve week de volgende tegenstander. Die kraker in de Johan Cruijff ArenA luidt een maand vol met topwedstrijden in.

Zelfde elf namen
Ajax trad in het Koning Willem II Stadion aan met dezelfde basiself als tegen ADO Den Haag (2-4). In Den Haag legde de ploeg van Erik ten Hag een uitstekende eerste helft op de mat, waarin een 0-4-voorsprong werd genomen. Na rust viel Ajax (ver) terug.

Vier dagen later was vooral het begin heel goed. Ajax kende in Tilburg een droomstart. Al in de vierde minuut werd de score door Antony geopend. Klaas Jan Huntelaar gaf de bal af op zijn collega-aanvaller, die met links uithaalde. Het zicht van goalie Robbin Ruiter werd wat gehinderd, omdat de Braziliaan de bal door de benen van een Tilburgse verdediger speelde. Daarmee was de 0-1 een feit.

Ajax had daarmee wat het hebben wilde, maar voor rust in het Amsterdamse spel zorgde het niet. In het vervolg van de eerste helft hadden de Ajacieden weliswaar veel de bal, maar veel gevaar leverde dat niet op.

Sterker nog, op de counter was Willem II het dreigendst. De Tilburgers kregen twee kansen, maar beide keren stond Andre Onana op zijn post. De Kameroener redde eerst op een inzet van oud-Ajacied Ché Nunnely en stuitte vervolgens ook spits Kwasi Wriedt.

Dompers in begin tweede helft
In het openingskwartier na rust incasseerde Ajax twee klappen. In de 54e minuut volgde eerst de gelijkmaker, via Wriedt. De spits draaide weg bij Perr Schuurs en maakte de 1-1. Drie minuten later viel Davy Klaassen ook nog geblesseerd uit. Zijn vervanger was Jurgen Ekkelenkamp.

Tussendoor was Ajax overigens dichtbij de 1-2 geweest. Tadic schoot in kansrijke positie op de keeper, waarna de aanval doorliep en Huntelaar over kopte.

In het laatste halfuur jaagde Ajax op de gelijkmaker. Kansen kwamen er, maar niet in overvloed. Dusan Tadic raakte de paal en stak later in de wedstrijd Huntelaar weg. Uit een moeilijke positie stuitte de spits op doelman Ruiter.

Ruiter sta-in-de-weg
De goalie van Willem II zag er niet goed uit bij de openingstreffer van Antony, maar groeide in de wedstrijd. Hij redde meermaals op inzetten van Ajacieden.

Daarnaast had Daley Blind wat pech. Hij dribbelde in, helemaal tot aan het strafschopgebied van Willem II. Met een geplaatst schot probeerde hij Ruiter te verschalken, maar zijn poging ging net naast. Het was symbolisch voor de avond van Ajax.

Willem II – Ajax 1-1 (0-1)